![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-01-2016
Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
Słuchaj a jesteś pewien że Twoje turbo przeładowuje? Przecież wartość podawana przez MAP sensor to doładowanie + ciśnienie atmosferyczne. Czyli jak masz 230kPa bo tak zrozumiałem i odejmiesz tego ciśnienie czyli ok 100kPa to zostaje Ci 130kPa czyli 1.3bar a to jest jak najbardziej poprawne doładowanie.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Mam dokładnie zapis po takiej jeździe. Trasa ponad 30km z tym że robiłem ją jak już silnik był nagrzany. I prędkości ok 100km/h. MAF mi pokazuje 7g/s +/- 0.5g/s bo sobie skacze. VNTP 92% również +/- ok 1% bo się zmienia. Ale raczej oscyluje w okolicy 92%.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
|
Cytat:
Nie ma się co czarować trzeba wyciągać turbo bo coś musi być na rzeczy może sama sprężarka jest ok ale coś powoduje zawirowania powietrza i to jęczenie. Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 31-05-2021 o 12:45 |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Ale to chcesz powiedzieć że u mnie też może być coś nie tak z turbiną przy takich parametrach? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trudno mi się tu odnieść bo nie mam pojęcia jakie powinny być wartości referencyjne a to że ktoś pisze że ma takie to wcale nie oznacza że taki być powinny.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
Miałem 1,6HDI Fiat 1,9Mjet a teraz to 2.0tdci i zauważyłem, że tendencja jest zbliżona tzn. turbo zawsze pompuje dużo powietrza, EGR jest też sporo otwarty wszystko po to aby gdy nagle chcesz wystrzelić do przodu był nadmiar ciśnienia wówczas EGR w ułamku sekundy się zamyka i auto natychmiast przyśpiesza... wszystko fajnie dopóki parametry silnika i osprzętu są idealne, ale wystarczy, że EGR na ułamek sekundy się opóźni i jest czarny dymek. Z płynnością jazdy też jest coraz gorzej. To nie są jakość bardzo odczuwalne różnice bo wciśniesz więcej gazu i też auto jedzie ale wystarczy lekko zmodyfikować parametry i na pewno można uzyskać dużo lepsze efekty, płynność jazdy i mniejsze zadymienie w DPF. Jest jeszcze jedna kwestia, jeżeli silnika ma niskie obroty a ciśnienie doładowania jest zbyt duże to jak EGR przepchnie spaliny?? przecież gy doładowanie ma np. 0.8bar to spaliny muszą mieć większe ciśnienie. Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 31-05-2021 o 15:27 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
No może być coś w tym co piszesz bo w momencie właśnie depnę i turbo mocniej pompuje, to wskaźnik EGR_ERR jest dosyć wysoki i utrzymuje się przez dłuższy czas na takim poziomie. Potrafi być nawet kilkanaście procent na minusie lub plusie. Ta różnica się zmniejsza i dąży do 0 ale nie że natychmiast tylko jakoś tak powoli. Więc reakcja zaworu nie jest natychmiastowa. Zastanawiam się nad jedną rzeczy. Czy jest możliwość jego wymiany bez spuszczania płynu? Przecież tam są tylko 2 węże gumowe. Jakby je ścisnąć szczękami to przecież płyn cały nie powinien wylecieć. Jedynie tylko to co jest w zaworze.
A jeszcze zapytam, jaka powinna być prawidłowa pozycja zamkniętego EGR-a? Bo zawsze jak mam wymaganą 0% to zmierzona jest 0.39%. Nigdy nie spada do 0. Czy to może oznaczać że EGR nie zamyka się do końca? Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 31-05-2021 o 14:55 |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
No to u mnie chyba tak nie jest. EGR_ERR mam znacznie częściej widoczny. Poza tym w 99% przypadków kiedy sterownik żąda zamknięcia EGR-a, ten staje na 0.39%. Mówię w 99% przypadków bo jednak jak sobie przeglądam te nagrania to zdarza się że zamknie całkowicie ale zdecydowanie częściej nie zamyka. Nawet kilka razy była sytuacja że stanął na 1% z hakiem kiedy powinien mieć 0% także chyba się przycina. Zastanawia mnie tylko czy wyjmując EGR, muszę koniecznie spuszczać płyn bo wolał bym tego nie robić. Masz z tym jakieś doświadczenie?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|