Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2019, 22:55   #1
Robert_R
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo Mk4 & Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM & 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011 $ 2011
Domyślnie Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa

Witam
Czy ktoś wie gdzie powinien być podłączony elektrozawór ciśnienia paliwa w silnku dw10c ze sterownikiem Delphi DCM3.5 ?
Mam błędy p0002 (usterka obwodu zaworu regulacji dawki paliwa) i p0087 (zbyt niskie ciśnienie w szynie paliwowej). Samochód bardzo długo kręci i jeśli zapali to po chwili gaśnie. Forscan pokazuje dużo za niskie ciśnienie paliwa. Zawór wymieniłem a ponieważ już dwa razy mi się zdarzyło, że musiałem naprawiać niesprawne kabelki w wiązce do sterownika silnika więc i tym razem rozprułem prawie całą.
Sygnał sterujący znalazłem w pinie nr 40 przy wtyczce tej najbardziej na lewo.
Drugi - to zasilanie ale nie wiem jak sprawdzić czy nie jest gdzieś uszkodzony ponieważ jest zmostkowany z wieloma innymi tylko nie wiem w którym miejscu.
Więc pytanie moje to gdzie mam go podłączyć?

pozdrawiam
Robert

Ostatnio edytowane przez Robert_R ; 23-01-2019 o 23:16 Powód: nowe informacje
Robert_R jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2019, 13:33   #2
Robert_R

Domyślnie Odp: Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa

Cytat:
Napisał Robert_R Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Czy ktoś wie gdzie powinien być podłączony elektrozawór ciśnienia paliwa w silnku dw10c ze sterownikiem Delphi DCM3.5 ?
Mam błędy p0002 (usterka obwodu zaworu regulacji dawki paliwa) i p0087 (zbyt niskie ciśnienie w szynie paliwowej). Samochód bardzo długo kręci i jeśli zapali to po chwili gaśnie. Forscan pokazuje dużo za niskie ciśnienie paliwa. Zawór wymieniłem a ponieważ już dwa razy mi się zdarzyło, że musiałem naprawiać niesprawne kabelki w wiązce do sterownika silnika więc i tym razem rozprułem prawie całą.
Sygnał sterujący znalazłem w pinie nr 40 przy wtyczce tej najbardziej na lewo.
Drugi - to zasilanie ale nie wiem jak sprawdzić czy nie jest gdzieś uszkodzony ponieważ jest zmostkowany z wieloma innymi tylko nie wiem w którym miejscu.
Więc pytanie moje to gdzie mam go podłączyć?

pozdrawiam
Robert
Pytania pomocnicze:
1. A może mogę zasilanie regulatora podłączyć na czas testu bezpośrednio do 12V?
2. Gdzie jest bezpiecznik/przekaźnik który zasila jego i inne tego typu urządzenia? Może ma ktoś rozpiskę?
3. Podejrzewam ten kabelek bo Forscan pokazuje bardzo niski prąd na tym pidzie: F_VCV_CUR (Prąd zaworu sterującego dawką paliwa - Zmierzony)
podczas próby rozruchu.
4. Podczas rozpruwania wiązki znalazłem więcej uszkodzonych kabelków :-( Czy ten typ (Mondeo mk4) tak ma? Czy może ktoś nieumiejętnie grzebał?

pozdrawiam
Stary 25-01-2019, 01:49   #3
Robert_R

Cytat:
Napisał Robert_R Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytania pomocnicze:
1. A może mogę zasilanie regulatora podłączyć na czas testu bezpośrednio do 12V?
2. Gdzie jest bezpiecznik/przekaźnik który zasila jego i inne tego typu urządzenia? Może ma ktoś rozpiskę?
3. Podejrzewam ten kabelek bo Forscan pokazuje bardzo niski prąd na tym pidzie: F_VCV_CUR (Prąd zaworu sterującego dawką paliwa - Zmierzony)
podczas próby rozruchu.
4. Podczas rozpruwania wiązki znalazłem więcej uszkodzonych kabelków :-( Czy ten typ (Mondeo mk4) tak ma? Czy może ktoś nieumiejętnie grzebał?

pozdrawiam
Naprawiłem wszystkie uszkodzone kable i błąd p0002 zniknął a więc mimo że prąd wskazywany przez F_VCV_CUR (Prąd zaworu sterującego dawką paliwa - Zmierzony) jest bardzo mały podczas rozruchu (0,2A) to przyjmuję że tak ma być i szukam problemów gdzie indziej (pompa lub wtryskiwacze).

Temat można zamknąć.
pozdrawiam
Stary 03-06-2021, 00:07   #4
czarek45
ford::average

Model: S-Max FL / Focus MK2 FL
Silnik: 2.0 TDCI / 1.6 Duratec
Rocznik: 2011 / 2009

Robert, wybacz odgrzebanie tematu, ale również intryguje mnie prąd (F_VCV_CUR) jakiepowinien płynąć przez cewkę tego regulatora podczas kręcenia.
Mój S-Max z silnikiem DW10C zmarł w trasie nespodziewanie (bez żadnych wcześniejszych oznak słabości) i już nie da się go odpalić. Forscan pokazuje 0-we ciśnienie na szynie CR i dostaje błąd o zbyt niskim ciśnieniu z PCMa (P0087).
U mnie prąd to 0.2A (podczas kręcenia i na samym zapłonie też) - wydaje mi się mały....ale. Podpowiesze jak zakończyła sie Twoja historia? Może inni coś mogą podpowiedzieć?

PS. zbadałem ciśnienie na szynie CR poprzez popuszczenie rurki jednego wtrysku. Wygląda, że faktycznie jest tam bardzo marne ciśnienie.
Ogólnie podejrzewam, że mógł zaciąć się regulator ciśnienia w pozycji max otwartej. Ale ten minimalny prąd na cewce podczas kręcenia mi się nie podoba.
czarek45 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2021, 23:49   #5
loqe
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] udało się naprawić problem?

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka
loqe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2021, 20:17   #6
czarek45

Cześć,
@loge - jeszcze nie - byłem na wakacjach problem porzuciłem, ale wracam właśnie do tematu.
To co udało mi się ustalić do tej pory:
1. odkręciłem jedną rurkę na wysokim ciśnieniu. Ciśnienie panujące tam podczas kręcenia jest malutkie.
2. Zdjąłem wężyk z powrotu (na niskim ciśnieniu). Łatwo rozpiąć wąż obok filtra paliwa. Podczas kręcenia leci żwawo dość - wygląda, że pompka ssąca paliwo z baku działa
3. Po odpięciu wtyczki z regulatora ciśnienia paliwa komputer rzuca błąd, że jest przerwa w obwodzie - znaczy, że cewka w regulatorze nie jest przepalona
4. wyjąłem regulator ciśnienia. Dmuchając w niego ustami ma przejście łatwe. Początkowo myślałem, że powinien być zamknięty w pozycji bez prądu, ale wygląda na to że się myliłem. W nowszych układach CR regulator ten nie pracuje na wysokim ciśnieniu, a po stronie niższego ciśnienia. Wygląda na to, że w moim silniku (DW10C - euro 5 - po lifcie) z układem zasilania Delphi, mamy do czynienia z common rail 3 generacji - a działa on nieco inaczej niż starsze układy (a to te są przedmiotem większości opracowań z netu). Ogólnie zamierzam kupić ten regulator i podmienić - nie mam pewności, że to on jest winny - ale postaram się napisać po wymianie.

Macie lepsze pomysły? czy może moje rozumowanie powyżej przedstawia jakieś błędy?
Czy poza tym nieszczęsnym regulatorem ciśnienia jest tam jeszcze coś podejrzanego w okładzie paliwowym? (nie licząc oczywiście pompy CR)

Ostatnio edytowane przez czarek45 ; 13-06-2021 o 22:17
Stary 15-06-2021, 21:39   #7
czarek45

Wymieniłem regulator - niestety nic to nie dało. Ciśnienia na szynie wciąż brak. Jedyny błąd PCMa to za niskie ciśnienie.
Pomoże ktoś?
Stary 15-06-2021, 22:01   #8
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012

Nie ma pompki w baku. Pompa CR jest 2in1 czyli ma w sobie pompę wstępną i pompę wysokiego ciśnienia. Jeżeli sekcja pompy wstępnej daje za małe ciśnienie to wysokie ciśnienie też będzie złe. Jak wymiana filtra paliwa nic nie daje to trzeba by było wkręcić manometr tam w sekcji na niskim ciśnieniu pompy cr i sprawdzić ile bar tam jest. Chyba min. ok 5 bar powinno być. Jak będziesz mial 1-3 to na bank za mało. Może ktoś inny z forum wie dokładnie.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 15-06-2021 o 22:11
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2021, 23:04   #9
czarek45

U mnie wygląda na to, że ciśnienia na szynie CR nie praktycznie wogóle (tak pokazuje forscan podczas kręcenie rozrusznikiem i brak jakiejś "fontanny" po popuszczeniu jednej z nakrętek na rurce do wtrysku. Ciśnienie na na sekcji niskiego ciśnienia z chęcią bym zmierzył - ale czy aby na pewno jest tam gdzie wkręcić manometr?
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Po awarii i odkręceniu osłony zaworów - rurka przelewowa z wtrysku 1 była "wyrwana" - wypadła z zaczepu i w komorze wtrysków jest sporo ropy. Teraz myślę... czy przypadkiem nie świadczy to o czymś?
Czy awaria jednego z wtrysków mogłaby doprowadzić do natychmiastowego zatrzymania silnika bez żadnych wcześniejszych objawów? oraz do tego że na listwie nie ma teraz ciśnienia....
Stary 16-06-2021, 07:18   #10
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012

Jeżeli masz polifta czyli pewnie pompę dfp 3.4 delphi to na pompie powinien być czujnik taki z zieloną wtyczką (obok elektrozaworu). Tam trzeba manometr podłączyć aby zmierzyć ciśnienie na pompie wstępnej. Myślę że bez tego pomiaru nic dalej nie ustalisz. Jeżeli ciśnienie będzie za niskie tam to wymieniłbym filtr paliwa (chyba że już to robiłeś). Jak to nie pomoże to uszkodzona jest sekcja pompy wstępnej. Są zestawy naprawcze w necie (kiedyś widziałem). Jak ciśnienie tam będzie ok to zostaje uszkodzenie pompy sekcji wysokiego ciśnienia - skoro elektrozawór wymieniałeś, ale to też przydało by się manometrem zmierzyć ile tam faktycznie jest bar żeby mieć pewność ale to już nie takie proste jak się wydaje (musisz mieć manometr na te XXXX barów plus do tego takie rurki zaślepki na listwę CR do wtrysków bo pomiar na listwie trzeba CR zrobić) . Jak kręcisz rozrusznikiem to widzisz żeby ci paliwo gdzieś uciekało przy wtryskach? Jeżeli nie to ten wyciek może być z komory spalania przez podkładkę, ale równie dobrze może lecieć przez przelewy z wtrysków (są tam takie oringi an nich). Co do wtrysków to pierwszą rzeczą jest zanim się za nie zabierzesz pomiar wysokiego ciśnienia z pompy. Ja bym na Twoim miejscu z holowałbym auto do jakiegoś zakładu co się fordami zajmuje w wawie bo tematy z ciśnieniem paliwa to nie są proste niestety. W wawie masz solid garage, jest warsztat na grochowie (nie pamiętam jak się nazywa), jest też gość w józefowie (michalin) co się fordami zajmuje jak coś. Możesz jeszcze wiązkę od regulatora ciśnienia sprawdzić, musiałbyś przedzwonić czy jest obwód zamknięty (czy któraś żyła nie jest przerwana) od strony PCM. Gdzieś tutaj na forum są schematy.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 16-06-2021 o 07:40
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania