![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: MICHAŁ
Model: FOCUS II FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010
|
Witam wszystkich, proszę o rady, mam transita connecta MY2019 który niestety nieszczęśliwie oberwał w lewy przód i utraciłem komunikacje z modułem silnika. Zakupiłem nowy moduł po numerze VIN w ASO ale mam pewne wątpliwości:
1. Na starym mam H/W: JV6A-12B684-TB a ten nowy z ASO ma JV6A-12B684-TA i nie wiem czy na pewno dobrze wydali mi część, wydaje mi się że te numery powinny się zgadzać. 2. Mam forscan rozszerzonego i jak łączę się z pojazdem to mam : Kod: P082F - Wysoka wartość sygnału w obwodzie czujnika położenia dźwigni zmiany biegów na osi Y Dodatkowe symptomy usterki: - Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty Kod: P0822 - Obwód czujnika położenia Y dźwigni zmiany biegów Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Kod: P064F - Wykryto nieautoryzowane oprogramowanie/kalibrację Kod: P268C - Dane wtryskiwacza cylindra 1 niekompatybilne Kod: P268E - Dane wtryskiwacza cylindra 3 niekompatybilne Kod: P268F - Dane wtryskiwacza cylindra 4 niekompatybilne Kod: P268D - Dane wtryskiwacza cylindra 2 niekompatybilne Kod: P1187 - Wybór wersji Dodatkowe symptomy usterki: - Usterki programowania układu Kod: U2100 - Konfiguracja początkowa nieukończona Kod: P161A - Nieprawidłowa odpowiedź modułu sterującego immobilizerem Kod: P064F - Wykryto nieautoryzowane oprogramowanie/kalibrację Status: - Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie Kod: P1187 - Wybór wersji Kod: U2100 - Konfiguracja początkowa nieukończona i teraz moje pytanie: czy według Was jest to wina złego modułu? czy kwestii programowania jak tak to czy jest to do ogarnięcia samemu forscanem czy tylko ASO? czy może nie tylko moduł dostał i szukać jeszcze po wiązkach? dodam że część wiązki już jest naprawiana bo była uszkodzona. Co radzicie? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Forscanem nic nie zrobisz. Jeśli masz uszkodzona instakacje to Aso wymieni ci ja tylko na nową. Jeśli chcesz naprawiać to musisz szukać prywatnego warsztatu.
Wszystko jest do zrobienia. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: MICHAŁ
Model: FOCUS II FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010
|
Uporałem się z wiązką, mam znacznie mniej błędów, głównie od nieautoryzowanego oprogramowania i wtryskiwaczy ale wiązki są ok, więc może immobilizer to odcina. Jest ktoś z Warszawy na forum kto by sobie z tym poradził z dojazdem?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|