Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-12-2021, 00:37   #21
Tomasz121
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Mondeo Titanium mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Ponowna wymiana rozrządu

To nie lepiej założyć wątek "komu strzelił pasek i jakiej firmy" i oczywiście po jakim przebiegu?.....:-)

Ja myślę tak, jeżeli nie jest to chińska czy włoska tandeta w połowie ceny a pozycja markowej firmy choć czasem są spore różnice w cenie i tych markowych, to powinny być porównywalne jakościowo do fabrycznych.
Większość "producentów" bazuje na pod produkcji elementów sprawdzonych firm a my płacimy za pudełko i napis na nim.
No nie wydaje mi się żeby producent łożysk zmieniał w hucie skład chemiczny mieszanki metalu do produkcji łożysk bo te idą akurat do forda na pierwszy montaż a tamte na części zamienne. Podejrzewam że nawet nie ma zielonego pojęcia że trafią na rolki rozrządu albo do pompy wody w twoim DW10.
Oni je trzaskają na linii w setkach tysięcy sztuk. Paski podejrzewam też nie są produkowane na każdym rogu ulicy tylko w paru wyspecjalizowanych fabrykach.
Jakoś nie słyszałem o jakiejś aferze z masowo pękającymi paskami.
Tak jak tu kolega pisał to sporadyczne sytuacje i pewnie u osób które miały na liczniku 150 a faktycznie X 2 lub więcej przebiegu.

Ostatnio edytowane przez Tomasz121 ; 14-12-2021 o 00:59
Tomasz121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2021, 11:32   #22
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Panowie-niektórzy widzę żyją utartymi stereotypami sprzed lat 20-30stu.Technologie się zmieniają i np.jak jeżdziłem silnikami opla z lat 90 to zasada była taka że co 60 tys. wyrzuca się wszystko co się kręci.Ale nie w silniku DW10 gdzie wzmocniony, gruby,porządnie zbrojony pasek napędza tylko jeden wałek rozrządu przy stosunkowo niskich prędkościach obrotowych,z racji tego że to diesel.Naprawdę ludzie którzy nie widzą i nie wiedzą jak taki rozrząd wygląda nie piszcie bzdur.A co do pompy w Probe to ma ona uszczelnienie na wałku, które stojąc w bezruchu się także starzeje jak zacznie cieknąć to stanie się to raczej nagle i dość obficie,ale tego jak widzę "dobry mechanik" nie przewidział.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2021, 13:08   #23
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie-niektórzy widzę żyją utartymi stereotypami sprzed lat 20-30stu.Technologie się zmieniają i np.jak jeżdziłem silnikami opla z lat 90 to zasada była taka że co 60 tys. wyrzuca się wszystko co się kręci.Ale nie w silniku DW10 gdzie wzmocniony, gruby,porządnie zbrojony pasek napędza tylko jeden wałek rozrządu przy stosunkowo niskich prędkościach obrotowych,z racji tego że to diesel.Naprawdę ludzie którzy nie widzą i nie wiedzą jak taki rozrząd wygląda nie piszcie bzdur.
Za to niektorzy wierza w niesmiertelnosc i niezniszczalnosc w rozrzadu w Mondeo. Fakt, plagi urwanych paskow nie ma, ale wyrwane zeby z paska to juz inna historia (wystarczy pogooglowac).... a to napisacz napina za slabo, a to pasek napiety jest za bardzo, a to pompa wody sie zatarla, a to jeszcze inne ciekawsze przypadki:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
A co do pompy w Probe to ma ona uszczelnienie na wałku, które stojąc w bezruchu się także starzeje jak zacznie cieknąć to stanie się to raczej nagle i dość obficie,ale tego jak widzę "dobry mechanik" nie przewidział.
Mam wrazenie, ze pomylily Ci sie silniki. W Probe 2 (2.0 i 2.5l) wycieki z pompy sie zdarzaly. W Probe I (np. 2.2 GT) osobiscie nie znam takiego przypadku i google tez nie bardzo o tym slyszalo. To co czasem w tych autach cieknie to przekladnia kierownicza (sam tak mialem jak kupilem 22-letnie auto) i plyn chlodniczy gdy peknie, ktorys z cienkich wezykow (raz mi sie zdzarzylo, ale wyciek byl doslownie moze ze 100 ml na trasie - Mragowo - Krakow). Wymiana rozrzadu jest przewidziana co 100 tkm.
Stary 14-12-2021, 14:42   #24
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał Tomasz121 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nie wydaje mi się żeby producent łożysk zmieniał w hucie skład chemiczny mieszanki metalu do produkcji łożysk bo te idą akurat do forda na pierwszy montaż a tamte na części zamienne. Podejrzewam że nawet nie ma zielonego pojęcia że trafią na rolki rozrządu albo do pompy wody w twoim DW10.
Nie ma pojęcia gdzie idą ale wystarczy że jedne producent zamówi z mniejszą ilością smaru aby przyoszczędzić 1 grosz na łożysku albo gorszą kontrolą jakości i w ten sposób spada trwałość.

Wszystko jest na zasadzie ryzyka, w końcu nowy pasek rozrządu może także strzelić tuż po montażu (i wcale bym się nie zdziwił).

Swoją drogą ciekawe jak to jest, mam też auto mające 31 lat z większością oryginalnych części, 300k na liczniku pewnie oryginalne. Nawet tuleje metalowo gumowe były wszystkie oryginalne jak ją kupiłem rok temu i w większości były w przyzwoitym stanie (nie idealne ale nie odseparowane ani nie zerwane, nie sparciałe, wyglądają jak w kilkuletnim aucie. Fabryczne na 100%). Tuleje dostępne obecnie w ASO jak wytrzymają 3-5 lat to max potwierdzone info od wielu użytkowników. Po prostu wszystko idzie w kierunku precyzyjnej kalkulacji "ma wytrzymać gwarancję i jak najmniej ponad to" a w przypadku nowych aut gwarancja czy czas leasingu jest dłuższy niż gwarancja/rękojmia na części zamienne także...
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2021, 14:53   #25
Matych

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt, plagi urwanych paskow nie ma, ale wyrwane zeby z paska to juz inna historia
Oczywiście wprowadzasz ludzi w błąd i piszesz bzdury,nie wiedząc o czym piszesz i podsyłając niezwiązane z tematem życia rozrządu informacje, bez ich dalszej kontynuacji.Otóż gdybyś spróbował zgłębić temat,i obejrzeć inne filmy Alana a nie podrzucać tylko to co tobie pasuje,dowiedziałbyś się czym są spowodowane tego typu awarie w tych silnikach.Obydwa linki wiążą się z niewłaściwą synchronizacją pompy wysokiego ciśnienia common rail przez "dobrych mechaników" Otóż niewłaściwy jej montaż, prowadzi do takich spustoszeń w rozrządzie u ludzi którzy korzystają z "dobrych mechaników"o nikłej wiedzy co do procedur dla danego silnika.
A co do Probe to chyba nie rozumiesz mojego przekazu,mi nie chodzi o konkretny silnik tylko o postępowanie z pompą(niestety nie rozumiesz chyba jak jest zbudowana i o które uszczelnienie mi chodzi i jak się ma do tego starzenie materiałów uszczelniaczy)

Ostatnio edytowane przez Matych ; 14-12-2021 o 14:55
Stary 14-12-2021, 15:32   #26
tomkrawiec

Matych - z jednej strony czepiasz sie do pompy w Probe co ma przejechane 15 tys km a z drugiej twierdzisz, ze 200 tkm na pompe czy pasek w Mondeo to nic. 15 tkm to 1/6 interwalu wymiany w Probe. Ford w tym przypadku nic nie mowi, o wymianie pompy po ilus tam latach tylko po odpowiednim przebiegu (caly rozrzad po 100 tkm lub sam pasek po max 7 latach) wiec ta rzekomo padajaca uszczelka, o ktorej nie wiem chyba nie jest jakis wielkim problemem. 200 tkm w przypadku Mondeo to juz granica obietnic producenta i twierdzenia, ze "moj pasek albo pompa sa w statnie idealnym" mozna wlozyc miedzy bajki. Jednemu sie uda, drugiemu nie. Inaczej bedzie zuzyty rozrzad/pasek jak jezdzisz spokojnie na tempomacie na autostradach a inaczej jak na kazdych swiatlach palisz gume. Po drugie nikomu nigdzie nie napisalem, ze ma robic pierwsza wymiane po 60 czy 100 tkm, wyraznie napisalem ze 160 tkm to juz przebieg gdzie trzeba sie zastanowic na wymiana. Kolejne wymiany sa zalecane czesciej, ze wgledu na postepujace zuzycie calego silnika, ktore moze miec rowniez na zywotnosc ukladu przeniesienia napedu. Oczywiscie niebagatelne znaczenie na czestotliwosc wymian ma tez "originalnosc" czesci i nie sadze zebys to zamierzal kwestionowac. Co do video: wyraznie napisalem, "inne ciekawsze przypadki" - co oznacza, ze jak cos innego w silniku nie gra to rozrzad nie jest pancerny i w koncu tez sie rozleci. Wzmacniane zeby paska rozrzadu tez maja swoja wytrzymalosc.

Skonczmy tutaj to przeciaganie liny bo racja jak zwykle lezy po srodku. Nikt nie mowi, ze rozrzad trzeba wymieniac co 10 czy 20 tkm, ale zblizajac sie do granicy wyznaczonej przez producenta trzeba miec swiadomosc, ze prawdopodobienstwo, ze cos sie stanie rosnie i czekanie z wymiana na 220 czy 250 tkm jest ryzykowne. Podobnie z kolejnymi wymianami - lepiej 20 tkm za wczesnie, niz 1km za pozno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-12-2021, 16:58   #27
Matych

Cytat:
Napisał tomkrawiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skonczmy tutaj to przeciaganie liny bo racja jak zwykle lezy po srodku.
Ja z Tobą nie przeciągam żadnej liny,i nie wmawiaj tu nikomu gdzie leży prawda,ocenią to czytający.Punktuję twoją niewiedzę,nietrafione porównania,manipulację faktami,nieznajomość procedur serwisowych,czy faktycznego stanu tych części silnika którego dotyczyło pytanie.Fora są pełne porad ludzi którym wydaje się że coś wiedzą,i powielają nierzetelne informacje.
Stary 14-12-2021, 18:05   #28
tomkrawiec

Oczywisce, ze sie na niczym nie znam i wszystkich probuje naciagnac na zakup nowych rozrzadow do Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Quote]nieznajomość procedur serwisowych[\Quote]
Na szczescie jestem na tyle swiadomy glupot jakie tam czesto zalecaja i regularnie skracam interwaly wymiany roznych rzeczy. Przypomnij sobie np. jak bylo np. w nieslawnym przypadku Renault, silnikow 1.9dCi i wymiany oleju co 30 tkm. Tylko prosze nie pisz, ze problemem byly panewki bez zamka bo przy regularnej wymianie oleju co 10 tkm sie jakos nie obracaly !! Kolejny przyklad: auto zony i zalecana wymiana filtra powietrza co 60 tkm !! - wymienialem w tym roku przy przebiegu ~33 tkm i byl w takim stanie (czarny, zasyfiony, zatkany brudem), ze silnik sie dlawil i na wyzszych biegach praktycznie nie przyspieszal. Zaznaczam, ze auto zostalo kupione rok wczesniej od dilera z przebiegiem ~30 tkm i zrobionym przegladem okresowym na 30 tkm. !

Poki co - czyli prawie 30 lat jazdy wlasnymi samochodami i okolo 1.2 mln przejechanych km - uswiadamiaja mnie w przekonaniu, ze warto tak postepowac (skracac interwaly) bo nigdy mi sie zadne auto w trasie nie popsulo na tyle zebym nie dojechal do domu albo zebym musial wzywac lawete a uwierz mi, ze jezdze dalej niz tylko po bulki do Biedronki i 80% tras znajduje sie poza granicami Polski.

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 14-12-2021 o 18:33
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2021, 18:23   #29
Matych

To nie temat o silnikach Renault na których się nie znam,ani o filtrach powietrza.To temat o trwałości rozrządu w silnikach HDI/TDCi DW10 koncernu PSA które znam,które eksploatuję,które miałem okazję naprawiać,w których 2 szt wymieniałem rozrząd przy 200 tyś,o których miałem okazję wysłuchać mechaników czy doradców w 2 zaprzyjażnionych ASO w których bywam i to jeszcze kilkanaście lat doświadczeń na ten temat na tym forum.
Stary 14-12-2021, 18:38   #30
tomkrawiec

Sam poruszyles temat procedur serwisowych to podalem Ci przyklady, ze czesto mozna sobie te procedury miedzy bajki wlozyc. A temat odnosi sie do drugiej i kolejnej wymiany rozrzadu i jesli faktycznie masz dojscie do mechanikow z ASO zapytaj ile razy robili druga wymiane przy 400 tys km.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania