![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: FORD S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2012
|
Sylwek pracuje u Dobruckiego ul.Al Prymasa Tysiąclecia 42
|
|
|
|
|
|
#92 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004
|
Cytat:
możesz wrzucić skan wydruku z maszyny dla porównania ? |
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-07-2016
Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
|
Ja pojechałem na do Pana Krzysztofa z Piaseczna, po wjechaniu na stanowisko i sprawdzeniu auta okazało się ze geometria jest OK, poniżej wydruk
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Następnym krokiem było oddanie maglownicy do regeneracji koszt z przesyłka 600 zł. Po zamontowaniu da się odczuć znaczną poprawę w kwestii uciekania auta na prawo lub lewo. Niestety wspomaganie działa teraz o wiele gorzej, kierownica nie wraca płynie do pozycji początkowej (zero) trzeba jej pomagać. Podejrzewam zbyt mocne dokręcenie na regulacji luzu maglownicy. |
|
|
|
|
|
#94 |
|
![]() Imię: Rafal
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Mondeo
Rocznik: 2013
|
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów i Forumowiczki.
Mój Mondek po odbiorze po naprawie blacharskiej po lekkiej stłuczce(poduszki nie odpaliły dostał w prawy przód) ściąga na prawo.Po puszczeniu kierownicy mija 3 sekundy i kosi strasznie na prawo.Mechanicy rozkładają rece.. Koła poprzerzucane stronami Wymienione tuleje tylnego zawieszenia + geometria Geometria na zielono wszystko w granicach błedu. Mechanior mówi nawet ze odpiął maglownice i twierdzi ze to nie magiel. Blacharz twierdzi ze rękę da sobie uciąć ze blacharsko wszystko igła ze podłużnice nie dostały.. Dodam ze sciaga podobnie przy niskich predkościach jak i powyzej 100,nie ważne czy przyśpieszam czy nie dodaje gazu. Ostatnio jadąc autostrada przy 150 jak hamowałem biły tarcze dość mocno ale mechanior stwierdził ze każda nie oryginalna tarcza będzie biła,wyeliminował tarcze jako przyczynę takiego ściagania? No i własnie koledzy i koleżanki jakieś pomysły? Ktoś może spotkał się z podobnym problemem?Czytałem wątki o ściąganiu Mondków ale nie znalazłem tam rozwiązania swojego problemu.Już tracę nadzieje ze będzie kiedyś znów jeździł prosto. |
|
|
|
|
|
#95 | |
|
![]() Imię: Tomek
Model: R400/Mondeo Mk4/Mk5 Vignale
Silnik: 1.4-103PS/2.0EB-203PS/Hybrid-ECO
Rocznik: 1998/2011/2020
|
Cytat:
To mój mondeusz musi szarpać jak komornik dłużnikiem bo mam wszystkie 4 tarcze wymienione.... (nic nie bije) |
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Nakrętki kół dokręcone?
Powietrze w kołach równe? Zbieżność ktoś sprawdzał na SKP? |
|
|
|
|
|
#97 | |
|
![]() Imię: Rafal
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Mondeo
Rocznik: 2013
|
Cytat:
Co oznacza skrót SKP? Była robiona geometria tylko. |
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Stacja Kontroli Pojazdów
jak zbieżność w porządku to może kierownica krzywo założona nie może tak być że auto proste na czujnikach a ściąga |
|
|
|
|
|
#99 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-03-2015
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
|
Jeżeli ściąganie masz przy jednostajnej prędkości była robiona geometria + zbieżność to przyczyny szukałbym w oponach, felgach, zacisku. Sprawdź czy koło któreś nie jest za gorące po jeździe. Jeżeli nie to przełożyłbym tylne koła na przód. To że stronami zamieniłeś to może nic nie dać - kiedyś tak miałem że zamieniłem stronami, a i tak w prawo mnie ściągało dopiero przekładka dodatkowa tył z przodem pomogła (jedna opona była uszkodzona chodź nie było tego widać). Jeżeli nie robiłeś zbieżności to ją zrób koszt 60-100 zł.
Ostatnio edytowane przez bleekm ; 19-08-2020 o 12:48 |
|
|
|
|
|
#100 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
To ze wartosci geometri mieszcza sie w normach to jeszcze nic nie znaczy. Czytalem gdzies ze jesli katy pochylenia kol przednich roznia sie o ponad jeden stoopien to juz to moze byc przyczyna ściągania. Zobacz jakie masz katy pochylenia kół. Byc moze w czasie stluczki ktorys macpherson lub sama zwrotnica lekko sie skrzywila. Skoro przed bylo ok a teraz sciaga. Mialem taki przypadek z BMW sąsiada. Mial lekko skrzywiona prawa zwrotnice i sciagal jak oszalaly. Po wymianie na prosta jedzie jak po sznurku.
I jeszcze jedno jak robi sie zbieżność w mondeo mk4 to najpierw ustawiamy tyl a pozniej przod. Krzywo zalozona kierownica nie ma nic do ściągania. Poza tym po co ktos mialby ja sciagac. Ostatnio edytowane przez koszka ; 19-08-2020 o 12:51 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|