Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2019, 13:47   #1
lsz11
ford::average

Imię: Leszek
Model: S-Max PowerShift
Silnik: 2.0 TDCI, 163 km
Rocznik: 2011
Domyślnie PIDy - wtryskiwacze i inne.

Witajcie.
Wiem, że temat na pewno się pojawiał ale od czterech dni nic konkretnego nie mogę znaleźć. Mianowicie niedawno kupiłem interface Viaken STN 1170, ściągnąłem Forscan i elmconfig i se działam. Ale za nic nie mogę znaleźć jaką nazwę noszą PIDy do sprawdzenia wtrysków.
Szkoda, że nie ma czegoś takiego jak na Touran klub Polska jak "kompendium wiedzy" gdzie tam jest wszystko co potrzebne na jednej stronie a nie jak tu w kilkunastu wątkach i każdy z nich po 100 stron sobie liczy. A tam, czy to sprawdzenie wtrysków czy sprawdzenie DPFa itd: grupa taka, kanał taki, parametry mają być takie. i już.
Więc powiedzcie, proszę, gdzie i jak w ForScanie sprawdzić wtryski i do jakich parametrów powinny dążyć oraz jakie odchylenia są tolerowane a jakie dyskwalifikują wtrysk.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym moderator mógłby "przykleić" taki wątek poświęcony takiej diagnostyce i go stale aktualizować

lsz11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2019, 15:06   #2
cesiek

Imię: cesiek
Model: Fiesta
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: PIDy - wtryskiwacze i inne.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ja w sierpniu zadałem podobne pytanie i do dziś nikt mi nie odpowiedział kupiłem już kilka interfejsów (również Viaken)z nadzieją że może ten coś konkretnego pokarze niestety Forscan to lipa a ford ****owort
cesiek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2019, 15:52   #3
szneider
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

W Forscan wybieramy moduł PCM, następnie Udział/bilans mocy cylindrów CylBal_1 itd.
Im bliżej zera, tym lepiej, jak idzie w górę np. 1,3 to za mało paliwa, jak idzie w dół np. 0,8 to za dużo paliwa. Tylko, że jak jeden wtrysk zbyt mocno leje, to ECU i tak wyrówna pracę silnika, poprzez zmianę dawki na na innym wtrysku.
Tu jest nawet filmik
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez szneider ; 27-10-2019 o 15:55
szneider jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2019, 16:04   #4
cesiek

Imię: cesiek
Model: Fiesta
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2009

Niestety u mnie takich PIDuw niema a mam najnowszy ForScan 2.3.25 i kabel Viaken 2120 USB

Możliwe że PIDy są przypisywane do odpowiednich modeli i roczników

Ostatnio edytowane przez cesiek ; 27-10-2019 o 16:12
cesiek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 14:17   #5
lsz11

U mnie też nie ma takich PIDów, jeśli chodzi o wtryski to tylko takie jak na zdjęciu w załączniku mają coś wspólnego z wtryskami.
Od czego zależy jakimi PIDami możemy "operować"? Od wersji interfejsu (raczej nie bo używam Viaken STN1170 - chyba, że mój zepsuty jakiś), może zależy od tego na co "pozwoli" nam nasze auto, a może wersji ForScan'a - używam v2.3.25 beta - może powinienem zainstalować jakiś "wersja niżej"?
Macie pojęcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg P_20191028_135648_vHDR_Auto.jpg (90.9 KB, 185 wyświetleń)
Stary 28-10-2019, 14:48   #6
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał lsz11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Macie pojęcie
mamy, 2.0tdci dw10c po 2010 roku nie udostępnia parametru cyl_bal, jest w dw10 do 2010 roku, za to macie dpf load i soot a w starszych nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no i moment można zmierzyć... hamownia za darmo... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. same plusy, kto by się tam przejmował wtryskami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 18:37   #7
lsz11

Cytat:
Napisał Speedo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.0tdci dw10c po 2010 roku nie udostępnia parametru cyl_bal
Używam jeszcze ryżowy iterface AutuCom CDP+ i program Delphi i dam rękę uciąć ale tylko rękę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. że tam była opcja zmierzenia wtrysków (ilość paliwa w miligramach / sów tłoka) ale ostatnio też "zaginął".

A co z tymi PIDami, które podałem w załączniku? Można z nich coś "wywróżyć"?
Stary 28-10-2019, 19:29   #8
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017

Po mojemu, cztery pierwsze wartosci, to predkosc obrotowa walu korbowego na poszczegolnych cylindrach.
Kolejne cztery oznaczaja korekte czasu otwarcia wtryskow do czasu wzorcowego.
Pytanie przy jakich obrotach byly podane powyzsze dane i jak te parametry zachowuja sie przy zmianie predkosci obrotowej silnika
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 20:07   #9
lsz11

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie przy jakich obrotach byly podane powyzsze dane i jak te parametry zachowuja sie przy zmianie predkosci obrotowej silnika
Sprawdzałem zarówno na zimnym jaki na rozgrzanym silniku jak też wkręcałem silnik na obroty, zimny i ciepły (do ok 2500 rmp) I te "zera" jak były na początku teraz i zawsze.... były, jedynie "minus" przed zerami pojawiał się i znikał. Jutro przejadę się do kumpla (mechanik) i sprawdzę na jego Delphi'ju (czyt. delfaju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) czy są korekty wtrysków, chociaż on też upiera się, że podglądał u mnie wtryski.
Stary 28-10-2019, 20:17   #10
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017

Mysle, ze to bardziej zalezy nie od sprzetu na ktorym odczytujesz parametry, lecz od tego, co tworca oprograowania ECU pozwala odczytac.
Znajomy mechanik z Forda kiedys opowiadal jak to po aktualizacji oprogramowania w fiescie 1.6 tdci zniknely korekty wtryskiwaczy.
Zreszta w Peugeocie z tym samym silnikiem jest tyle parametrow do podgladu, ze oczoplasu mozna dostac
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania