Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2021, 18:50   #1
yego
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 CDTI
Rocznik: 2009
Domyślnie 1.8 CDTI - Po ok 60 km włącza się panika ale nie ma żadnych info.

Właśnie odebrałem samochód po "dzwonie" tyle że ten z tyłu wepchał mnie na auto przede mną, więc i przód był częściowo do naprawy.
Mechanik wymienił cały pas przedni, zderzak i coś tam jeszcze z blach.
Po ok 60km od wyjazdu z warsztatu stanąłem na zakupy. Żaden problem dotąd nie wystąpił.
Po powrocie odpaliłem auto bez problemu ale po ok. 500m samorzutnie zaczęły migać wszystkie kierunkowskazy tak jakbym włączył panikę, tyle że przycisk paniki we wnętrzu pojazdu wcale nie mrugał i nie było słychać przekaźnika. Po kilku cyklach migania przestawało migać na kilka cykli po czem od nowa dyskoteka.
Dojechałem tak do domu i pozostawiłem auto na noc.
Po wyłączeniu silnika oczywiście "dyskoteka" ustała.
Rano odpaliłem silnik chcąc sprawdzić stan obecny ale przez ponad godzinę stania "dyskoteka" nie włączyła się.
Na panelu kierowcy nie świeci żadna lampka ostrzegawcza ani znaczek "I". Jakby się nic nie stało.
Nie miałem odwagi by wyjechać do miasta zanim zasięgnę opinii Ludzi biegłych w sztuce.
Jest jeszcze jedna rzecz: gdy oddawałem auto do naprawy mechanik gdzieś "posiał" kody do radia i teraz radio "Single CD-KW2000" dopomina się o kod.
Czy to może mieć coś wspólnego z "dyskoteką" ?

Wdzięczny będę za porady światłych Kolegów.

yego jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2021, 19:35   #2
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: 1.8 CDTI - Po ok 60 km włącza się panika ale nie ma żadnych info.

1. nie masz silnika cdti to nie opel
2. widocznie gdzies robi sie zwarcie, spytaj "mechanika" co tam nagrzebal albo pominal
3. kod do radia to twoj problem, a nie mechanika. szukaj w etui z instrukcja/ksiazka serwisowa
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2021, 19:46   #3
yego

Domyślnie Odp: 1.8 CDTI - Po ok 60 km włącza się panika ale nie ma żadnych info.

A toś mnie zmartwił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A już myślałem, że to Opel Focus.
Dzięki za bardzo Fachową poradę .
Następnym razem może powstrzymaj się przed pisaniem bezwartościowych postów.
Stary 07-02-2021, 20:02   #4
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Akurat to że nawet nie chce Ci się prawidłowo oznaczyć swojego silnika, na uwagę od osoby która próbuje pomoc reagujesz negatywnie, przy czym sam prosisz o pomoc - dość źle o tobie świadczy.

Odnośnie tematu - reklamuj usługę u mechanika
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2021, 20:25   #5
yego

Czy naprawdę czepianie się oznaczenia, które dla wszystkich jest oczywiste nazywasz chęcią pomocy, czy raczej okazania swojej "profesjonalnej wyższości" nad biednym baranem, który nie rozróżnia diesla od benzyny?
Czy naprawdę stwierdzenie "spytaj mechanika" nie obraża inteligencji?
Zrobiłem to od razu, a nie otrzymawszy zadowalającej odpowiedzi skierowałem pytanie tam gdzie mi się wydawało, że otrzymam jakąś konkretną pomoc a nie radę, jekiej mi udzielił mój 6-letni syn.
A za wszelką Konkretną pomoc będę bardzo wdzięczny.
Stary 07-02-2021, 20:31   #6
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

ale kto z nas ma wiedziec co tam pierd.. po stluczce? co robil mechanik? ... pomysl troche ta dynia.. kod do radia to twoj problem.. nie mechanika. Sa dekodery na necie, podajesz nr. seryjny radia i voila..
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2021, 21:11   #7
hindus

Cytat:
Napisał yego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy naprawdę stwierdzenie "spytaj mechanika" nie obraża inteligencji?
No właśnie nie, ponieważ jak zaczniesz sam grzebać a okaże się że jest coś ostro namieszane przez mechanika to ten odmówi naprawy bo powie ze sam grzebałeś.
Stary 07-02-2021, 21:27   #8
yego

Nie obrażajcie się Panowie, ale wszystko o czym napisaliście jest po prostu oczywiste. A potyczki z mechanikami nie należą do relaksujących tym bardziej że jak dotąd były bezowocne. Jak ktoś się zna na blachach to jest betonem z elektryki lub vice versa. Ja się nie znam ani na jednym ani na drugim, stąd pytam zanim coś zrobię na własną rękę.

Niemniej dziękuję za Wasze dobre chęci i pozdrawiam.
Stary 07-02-2021, 21:48   #9
hindus

Ale nie obrażamy się, po prostu na pytanie "po naprawie u mechanika, X nie działa" jest tylko jedna poprawna odpowiedź. Reklamacja.
Stary 07-02-2021, 22:00   #10
yego

Racja, i tak powinno być, ale ...

Gdybym chciał wrócić do tego samego mechanika, to musiałbym jechać po drogach publicznych 60 km z migającymi światłami awaryjnymi, a to nie jest ani legalne ani bezpieczne.
Myślałem sobie zatem, że jeżeli przyczyna jest być może prosta i rozwiązanie należy do powszechnie znanych usterek to n.p. dociskając GEM lub robiąc coś równie prostego nie naruszę godności mechanika a oszczędzę na czasie i będę mógł wreszcie używać auta zgodnie z przeznaczeniem.
Ale jak widać do takiej opcji daleko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania