Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-01-2020, 10:59   #1381
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Jestem po wymianie oleju + filtra związanej z dotarciem silnika. Aplikacja pokazuje jakość oleju na 90% po 2000 km, więc nie wyzerowano licznika. Od ręki wykonano też akcję serwisową 19S42 - zabezpieczenie styków skrzynki PDB. Zostały też podregulowane minimalnie drzwi kierowcy, co poprawiło delikatnie szumy wiatru przy większych prędkościach.

Spojrzałem na Focusy w salonie - stały same St-Line, dwa na Michelin Pilot Sport 3, jeden na Conti Sport Contact 5. Mondeo też na Michelin PS3. Jeden St-Line miał inny spojler z tyłu (taki z przetłoczeniami) - być może to był model pod zamówienie.

Co do odgłosu silnika/wydechu w Active HB 1.5 EB to mi i żonie on nie przeszkadza, a podczas przyspieszania nawet się podoba. Dzieci z tyłu twierdzą, że jest cicho. Wydech "warczy" kilka/kilkanaście sekund po odpaleniu zimnego samochodu, ale da się przeżyć.

Focus dostanie 1.0 155KM znany z Pumy. Silnik w nim gaśnie jeszcze przed zatrzymaniem, a w razie potrzeby aktywuje się w 300 milisekund. Mild hybrid na światach nie załącza silnika nawet po wciśnięciu sprzęgła.

W Focus Active siedzi się 3 cm wyżej. 1,5cm jest w Fieście Active. Obecnie jest tendencja, że auta miejskie i kompakty są coraz niższe, a Focus Active to coś między kompaktem a crossoverem. W którejś recenzji zmierzyli wysokość siedziska w St-Line na 51cm, a Active 55cm. Większość crossoverów ma przynajmniej 58cm (tyle jest w Xceed). Bardzo popularny Captur ma już 64cm. Myślę, że dla osoby szukającej Focusa, a chcącej trochę odciążyć kręgosłup, Active z opcjonalnymi fotelami AGR to dobry wybór, tym bardziej, że w Focusie na najniższym ustawieniu fotel jest dość nisko więc można się swobodnie podnieść o kilka cm jeśli nie jesteśmy 2 metrowcami.

Bump:
Cytat:
Napisał Jaworrr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I mam wrażenie, że zawieszenie wersji Active jest sztywniejsze od normalnej wersji, i dość mocno przenosi informacje z podłoża na karoserię. Albo to kwestia kół 18".
Biorąc tą wersję wybrałbym koła 17".
Tak twierdzi większość recenzentów, że jest twardsze, a zarazem w przypadku 17" dzięki większej ilości gumy na oponie, troszkę bardziej komfortowe. Nie jeździłem innymi wersjami niż swoją na 17" a porównanie mam tylko do Focusa MKIII na 16 i tam było odczuwalnie bardziej miękko. Przejazd po fałdach czy głębokich studzienkach mniej wstrząsał kabiną.

Cytat:
Napisał isia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem dlaczego KIA w swoim nowym XCEED mogła zachować 4 cylindry a Ford w Focusie nie.
Pula CO2 liczona jest dla całego koncernu, Ford ma np. całą gamę samochodów dostawczych podczas gdy KIA bodajże jeden. Ford zachował jeszcze 4 cylindrowca w Mondeo - 1.5 165KM, ale też nie wiadomo jak długo.

Ostatnio edytowane przez forger ; 21-01-2020 o 11:25
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 11:24   #1382
Tomek_ST-line

Imię: Tomek
Model: Focus Turnier ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał forger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Spojrzałem na Focusy w salonie - stały same St-Line, dwa na Michelin Pilot Sport 3, jeden na Conti Sport Contact 5. Mondeo też na Michelin PS3. Jeden St-Line miał inny spojler z tyłu (taki z przetłoczeniami) - być może to był model pod zamówienie.
Ja mam u siebie ten spoiler, można zamówić jako dodatek.
Według mnie bardzo pasuje do st- line.
Robi robotę.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomek_ST-line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 11:28   #1383
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

kozak ten spoiler Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 11:28   #1384
forger

Cytat:
Napisał Tomek_ST-line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam u siebie ten spoiler, można zamówić jako dodatek.
Według mnie bardzo pasuje do st- line.
Robi robotę.
Akurat bardziej mu się z góry przyglądałem. Faktycznie seryjny przy nim wygląda przeciętnie.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 21-01-2020, 13:01   #1385
mdmowski

Imię: Maciej
Model: Focus MK4 Vignale

A tak poza wyglądem tego spojlera, bo jest całkiem spoko.
Jak się zachowuje woda na/pod nim? Normalnie w Focusie trochę woda spływa środkiem tylnej szyby przy rozmarzającym dachu lub gdy się zbierze pod spojlerem (np. po myciu bez osuszenia). Nie wiem czy to ze względu na kształt spojlera czy przez spryskiwacz itp. Nie zagłębiałem się jeszcze w ten temat, ale wydaje mi się, że z tym spojlerem może być lepiej.
mdmowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 13:11   #1386
Tomek_ST-line

Domyślnie Wrażenia z jazdy nowym modelem

Z woda jest podobnie.
Najgorzej jest na myjni automatycznej, bo nigdy maszyna nie umyje pod spojelerem dokładnie szyby i połowa w sumie tylnej szyby jest brudna, tak samo spojler od spodu.
Muszę później poprawiać.

Widok z góry
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 21-01-2020, 13:25   #1387
bidżej

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8

Cytat:
Napisał Tomek_ST-line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najgorzej jest na myjni automatycznej, bo nigdy maszyna nie umyje pod spojelerem dokładnie szyby i połowa w sumie tylnej szyby jest brudna, tak samo spojler od spodu.
Muszę później poprawiać.
dokładnie to samo jest ze standardowym spoilerem w ST-Line.
Generalnie jedyna różnica jaką widzę to grubsza tylna krawędź i lekkie zadarcie do góry, poza tym bardzo podobne spoilery.
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 13:59   #1388
forger

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie jedyna różnica jaką widzę to grubsza tylna krawędź i lekkie zadarcie do góry, poza tym bardzo podobne spoilery.
A dwa przetłoczenia na bokach i wcięcie nad światłem stop?
Stary 21-01-2020, 14:03   #1389
bidżej

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8

Cytat:
Napisał forger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A dwa przetłoczenia na bokach i wcięcie nad światłem stop?
to ma standardowy spoiler w ST-Line.
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 14:09   #1390
Tomek_ST-line

Z tego co widzę to nie do końca ma.
Jest bardziej prosty i mniejszy.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odpowiedz

Tagi
mk4

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania