Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-05-2018, 20:23   #71
mona
ford::average

Imię: Szymon
Model: s max
Silnik: 2.0 EB 203
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Wymiana koła - akcesoria

Ja mam przy titku S z Volvo xc60
Auto dźwiga z kapcia bo jak ostatnio ukrecilem wentyl to powietrze wszystkie zeszło 😞i nie było problemy

mona jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2021, 20:33   #72
marek987

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Witam,

Pozwolę sobie odgrzać ten temat.

Do mojego S-MAXa mam koło dojazdowe na stalowej feldze. Normalne koła są na felgach aluminiowych.
Koła zmieniam w warsztacie, gdzie są przykręcane maszynowo (pneumatycznie?).
Felgi aluminiowe mają nakrętki 19mm.
Do stalowej dojazdówki muszę dokupić nakrętki i chyba to mają być 21mm, przelotowe.

Potrzebuję teraz dokupić klucz do wymiany koła, z wymiennymi nasadkami, a nie wiem jaki.

Czy grzechotka nie będzie za słaba, jakby na niej trzeba było stanąć do odkręcania śrub?

Czy klucz teleskopowy nie będzie za słaby, np. taki?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

A może coś takiego jak niżej, plus nasadki, plus przedłużenie nasadek?

Tutaj mam wątpliwość, bo z tym przedłużeniem nasadki to już kilka "osłabionych" miejsc no i znowu - wytrzyma odkręcanie śrub, jakby na tym trzeba było stanąć?

Nie chcę na to wydawać dużo, bo w sumie ma być użyte awaryjnie, ale podoba mi się opcja wymiennych nasadek oraz jednak ma spełnić swoje zadanie w razie czego.

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam,
marek987
marek987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2021, 20:48   #73
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE

Przede wszystkim śruby nominalnie są zawsze w rozmiarze 21. Ktoś Ci namieszał w kołach i teraz trzeba kombinować. A co do klucza, to zwykły klucz (nie grzechotka) da radę bez problemu. A jeśli miałby się poddać, to lepiej żeby był to klucz niż zjechany łeb śruby, lub - prawdziwe nieszczęście - urwana szpilka.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 06-04-2021 o 20:52
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2021, 20:56   #74
marek987

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Tak, z kołami jest namieszane. Już pytałem w innym wątku o to. Mojego S-MAXa kupiłem z dwoma kompletami kół, oba to alufelgi, ale opony mają rozmiar 225/45/R17. Nie wiem czemu ktoś wziął 225/45, zamiast 225/50 jak Ford przykazał. Jak dojadę obecne opony, to nowe kupię już 225/50.

Ten kluczyk jeszcze mi się podoba, wygląda na dość uniwersalny przyrząd:

Nada się?
marek987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2021, 21:18   #75
Parch
ford::expert

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE

Cytat:
Napisał marek987 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czemu ktoś wziął 225/45, zamiast 225/50 jak Ford przykazał. Jak dojadę obecne opony, to nowe kupię już 225/50.
Będę nudny/irytujący, ale... CZYTAJ!!! Są przynajmniej dwa duże wątki dotyczące kół/opon.

A co do rozmiaru 225/45/R17, to ja bym nigdy nikomu nie polecił czegoś takiego. Koło wygląda słabo we wnęce i komfortowo nie jest wcale. Jeśli już to:
1. albo fabryczny rozmiar 225/50/R17 - wtedy koło wygląda lepiej (no, nieco lepiej) i komfort podróżowania jest lepszy;
2. albo rozmiar 225/55/R17, który polecam każdemu - wtedy koło idealnie wypełnia wnękę, komfort jest jeszcze lepszy i nawet przy dużym obciążeniu auta nie ma żadnych problemów, np. z ocieraniem o nadkole, czy ranty błotników.
Poczytaj sobie. Jedyne słowa krytyki rozmiaru 225/55/R17, to głosy, że rozmiar niehomologowany, że na przeglądach będzie problem, że TU będzie się czepiać. Na właściwości jezdne narzeka NIKT.

A co do klucza, to ja mam ten z Twojego pierwszego linku. Działa bez problemu, jedynie mi się popsuła blokada i można tą przedłużkę wyciągnąć całkowicie, a powinna się blokować, żeby nie wypadała.
Ostatnio tym kluczem odkręcałem/dokręcałem sprzęgło alternatora (dla malkontentów - TAK, miałem specjalną nasadkę) i dał radę, chociaż jego wygięcie było kłopotliwe.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2021, 13:49   #76
|P|E|D|R|O|
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Ford Tourneo Connect
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

Chciałbym opisać moją pierwszą próbę wymiany kół na letnie, ale regulamin forum na pewno nie pozwala na użycie najbardziej pasujących słów. Co za idiota wymyślił te blaszane kapturki na nakrętkach kół? Na 20 śrub w aucie klucz 19 pasował tylko do 3. Tam, gdzie kapturki były już nieco zużyte, wchodzi tylko klucz 20, lecz po odkręceniu pneumatykiem, bo ręcznie się nie dało, nie da się wyjąć nakrętki z nasadki klucza. Nawet jak udało mi się odkręcić wszystkie nakrętki, koło i tak było jak przyspawane i się poddałem.
Zrozumiałem, dlaczego w aucie nie ma zapasowego koła. Jak wymienić koło w trasie, jeśli nawet w domu, ze wszystkimi narzędziami i kluczem pneumatycznym się nie da?
Będę szukać nakrętek jakie mam w Volvo S40.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20210501_144024_3.jpg (93.8 KB, 52 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez |P|E|D|R|O| ; 02-05-2021 o 21:31
|P|E|D|R|O| jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2021, 21:56   #77
kacza1982

Model: Ford S-Max flexi
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008

Pedro - u Ciebie ktoś rozwalił nakrętki po prostu, to pierwsza sprawa, bo jak wszystko jest ok to klucz 21 bez problemu wchodzi i wszystko się odkręca, zatem czeka Cię zakup nowych nakrętek, oby tylko w dobrym rozmiarze (S-Max ma M14 czyli klucz 21 chyba, że chodzi o auto z opisu, ale nie wiem jaki tam jest rozmiar)

Druga sprawa - nie możesz ściągnąć koła z piasty - tu też kłaniają się zaniedbania poprzednich właścicieli. Otóż, jak ktoś jeździ na wulkanizację zmieniać koła/opony to w większości warsztatów mają głęboko w d... oczyszczanie piasty czy felgi (w życiu jeszcze się nie spotkałem, aby ktoś mi to robił, nawet bardzo renomowany zakład). Najlepiej przy każdej wymianie przynajmniej szczotką drucianą przelecieć piastę i felgę w miejscu styku i oczyścić ze rdzy, wtedy problemów jest o wiele mniej przy wymianie
kacza1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2021, 06:06   #78
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020

Nieoryginalne nakrętki do smaxa bywają w rozmiarze 19
Stary 03-05-2021, 20:54   #79
kacza1982

Model: Ford S-Max flexi
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał tombalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nieoryginalne nakrętki do smaxa bywają w rozmiarze 19
No są takowe, ale jednak mniej "mięsa" okala szpilkę, bo wewnętrzny wymiar nakrętki to i tak M14. Wiem, że oryginały i tak mają metalową osłonkę, ale pod nią i tak jest więcej. Co oryginał to oryginał, a druga sprawa wymienisz sobie na takowe 19 i później nowy właściciel kupi klucz do kół wg zaleceń w internetach (21) i się zdziwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No dobra, dość OT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kacza1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2021, 22:59   #80
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020

Cytat:
Napisał kacza1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oryginał to oryginał,
szkoda że tak ****iany... zwłaszcza w mk2...
Ps..sam mam takie forsowanie 21, używam klucza 22, gdyż ASO rozpierniczyło udarowymi kluczami....
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania