Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-11-2021, 16:36   #11
arczi81a
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: "skacząca" temperatura płynu chłodniczego

Dobra, zrobiłem "gotowanie" termostatu - zakewalem go woda z czajnika w różnych temperaturach i wniosek jest taki że działa wzorowo .. otwiera się jak temp siega lekko ponad 80 stopni . Jak jest poniżej to się nie otwiera ... Czyli termostat jest sprawny ... �� co powoduje w takim razie ten problem z temperaturą ??

arczi81a jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2021, 18:07   #12
somer1
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Kuga ST X , Transit 2,0
Silnik: 2,5 benzyna+Hybryda
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał arczi81a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobra, zrobiłem "gotowanie" termostatu - zakewalem go woda z czajnika w różnych temperaturach i wniosek jest taki że działa wzorowo .. otwiera się jak temp siega lekko ponad 80 stopni . Jak jest poniżej to się nie otwiera ... Czyli termostat jest sprawny ... �� co powoduje w takim razie ten problem z temperaturą ??
włóż go do garnka z wodą i podgrzewaj stopniowo, wtedy zmierz kiedy sie otworzy, jak się otworzy, przestań ogrzewać i patrz przy jakiej temperaturze sie zamknie. Powtórz ogrzewanie , bo może się zacinać. Skokowe ogrzewanie i schładzanie może nie być miarodajne. Na obudowie powinna być nabita temperatura otwarcia. Może być na nisko dobrany termostat.
somer1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2021, 12:40   #13
arczi81a

Udało mi się w końcu zrobić rzetelny test działania termostatu ... I ku mojemu nieszczęściu działa wzorowo .. i to mówię o oryginalnym termostacie który to niby był uszkodzony ... Gotowałem go w garze jak koledzy radzili , wsadziłem termometr i obserwowałem . Termostat zaczal się delikatnie poruszać jak temp była koło 78 stopni , pełne otwarcie przyszło przy 83 stopniach ... No działanie książkowe ... Zamykanie, tak samo , jak temp zaczęła spadać poniżej 82 stopni to widać było minimalny ruch , widoczna różnica w położeniu termostatu była przy temp 77 stopni ... Masakra . Skoro to nie termostat, to co powoduje takie problemy ?? Jeszcze mam pytanie o te węże od termostatu - gorny i dolny . Kiedy one ciepłe i jak ciepłe powinny być . U mnie jest tak że ruszam, przejadę parę km , wskaźnik oczywiście ani drgnie , sprawdzam węże i ten górny jest lekko ciepły , dolny zimny. Jadę dalej, robię powiedzmy z 30 km, sprawdzam węże - obydwa są ciepłe , wskaźnik mam koło 75 stopni niby . Jak mi się uda po mieście jeździć i dogrzać silnik do tych 90 niby , to mam górny wąż wyraźnie cieplejszy niż dolny . W sensie ten górny mogę potrzymać w ręce z kilka sek bo potem parzy , a ten dolny mogę trzymać dłużej. Czy to są poprawne zjawiska ?
Stary 28-11-2021, 19:19   #14
arczi81a

Oddałem auto do mechanika , i on też nieco zdebial. Stwierdził że termostat działa , płyn chodzi ... Mówi że może tutaj coś się dziać z systemem recyrkulacji spalin . Że może jest nagar , te przewody przytkane co może obniżać temp . Może ma to sens ? Trochę mi się to spina w całość , bo nagar odpowiada też za spadek mocy , a w moim odczuciu auto jest trochę zbyt wolne jak na swoją moc. Sprint do setki to zazwyczaj aż 13 sek , i jakoś tak średnio się zbiera jak dla mnie . Mam wrażenie że S-Max którego miałem poprzednio -2.0 TDCi 140 km , zwawiej się zbierał. Poprzednik twierdził że żona autem jeździła praca-dom. A że to małe miasteczko było to odległości małe... Sam już nie wiem w którą tu stronę iść ... Ktoś ma jakieś pomysły może ?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania