![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo MKIII
Silnik: 3.0 V6 ST220
Rocznik: 2005
|
cześć,
Mam problem z moim ST220. Problem objawia się odczuwalnym brakiem mocy na wyższych obrotach. Byłem na hamowni - poniżej wykres mocy i momentu oraz wykresy z pomiarów adaptacji (czy jak to się tam profesjonalnie nazywa). Auto rozpędza się w miarę normalnie ale przy wyższych obrotach czuć mega zmułę no i generalnie jak widać z wykresu moc zmierzona to 176KM (!) ewidentnie wskazuje na jakiś problem. Kompletny serwis olejowy z filtrami był robiony 2tyg przed pomiarem na hamowni. Na gazie zrobione jakieś 25kkm, auto ma teraz 230kkm (przynajmniej taką mam nadzieje). Świece i przewody wymieniane rok temu przy 220kkm. Wczoraj robiłem samoadaptacje (aku odpięty ponad 24h, do pełnego rozgrzania na jałowym, potem 5min na 1.5k obrotów i przejazd parę kilometrów 2.5k) – nie ma żadnej różnicy. Podczas jazdy czuć, że auto nie ciągnie szczególne w górnych partiach obrotów. Podczas jazdy nic nie szarpie, silnik pracuje równo. Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale dodatkowo podczas podjazdów w korku i wysprzęglaniu obroty spadają do 400-500 i a czasem nawet zgaśnie. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie! wykres z hamowni: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wykre adaptacji: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 205KM 402Nm by HEKO
Rocznik: 2013
|
Cześć.
Rodzice mają mondeo 2,5 V6, kiedyś mieli podobny problem co opisujesz. Padnięty był moduł IMRC (steruje on jakimiś klapkami, dokładnie nie powiem Ci jakimi bo nie jestem specem) Zazwyczaj w tym module pada rezystor. W 2.5 V6 moduł jest z przodu silnika, nie wiem jak jest w 3.0 V6 Zdjęcie w załączniku przedstawia gdzie się znajduje w 2.5 V6. Te klapki dają tego "dodatkowego kopa od 3-4 tyś. obr. Polecam sprawdzić działanie, jest to bardzo proste, można samemu pod garażem. Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez AdrianS1 ; 16-04-2019 o 06:31 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
A 3.0 ST220 ma w ogóle ten moduł? Bo tylko o 2.5 znalazłem jakieś informacje w necie
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 205KM 402Nm by HEKO
Rocznik: 2013
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
|
Z tego co widzę w sieci, to 3.0 nie ma IMRC. Ktoś sugerował, że za "kopa" w 3.0 są odpowiedzialne wałki rozrządu, ale ile w tym prawdy - nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: GRZEGORZ
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 duratec + LPG
Rocznik: 2008
|
sprawdz ciśnienie na listwie wtryskowej. tak może objawiac się niedomagająca pompa paliwowa ciśnienie powinno wynosić max 4,5 bar a nie mniej jak 4-4,2 bar
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
w ST nie ma IMRC,
Też stawiam na pompę paliwa - koło regulatora ciśnienia paliwa na listwie jest nawet króciec serwisowy do kontroli. Tam można się wpiąć manometrem. sprawdź jeszcze przewody zapłonowe - spryskaj wodą i odpal auto. Jeśli zobaczysz przeskakujące iskry na przewodach do masz przyczynę. Katalizatory przykolektorowe były ruszane? jeśli nie to mogły się posypać i zatykają układ wydechowy, przez co silnik nie osiąga pełnej mocy.
126p --> MkI 1.8TD --> ST220 STach --> ST220 STach II --> MkIV 2.5T Tit S Ostatnio edytowane przez Juzek ; 16-04-2019 o 20:16 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ale czy te rzecz (oprócz zapchanego wydechu) nie powinn być ewentualnie problemem tylko na benzynie? Bo taka sama zamuła jest też na gazie. Może nie napisałem tego wyraźnie w pierwszym poście.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MKII
Silnik: 1.8t
Rocznik: 08
|
Czy jestes w stanie zamiescic odczyty (wykresy) z wybranych sensorow podczas pracy silnika w okreslonych warunkach?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: GRZEGORZ
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 duratec + LPG
Rocznik: 2008
|
HEH jakoś nie doczytałem ze 25kkm na gazie smiga.
ALE tak mi sie przypomniało, dosyć ciekawy to był przypadek. To była historia z silnikiem 2.5 v6, na początku szedł jak burza a potem przy wiekszej prędkości i wyższych obr tak go muliło ze miał problemy z dynamicznym przyspieszeniem od 120km/h w górę. I to był moment jak sie samo naprawiło. Podczas takiego duszenia go do odcięcia podczas jazdy wypluł z jednego z tłumików ,,kłaczek,, tzn od pary wodnej zawartej w spalinach po gazie zerdzewiały przegrody w jednym z ostatnich tłumików i coś w stylu ,,izolacji,, ,,wełny mineralnej,, oderwało sie z wnętrza tłumika i zapchało wydech. Jak to wypluł to nastąpiło cudowne ozdrowienie. proponuje zdemontować elementy wydechu i sprawdzić drożność Bo jeśli diagnostyka komputerowa nie pokazuje żadnych odchyłek od normy (wypadanie zapłonów, problemy z przepływem powietrza, dziwne wskazania dotyczące mieszanki paliwo powietrze). Wątpie żeby przy tym przebiegu problem leżał od strony mechanicznej czyt. zużycie wałków rozrządu bądź problemy z luzem zaworowym (szklanek hydraulicznych) Ostatnio edytowane przez hesiek ; 16-04-2019 o 23:49 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|