Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-10-2021, 23:09   #1
marcin9255
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 LIFT
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
Question Pytanie o kratke/atrape chlodnicy przedniego zderzaka

Witam wszystkich. Stałem się szczęśliwym posiadaczem Mondeo MK4. Jako ,że podobają mi się chromowane wstawki/listewki pomyślałem, że sobie wymienię kratkę/osłonę chłodnicy w przednim zderzaku. Jak pewnie wszystkim wiadomo występuje fabrycznie w wersji całkowicie czarnej lub ze srebrną obramówką. Pojawiło się jednak pewne pytanie - po dokładnych oględzinach zauważyłem,że takie kratki występują w trzech wersjach (zobaczcie na zdjęciach - tam zaznaczyłem dokładnie o co mi chodzi). Kratki takie mogą być bez bocznych zaślepek , z zaślepką tylko z lewej strony (patrząc od przodu auta), oraz z zaślepkami z obu stron. Na początku myślałem, że jest to związane z "żaluzjami" które regulują ilość powietrza do chłodnicy ....ale po obejrzeniu kilku modeli mondeo na parkingach nie widzę żadnej reguły związanej z wersją silnikowa , wyposażeniową itp. - wydaje się to być losowe (np. ja mam "żaluzje" ale nie mam zaślepek po bokach..... czyli trochę bez sensu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo zimne powietrze i tak dostaje się do silnika. Czy ktoś się orientuje od czego zależy rodzaj kratki (ilość zaślepek) i czy w sumie mogę sobie kupić i zamontować dowolną ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1zaslepka.JPG (45.4 KB, 62 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 0zaslepki.JPG (87.6 KB, 56 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2zaslepki.jpg (97.6 KB, 58 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez marcin9255 ; 04-10-2021 o 20:00 Powód: (literówka w tytule tematu)
marcin9255 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2021, 08:17   #2
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: atrape chlodnicy przedniego zderzaka

pewnie zależy od wersji silnikowej i czy posiada ona i jakiej wielkości intercooler, tak by był maksymalnie odsłonięty
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2021, 19:25   #3
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: atrape chlodnicy przedniego zderzaka

Cytat:
Napisał marcin9255 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wydaje się to być losowe
Bo dużo klapek poodpadało przez lata użytkowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Te zaślepki się przekłada są na zaczepach i występują jako osobny element za koło 40zł w ASO.

Ogólnie wersje z żaluzją powinny mieć dwie zaślepki wielkość IC nie ma znaczenia bo różnią się tylko grubością. Nie wiem czy w sumie zawsze nie wychodziły z dwoma zaślepkami tylko po prostu ludzie je gubili po czasie tak jak osłony podwozia. Tam po bokach nie ma co chłodzić (przynajmniej w wersjach z żaluzją, z poliftem bez żaluzji fabrycznie nie miałem do czynienia).

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 04-10-2021 o 19:34
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2021, 20:15   #4
marcin9255
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 LIFT
Silnik: 2.0 TDCI
Domyślnie Odp: Pytanie o kratke/atrape chlodnicy przedniego zderzaka

Dzięki wielkie - faktycznie to elem. wymienny. Czyli Mondeo z "żaluzją " powinno takie mieć. Znalazłem nawet dla potomności kod części Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1702456 (BS71-7081-AB) — RH
1702459 (BS71-7081-BB) — LH
marcin9255 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2021, 07:12   #5
pacp
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM

Dzięki za numer części. U mnie też nie ma obu. Myślałem, że tak ma być. Idzie to założyć/wymienić bez ściągania osłony silnika?

Ostatnio edytowane przez pacp ; 05-10-2021 o 13:33
pacp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2021, 02:28   #6
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał pacp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Idzie to założyć/wymienić bez ściągania osłony silnika?
]]

tak ale trzeba pokombinować ja chyba zakładałem jedną brakującą jakoś od góry po zdjęciu lampy wsunąłem tam na miejsce.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2021, 12:17   #7
pacp
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM

Zrobiłem. Co prawda nie kupowałem zaślepek ale gumowy dywanik i z niego zrobiłem. I tak jest schowany za kratkami. Wygląda całkiem estetycznie. Zresztą te oryginalne pewnie by wypadły znowu.

Ściągałem osłonę samego intercoolera. Kilka śrub, łatwy dostęp bez podnoszenia.
pacp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania