Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2021, 22:04   #291
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Skutki zaślepienia zaworu EGR w 2.0 TDCI 140 km

Jeśli wyciągasz sam EGR płyn nie ma nic z tym wspólnego .Odłączasz go przecież od chłodnicy spalin , robiłem to kilka razy. Wtyczka/śrubki... i to cała filozofia .Potem myjesz, sprawdzasz palcem czy mechanizm pracuje czyli zamyka i otwiera i montujesz ponownie .

Stary 06-05-2021, 22:30   #292
Errorbrra
ford::average

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0tdci
Domyślnie Zaslepienie egr

Witam.silnik 2.0 dw10 140km. Zaslepilem egr miedzychlodniczka a egrem ale auto stracilo na mocy.dodatkowo wydmuchalo uszczelki dolaczone do zaslepki.zastanawia mnie skad ta strata mocy? Wyjalem zaslepke i odlaczylem wtyczke.auto elastyczniejsze i zywsze. Silnik troche trawdziej pracuje.slychac to wyraznie. Skoro zaslepienie przed egr sprawilo spadek mocy sprobuje zaslepic przy przepustnicy.ciekawe jak szybko zabrudzi egr ze go zablokuje bo zaslepka przeciez bedzie w zlym miejscu

Ostatnio edytowane przez Errorbrra ; 07-05-2021 o 08:52
Errorbrra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2021, 11:59   #293
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Zaslepienie egr

a nie lepiej wyczyscic i zamontowac?
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2021, 12:50   #294
Errorbrra

Domyślnie Odp: Zaslepienie egr

Ja wlozylem uzywany,czysty,sprawny (wymienialem bo stary podczas dokrecania pekl). Wszystko jest ok ale chcialem go zaslepic. W kazdym aucie jakie mialem zaslepialem.teraz zaslepione za egr. Mozew nim jest jakis czujnik skoro obcinal moc jezeli zaslepiony byl przed zaworem
Stary 08-05-2021, 12:22   #295
Iaakuub
ford::amateur

Model: Kuga mk1
Rocznik: 2008

U mnie w kudze tez pojawił się problem ale z dpfem. Filtr był czyszczony, pierwsze przebyte 640 km zaczął się wypalać, teraz wypala się co ok. 60 km. Czujnik różnicy ciśnień wymieniony, egr czyszczony, adaptacje zrobione, po tym procesie egr przestał klekotać po wyłączeniu silnika, nie wiem gdzie lezy problem, zaślepię egr i zobaczę czy nie czasem on jest temu winny, jeśli tak pozostaje mi zakupić nowy...

Ostatnio edytowane przez Iaakuub ; 08-05-2021 o 12:41
Iaakuub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2021, 12:47   #296
meff77
ford::beginner

Imię: Janusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 115KM

ja dzisiaj zaślepiłem z zaślepką z allegro i jak ręką odjął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
check i szarpanie znikło na zimnym i brak w końcu błędu od EGR.
Przejechałem 5km i ponowne sprawdzenie błędów i rewelacja błąd i check nie powrócił. Nadmieniam auto ma 240k przebiegu i nigdy EGR nie był czyszczony ani wymieniany tylko zaślepiłem.
5 min roboty a tyle radochy oby tak zostało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
meff77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2021, 13:42   #297
Errorbrra

Cytat:
Napisał meff77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja dzisiaj zaślepiłem z zaślepką z allegro i jak ręką odjął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
check i szarpanie znikło na zimnym i brak w końcu błędu od EGR.
Przejechałem 5km i ponowne sprawdzenie błędów i rewelacja błąd i check nie powrócił. Nadmieniam auto ma 240k przebiegu i nigdy EGR nie był czyszczony ani wymieniany tylko zaślepiłem.
5 min roboty a tyle radochy oby tak zostało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz a u mnie gorzej jedzie po zaslepieniu.gdzie dales blaszke?

Bump:
Cytat:
Napisał Iaakuub Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie w kudze tez pojawił się problem ale z dpfem. Filtr był czyszczony, pierwsze przebyte 640 km zaczął się wypalać, teraz wypala się co ok. 60 km. Czujnik różnicy ciśnień wymieniony, egr czyszczony, adaptacje zrobione, po tym procesie egr przestał klekotać po wyłączeniu silnika, nie wiem gdzie lezy problem, zaślepię egr i zobaczę czy nie czasem on jest temu winny, jeśli tak pozostaje mi zakupić nowy...
Czytalem nie dawno podobny temat gdzie dpf wypalal sie co 100km. Zaslepienie egr pomoglo.kazde wypalanie zwiekszalo dystans az za 3-4 razem wypalanie bylo jak dawniej co 600km
Stary 08-05-2021, 15:56   #298
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał meff77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nadmieniam auto ma 240k przebiegu i nigdy EGR nie był czyszczony ani wymieniany tylko zaślepiłem.
Mam nadzieje że go wyczyściles przy okazji bo jak sie bedzie przycinać albo się zablokuje to bedzie błędami sypać/wejdzie w tryb awaryjny.

Jak już się zajmujemy egr-em to zawsze warto wyczyścić.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2021, 06:31   #299
meff77
ford::beginner

Imię: Janusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 115KM

Cytat:
Napisał Errorbrra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz a u mnie gorzej jedzie po zaslepieniu.gdzie dales blaszke?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam nadzieje że go wyczyściles przy okazji bo jak sie bedzie przycinać albo się zablokuje to bedzie błędami sypać/wejdzie w tryb awaryjny.

Jak już się zajmujemy egr-em to zawsze warto wyczyścić.
Jak zacznie się coś dziać to wyczyszczę na razie nie tykam jak nic się nie dzieje

Ostatnio edytowane przez meff77 ; 09-05-2021 o 06:35
meff77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2021, 07:11   #300
Errorbrra

Zle zaslepiles.zaraz Ci sadza zalepi egr i bedzie kaplica.dales za egrem. A powinienes dac miedzy chlodniczka a egr
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania