![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-06-2016
Model: Kuga
Silnik: hybryda
Rocznik: 2020
|
Fabrycznie pokazywało, "wartość nieprawidłowa lub nie skonfigurowano ".Był już zamontowany zamiennik więc nie wiem co było oryginalnie. Dodam że nie działało podgrzewane przedniej szyby .Po wymianie na 70 ah i ustawieniu tego w bms zaczęło działać.
Ostatnio edytowane przez Sertive ; 26-03-2021 o 06:13 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-03-2021 o 08:44 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-01-2021
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: ?
|
Pytanie z innej beczki, ale w temacie wymiany akumulatora w Mondeo Hybrid...jak to zrobić przez rewizję, którą przygotował producent?
Rozumiem,że wymiana wyłącznie po zdjęciu lewego boczka tapicerki... Przy okazji zapytam- czy ktoś z Was montował jakieś aku o większej pojemności, pasujące wymiarowo w płytę i co można tam wrzucić? Z moich analiz największe aku to CL550/EL550, pod warunkiem, że może być zastosowany akumulator wyższy o 15mm. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: FORD MONDEO MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130km
Rocznik: 2005
|
Witam, ja w mondeo mk5 hybrid z 2016r. mam od nowości Wartę B12 44Ah, 440A. Ma 6 lat i nie było nigdy żadnych problemów. Zestaw napędowy posiada tzw. alternator/rozrusznik który nie potrzebuje akumatora o dużej pojemności i dużym prądzie rozruchowym, a ponadto najczęściej rusza się na elektrycznym silniku i dopiero w czasie jazdy jest odpalany silnik spalinowy, podczas gdy już moment obrotowy do uruchomienia silnika spalinowego jest pobierany z silnika elektrycznego, tzw. silnika-generatora.
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Ponadto należy zaznaczyć, iż jak we wszystkich autach "zwykłych", aku 12V zasila całą elektronikę/elektrykę samochodu a nie tylko służy do "rozruchu"...
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Ów "alternator" w eCVT to generator ładujący akumulator wysokonapięciowy (trakcyjny) "z silnika spalinowego" a ten drugi silnik/generator eCVT (silnik trakcyjny i generator odzysku energii z hamowania) ładuje akumulator trakcyjny "z rekuperacji".
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 29-08-2022 o 12:07 |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-06-2009
Model: Mondeo Hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018
|
Koledzy odświeżę temat. Przymierzam się do wymiany akumulatora 12 V ponieważ nie trzyma już napięcia. W oryginale mam 8G9N-10655-LB 390A, 43Ah, czy ktoś zmieniał na jakiś inny bardziej wydajny i trwały może jakiś AGM bo w zasadzie potrzebny jest on do zasilania i podtrzymania elektroniki w aucie a nie do rozruchu. Wiem że toyota w swoich hybrydach stosuje AGM. Wiem że do oryginalnej podstawki za wielkiego wyboru nie ma, może któryś z kolegów przerabiał temat i podzieli się swoją wiedzą.
Pozdrawiam i z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005
|
czytajcie co pisze tedi_k ma całkowito racje w hybrydzie nie potrzeba dużego aku
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|