![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#161 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus RS
Silnik: 2.3
Rocznik: 2017
|
System utrzymania pasa ruchu - da się go wyłączyć na stałe czy za każdym uruchomieniem samochodu trzeba to wyłączać gdzieś tam w menu?
|
|
|
|
|
|
#162 | |
|
![]() Zarejestrowany: 29-07-2018
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 ecoblue 190KM AT8
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Focus RS
Silnik: 2.3
Rocznik: 2017
|
wiem, mam to samo w focusie co rano: naciśnij start, wyłącz start stop, zmień tryb na sport, w zimie dochodzi jeszcze włącz grzanie kierownicyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kwestia przyzwyczajenia - ważne że utrzymanie pasa ruchu "pamięta" wyłączenie
|
|
|
|
|
|
#164 |
|
ford::average
![]() Imię: garry
Model: A5
Silnik: 1.8
Rocznik: 2016
|
Cześć! jestem nowy na forum!
S-MAX-a zamawiam w wakacje i muszę go odebrać najpóźniej w grudniu, bo wtedy kończy mi się leasing obecnego auta- Audi A5. Przeszedłbym na Q7, ale nie lubię suvów. Mam obecnie 2 dzieci, planujemy z żoną- 3 i szukam dużego samochodu i myślę, że nic lepszego niż S-MAX nie znajdę. Czy S-MAX ma w ogóle jakąś konkurencję? Podoba mi się zewnętrzny ST-LINE a w środku Vignale jasny z panoramą. Myślę o dieslu 190 lub 240 koni z automatyczną skrzynią. Byłem w 2 salonach i siedziałem na konfiguratorze, ale nie wiem jak to ugryźć i jaką konfigurację za kilka miesięcy zamówić. Wiem, że do tego czasu dużo może się zmienić... PS. Ile % da radę wyrwać maksymalnie rabatu kupując w leasing na firmę? Liczycie % z tym co oni dają domyślnie jako rabat? PS. 2. Czy wiecie kiedy wychodzi kolejna generacja S-MAXa? Ostatnio edytowane przez garry2012 ; 25-01-2019 o 20:18 |
|
|
|
|
|
#165 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
S-Max moim zdaniem nie ma żadnej konkurencji. W świecie minivanów poza S-Maxem nie ma nic co nadawałoby się też dla kierowcy a nie tylko jako dupowóz. Jeśli planujesz wozić 3 foteliki to pewnie myślisz też o tym aby w drugim rzędzie dało się je zamontować i to najlepiej na isofix. Będąc w tej sytuacji runek się koszmarnie zawęża. I tak zostaje S-Max/Galaxy, francuska awangarda: Espace, 5008, Citroen C4 Spacetourer no i niemiecki mastodont Q7. Zakładając takie kryterium wejściowe reszta całkowicie odpada. Dokładając jeszcze ten niewielki pierwiastek radości dla kierowcy to zostaje tylko S-Max i Q7 w S-Line. W pojedynku na isofixy Q7 ma przewagę bo ma dodatkowego (jak każde Audi) na przednim fotelu pasażera, no i jeśli zamówi się trzeci rząd to łącznie może mieć i 6. S-Max maksymalnie 3. Obstawiam, że w początkowym okresie matka trzeciego dziecka będzie jeździć razem z nim w z tyłu więc jedno ze starszych musi zasiąść z przodu. Lepiej w Q7. No i Q7 ma silnik V6, i opcję pneumatycznego zawieszenia, i poliftowy będzie miał wnętrze z Q8, i może mieć kamery 360, i aktywny tempomat ma oprócz radaru lidar i działa 10x lepiej niż w S-Maxie, i... kosztuje 400 patyków a nie 200.
Po negocjacjach można uzyskać rabaty na poziomie 15-18%. Ford już ubił w USA Fusiona, na bazie którego powstaje Mondeo MK5, na bazie którego powstaje S-Max MK2. Internet przebąkuje, że nowe Mondeo może powstać we współpracy z VW i mieć wspólne geny z następnym Passatem. Mowa jest o 2022. Jeśli na tej podwalinie powstanie S-Max to nie będzie to wcześniej niż 2023. Osobiście bym na to nie liczył. Volkswagen też zmniejsza gamę minivanów. Golfa Sportsvana, Tourana i Sharana ma zastąpić jeden Variosport. Opel ubił Zafirę i następna będzie osobowym vanem na bazie dostawczaka Peugeot Traveller. Niestety wymierający gatunek na rzecz miejskich terenówek.
|
|
|
#166 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Smax / Ecosport
Silnik: 2.0 TDCI / 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2012 / 2018
|
Cytat:
Za 203.000 brutto kupisz wypas smaxa vignale 190KM Awd z wieloma dodatkami. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
Alhambra to żadna konkurencja. Nie dość, że nawet w wersji FR to ponton do wożenia pasażerów to technika tego samochodu bazuje na picowanych przez ostatnie 10 lat bebechach Passata B6 z 2005r. To bardzo widać i czuć w tym samochodzie.
|
|
|
#168 |
|
![]() Imię: garry
Model: A5
Silnik: 1.8
Rocznik: 2016
|
Q7 nie jest złe, ale drogie. 300 czy 400 tys. to nie mój budżet. Wolałbym się zbliżyć do 150 tys. niż do 200 tys.
Mam wycenę z salonu na Vignale 240 koni- za 188 tys. a 190 koni za 178 tys. Te kilkanaście procent rabatu o którym piszecie to jest do ugrania od kwot cennikowych czy tych które dostałem? Nic nie negocjowałem jeszcze- dali rabat sami z siebie. Czy jest sens kupować diesel 240 koni skoro to setkę osiąga dopiero 8 czy 9 sekund? Co myślicie o jasnym środku Vignale + panorama? AWD nie potrzebuję, nie mieszkam w górach, nie chcę przepłacać za coś co wykorzystam kilka razy w roku. |
|
|
|
|
|
#169 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-03-2018
Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
|
Na liście brakuje V90, jeśli liczymy q7.
|
|
|
|
|
|
#170 | |
|
![]() Imię: Caribou
Model: C-Max // S-Max
Silnik: 1.5 Ecoboost 150A6 // 2.0 Ecoblue 190A8 AWD
Rocznik: 2015 // 2018
|
Cytat:
Znacznie poniżej 200k się da Vignale kupić dobrze doposażone. Ja słyszałem w salonie ze lift i hydryba w s-max może będzie 2019/2020. Ciekawe czy w ciągu 2019 jakiegoś benzynowego silnika nie dadzą bo teraz w benzynie nie ma praktycznie wyboru bo jest tylko 1.5 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|