![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Explorer
Silnik: 5.0 V8
Rocznik: 1997
|
Witam! Mam pytanie - czy ktoś z forumowiczów wie jak sprawdzić czy czujnik jest uszkodzony, czy sprawny. Zdjąłem z niego łączówkę i nie widzę różnicy w działaniu samochodu: to dobrze czy żle?
Pzdr Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-02-2019 o 21:18 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-09-2005
|
Cytat:
Pozdrawiam Jerzyk
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-07-2005
|
Czy masz na myśli czujnik na tej rurce która idzie od pompy (patrz zdjęcie)????
Miałem właśnie pytać od czego ten czujnik (jeśli o ten ci chodzi), bo mam pourywane przewodziki przy samej kostce i nie wiem czy pilne to do naprawy czy można się wstrzymać??
|
|
|
#4 | |
|
![]() Zarejestrowany: 20-09-2005
|
Cytat:
P.S Po naprawie przez przez pewien czas nie było znacznej poprawy tylko taka dość mała, dopiero po około 10 km czujka zaczeła działaćprawidłowo, możliwe że komp musiał sie ustablizować do nowych danych z czujki.
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-07-2005
|
Witam, właśnie takie objawy są u Mnie, że przy skręcaniu spadają obroty jak tylko temperaturka na dworze trochę podskoczy trzeba będzie się wziąć za autko bo przez zime nazbierało się parę pierdółek do naprawy
Dzięki i pozdrowionka
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Ford Kuga Mk2
Silnik: 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2014
|
Witam,
Ja też mam problem z tym czujnikiem wspomagania. U mnie tez zapala się czerwona kontrolka silnika po naciśnięciu i puszczeniu hamulca i skręceniu kierownica. A gdzie można kupić ten czujnik bo nigdzie nie moge znaleźć??
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007
|
odgrzewam posta. U mnie sa takie objawy, ze przy skrecaniu kierownica, np przy przejazdach przez ronda, auto jakby samo lekko przyspieszalo, jakby ktos musnal pedal gazu. Dzieje sie tak wlasnie glownie jak jade na rondzie. Czy moze byc to wina czujnika wspomagania?? Np. ze jest nie wiem... za czuły?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
To nie jest żaden czujnik, tylko zwykły zaworek, włącznik który łączy te dwa przewody z chwilą skręcenia kierownicy, wtedy cisnienie oleju w pompie rośnie, włacza się ten zawór i łączy oba kable, dając wtedy prąd do PCM, a on minimalnie podnosi obroty, aby podczas kręcenia kierownicą nie zgasł silnik.
Mozna te dwa przewody we wtyczce połączyć na stałe, zdjąć z tego niby czujnika, i jeżdzic, nic sie nie stanie. Rozbierałem ten zawór, jest tam blaszka i sprężynka, blaszka łączy te dwa piny wychodzące na zewnątrz pod wpływem cisnienia oleju. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007
|
czyli on raczej nie moze powodowac takich dziwnych jakby przyspieszen? bo to dosc irytujace jest, jak przy kreceniu kierownica auto ci nagle lekko wyrywa do przodu.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG