![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
|
Czujniki fabryczne.
Działały i nie działają. Bezpiecznik świateł cofania dobry (zresztą wszystkie są ok - sprawdziłem) Centralka jest w bagażniku, wizualnie z zewnątrz wydaje się ok. W bagażniku jest sucho. Światło cofania pali się. Po załączeniu wstecznego nie ma charakterystycznego piknięcia. Gdzie szukać przyczyny awarii? (znalazłem wiele tematów o czujnikach, ale żadnego dla Fiesty i żadnego co robić, gdy nie pika przy załączeniu wstecznego) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Tadeusz
Model: Ford B-Max/ Fiesta MK7
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2013/2014
|
Witaj.
Jeżeli bezpieczniki na 100% są dobre, to sprawdź zasilanie centralki na wejściu i wyjściu. Skoro nie ma piknięcia to albo sterownik czujników nie dostaje prądu, albo się skończył. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Teraz też i świateł cofania nie mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo i żarówkę szlag trafił. Odłączyłem centralkę, wymieniłem żarówkę, założyłem bezpiecznik. Nowa żarówka się spaliła, bezpiecznik też. Odłączyłem wtyk żarówki, podłączyłem centralkę i bezpiecznik też wyleciał. Zgłupiałem, pomysłu dalej mi brak, jak i kolejnej zapasowej żarówki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Tadeusz
Model: Ford B-Max/ Fiesta MK7
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2013/2014
|
[QUOTE=slawomirro;3123589]
Nie miałem nigdy takiego problemu, ale ja odłączył bym jeszcze czujniki od centralki i sprawdził czy wywali bezpiecznik. Jeżeli bezpiecznik będzie ok to podłącz po kolei czujniki i sprawdzaj czy nie wywali bezpiecznika, zawsze można próbować drogą eliminacji. Albo zainwestować w multimetr, który ma duży zakres możliwości - jak nie to zostanie elektryk. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Winny był czujnik cofania zlokalizowany na skrzyni biegów. Po wymianie czujnika wszystko działa ok. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Coś nieoczekiwanie zaczęło trawić moje fabryczne czujniki parkowania tylne.
Wyleciał bezpiecznik od manualnej skrzyni biegów (F40 7,5A). Wymieniłem, stary nie wyglądał na przepalony, ale miał poczerniałe nóżki. Po wymianie przez 2 dni czujniki działały poprawnie i... ponownie wyleciał bezpiecznik. Wymieniłem i po kilku użyciach w ciągu dnia znów bezpiecznik wyleciał. Gdzieś jest jakieś spięcie, albo coś się rozłączyło albo popsuło. Mimo że w Etisie fordowskim widziałem multum schematów, to nie trafiłem na schemat fabrycznych czujników parkowania. Dodam, że nie działa też samo światło wstecznego gdy wylatuje bezpiecznik F40, także wylatuje F48 (światło wstecznego) |
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Cytat:
Wypada z gniazda i leży na wykładzinie? |
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wyleciał/przepalił się/przestał działać - to synonimy.
Ostatnio edytowane przez slawomirro ; 17-07-2025 o 20:17 Powód: mod |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) W jakiej gwarze? Sam napisałeś że nie był przepalony,a jednak uznałeś ze "wyleciał". Ostatnio edytowane przez Speedo ; 17-07-2025 o 07:57 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
W gwarze powszechnego użycia. W zasadzie każdy tak mówi, przynajmniej w Warszawie, łącznie z elektrykami.
Skoro miał poczerniałe nóżki i nie działał, a nowy po włożeniu działał przez 2 dni, to stary był zły. Zgodzisz się? Ostatnio edytowane przez slawomirro ; 17-07-2025 o 20:17 Powód: mod |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|