![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#401 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Kolega chyba nie przeczytał ze zrozumieniem poprzedniego postu
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Co do robienia głupot - w pełni popieram, najpierw może wypadało by spędzić nieco czasu na lekturze, potem praktyce, a dopiero później „dłubać” w ustawieniach. Nie uderzam tutaj konkretnie w kolegę, ale niestety sporo jest osób, które nawet nie wysilą się kliknąć w szukajkę, nie wejdą na oficjalne forum forscana, tylko od razu chcą mieć wszystko kawa na ławę, bez żadnego wysiłku własnego. I to najlepiej tu i teraz i w tym momencie. Przeważnie później kończy się to płaczem i wołaniem o pomoc... Ludzie piszący na forum, też mają inne zajęcia i nie siedzą tu non stop czekając na to aż ktoś o coś zapyta. Tutaj konkretnie rozmowa wywiązała się na temat bms, myślę że bardzo wyczerpująco zostało to objaśnione. Jeśli chodzi o start stop - kolego jeśli masz focusa mk3.5 to tak jak pisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jeśli wykodowałeś to poprawnie to nie masz nad czym rozmyślać tylko jeździć i cieszyć się większa mocą i momentem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli mondeo, najwyraźniej nie do końca jest to wskazane... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#402 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
|
Mam mondeo mk5 może wiesz co zrobić żeby wyłączenie tego ass było jak się należy ja wyłączyłem forscanem fakt o ass nie czytałem zbyt dużo jeśli masz jakąś wiedzę to prosił bym o jakieś wskazówki
|
|
|
|
|
|
#403 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Na platformie Mondeo MK5 nie ma opcji na poprane "wyprogramowanie" ASS. Taką decyzję podjęli projektanci modelu. Jedyna metoda poprawna i bez skutków ubocznych - to zastosowanie "moduliku" do "naciskania" przycisku wyłączania ASS np. 5 sekund po włączeniu zapłonu. Daje "wyłączony domyślnie ASS" pozostawiając pełną funkcjonalność auta zgodnie z założeniami projektantów. Do tego - jak się chce - to ASS zawsze sobie można włączyć przyciskiem... Rozwiązanie proste w realizacji i nieszkodliwe. Z tego co pamiętam, to zdaje się kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] robi to na przekaźniku czasowym a na niemieckim forum dostępny jest projekt mini-modułu do takiego wyłączania ASS zrobiony na ATTINY... Własną wersję takiego mini-moduliku wyprodukował też Kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . A co do "nie czytałem o ASS" - sporo do nadrobienia i to w dodatku we właściwym dziale... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
|
#404 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Wyłączyłem ASS w mondeo mk5 juz w ok 20 sztukach z zastrzeżeniem iż każdego klienta zawsze informuje co dokładnie robie a niestety nie robi tego praktycznie nikt..... Zgłasza sie pan na wyłaczenie Start Stopu wiec po co mu tłumaczyć jakie sa tego efekty, jeszcze sie rozmyśli i nie będzie zarobku..... Nie chce rzucać konkretnych oskarżeń ale dzieje sie tak naprawde często
Wiemy co robi wyłączenie BMS ale jakie daje to skutki już nie bardzo. W swoim aucie nie mam ASS więc nie przeprowadziłem nigdy zadnych dłuższych pomiarów i posiłkuje sie informacjami od klientów którym to robiłem lub którym wracałem do stanu oryginalnego bo ktoś ich nie uświadomił co dokładnie było zrobione w ich autach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli w aucie jest nowy dobry akumulator to nikt nie zgłasza problemów. Jeśli w aucie akumulator jest oryginalny czyli powiedzmy 5 letni co na dzisiejsze czasy kwalifikuje go do wymiany, zaczynają się problemy. Miałem już dwóch klientów którzy bezpośrednio po wyłaczeniu ASS po dwóch/trzech tygodniach wracali ponieważ akumulator z dnia na dzień padał nawet po trasie 200-300km. Może to być zbieg okoliczności lub jakiś faktyczny problem z doładowywaniem. Miedzy innymi w tym celu wyposażyłem sie w urządzenie badające szczegółowo ładowanie akumulatora i jego dokładne parametry. Jak trafi sie auto które zostanie u mnie dłużej to pobawie się w pomiary. Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 13-02-2021 o 21:29 |
|
|
|
|
|
#405 |
|
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
|
Dzięki za informacje czyli wlacze ass jeśli ma to wprowadzić problemy z zarządzaniem ładowania jeszcze raz wielkie dzięki!człowiek kupi kabel obejrzy coś i myśli to takie proste....będę szukał info na temat przekaźnika czasowego
|
|
|
|
|
|
#406 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czas T1 ustawić na np. 5sek. Czas T2 ustawić na np. 6sek. Da to w efekcie 1sek. impuls na obwód przycisku ASS ("naciśnięcie" przycisku przez 1 sekundę) po upływie 5 sekund od włączenia zapłonu. Układ prosty "jak budowa cepa" - zasilanie z napięcia po zapłonie, na wejście NO z jednej strony masa a z drugiej wyjście na sygnał przełącznika ASS.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-02-2021 o 21:57 |
|
|
|
|
|
|
#407 |
|