Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-05-2019, 12:41   #51
zibi82
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 EB
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jak wyłączyć automatyczne światła

Witam przepraszam za odgrzewanie ale nie chcę zakładać nowego tematu bo ten się łączy z moim problemem. Posiadam focusa z 2012r. z światłami halogenowymi z przodu i z przełącznikiem posiadającym pozycję auto. Czy jeśli chcę uruchomić u siebie światła "skandynawskie" to czy wystarczy w programie focccus ustawić w tych czterech pozycjach takie parametry?
#14 headlights, type na Halogen lights with adjuster
#15 headlamps na always dipped light except in pos p
#16 DRL na always headlights
#17 dimmed dipped hedlights na dimmed dipped hedlights
Wydaje mi się, ze te parametry powinny tak wyglądać dlatego pytam bardziej doświadczonych od siebie użytkowników.
Czy jeśli tak ustawię te parametry to będzie to wyglądało tak, że ustawiając pokrętło od świateł na auto to:
- w dzień przyciemnione światła (jak światła tylne?)
- w nocy automatycznie włączą się "w normalnym trybie" światła mijania?

zibi82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2019, 10:20   #52
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6

Powiem tak.
Przestawiałem teściowi w C-Maxie (rocznik 2012) bo on miał tak, że na Auto w dzień nie świeciło się nic.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od tamtej pory jak ma na auto, to mu ładnie świecą mijania zarówno w dzień jak i w nocy,
gdzie wieczorem dochodzą mu światła nastrojowe, może włączyć światła drogowe na stałe (w dzień odbija, co ma sens)
i może włączyć światła przeciwmgielne.

Własnie mocno się zastanawiałem, czy ustawiać mu pozycję #17 na dipped,
ale w końcu zostawiłem tylko numer #16 jako Always dipped Light Except in Pos P (DTRL)

Co do #14 - to kwestia czy obok przełącznika świateł masz pokrętło ustawiania wysokości.
Nie wiem czy widziałem takiego z halogenami który by nie miał pokrętła (może Stany?).
W Europie masz zawsze pokrętło ustawiania wysokości,
chyba że masz lampy z przodu z autopoziomowaniem (w Focusie były to Xenony lub soczewki skrętne)
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2019, 15:15   #53
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

#edmun a jak miał ten C-max przed zmianą na pozycji #16?
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2019, 16:27   #54
edmun

Weź mnie zabij ale nie pamiętam, a z racji, że nie jestem podpięty to UCDS nie pozwala mi podejrzeć w AS jakie są opcje.
Stary 14-05-2019, 15:44   #55
zibi82

Dziś przyszedł kabel i światełka już się świecą.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Stary 14-05-2019, 15:57   #56
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał zibi82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie chcę zakładać nowego tematu bo ten się łączy z moim problemem.
Cytat:
Napisał zibi82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś przyszedł kabel i światełka już się świecą.
Jak prosić o pomoc i pochwalić się to też wiedziałeś gdzie napisać.
A wypadałoby napisać co przestawiłeś i z jakim skutkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2019, 16:08   #57
zibi82

Wszystko co ustawiłem już napisałem parę wpisów wyżej. Skutek też już był opisany i taki został uzyskany. W pozycji auto w dzień świecą światła mijania ze zmniejszoną mocą. W nocy moc świateł jest na normalnym poziomie. Więc kolego nie wiem o co Ci chodzi.

Stary 14-05-2019, 16:37   #58
edmun

To tak tylko kończąc ode mnie, bo mnie będzie męczyć.
Zczytałem konfig ze swojego.
Mój ma fabrycznie xenon+DRL LED więc oczywiście nie będzie to zestaw jak dla aut ze zwykłymi halogenami.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I teraz tak jak @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zaznaczył wcześniej.
Dla modelu C346 2011 Focus MK3

Pozycja 14 Headlights type: to jak na rynek europejski będzie zawsze Halogen Lights with Adjuster dla halogenów zwykłych
lub GDL advanced front lightning system with static bending light dla Xenonów z samopoziomowaniem
i doświetlaniem zakrętów żarówką statyczną

Pozycja 15 Headlights - jeśli mamy Xenony, to ustawiamy not recognized.
Kręci mnie sprawdzić co się stanie jeśli ustawię RH Symmetry ale to innym razem.
Nie wiem tak na serio czy zmieniałbym dla halogenów, żeby było "Always dipped light except in Pos P" bo teoretycznie beda swiecic caly czas jako przygaszone ?
(niezaleznie od pory dnia?)
niech mnie ktos poprawi dlaczego tutaj bysmy to zaznaczali jesli jest ponizej pozycja 16

Pozycja 16 Daylight runing light -
Jeśli mamy xenony to ustawiamy pozycję Dedicated Day Running Light Lamp in Pos 0 and POS,
natomiast przy halogenach, ustawiamy Always Dipped Light Except in Pos P (DTRL)
i beda wtedy zawsze swiecic przy ustawieniu "Auto".
Jesli dobrze rozumiem, to ustawienie Standard Dipped Lights (Non DTRL) bedzie skutkowalo,
ze w przypadku posiadania halogenow i czujnika zmierzchu
i pokretla Auto to swiatla mijania w dzien (jesli zostawimy na auto) nie beda sie swiecic.

Pozycja 17 Dimmed dipped headlights - sa dwie opcje do wyboru: Not recognized lub without dimmed dipped headlights.
Auto z Xenonami i LED DRL jest ustawione na Without dimmed dipped headlights
wiec obstawiam, ze zaznaczenie "Not recognized" wlacza przygaszenie swiatel w wersji halogenowej.
U tescia zostawilem na "Without dimmed dipped headlights" i u niego na auto w dzien, swiatla mijania swieca tak samo jak w nocy.
(wiec swieca sie na Auto, ale nie sa przygaszone)

Prosilbym aby ktos mnie poprawil.
Nie mialem szansy pobawic sie Focusem C-Max
z halogenami, czujnikiem zmierzchu i pokretlem Auto na tyle dlugo, zeby wszystko potwierdzic.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 14-05-2019 o 16:57
Stary 14-05-2019, 16:54   #59
zibi82

Dziś ustawiłem tak jak wyżej. Sprawdzałem na zewnątrz i w garażu. Efekt: na zewnątrz widać różnicę jak ustawie na auto (światła przygaszone) jak ustawić na mijania to normalna moc świateł. W garażu już tej różnicy nie widać i można włączyć światła drogowe. Więc według mnie jest ok.

Stary 17-05-2019, 13:58   #60
Krzyschu

Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium 2016
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2016

Cytat:
Dziś ustawiłem tak jak wyżej. Sprawdzałem na zewnątrz i w garażu. Efekt: na zewnątrz widać różnicę jak ustawie na auto (światła przygaszone) jak ustawić na mijania to normalna moc świateł. W garażu już tej różnicy nie widać i można włączyć światła drogowe. Więc według mnie jest ok.

Skoro w AUTO w ciemnym pomieszczeniu świecą jak na światłach mijania, czyli nie są przygaszone to "#15 headlamps - always dipped light except in pos p" jest funkcją martwą?

Czy też jest ścisłe powiązanie z #17 dimmed dipped hedlights i przy #17 dimmed dipped hedlights, bez funkcji #15 headlamps - always dipped light except in pos p za dnia, światła są zawsze przygaszone w pozycji AUTO i mijania, a przy aktywnej funkcji #15 headlamps - always dipped light except in pos p można ewentualnie wymusić pełną moc reflektorów za dnia na pozycji mijania?
Krzyschu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania