![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wiktor
Model: Focus mk3
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2012
|
Cześć wszystkim. Zakupiłem sobie piękne Mondeo z automatem (powershift) i dwulitrowym dieslem (dw10c, 140KM). Problem pojawił się po zakupie (jazda próbna nie była możliwa, auto było wyrejestrowane). Wracając do sprawy: obroty silnika falują podczas dodawania gazu. Zauważyłem, że falowanie pojawia się w widełkach 1500-200rpm, najbardziej zauważalne jest przy prędkościach 70-90km/h. Nie są to duże skoki, zazwyczaj mieszczą się w 100-150rpm. Mało tego, gdy odpuszczam pedał gazu obroty nie spadają płynnie, a stopniowo jakby schodziły ze schodków. Najpierw obstawiałem sondę lambda, komputer wywalał błąd właśnie jej dotyczący. Sondę wymieniłem na nową, a problem pozostał. Falowanie nie ustało też po tym jak odpiąłem wtyczkę od przepływomierza, więc jego wadę także wykluczyłem. Sprawdziłem tez przepustnicę, ale ta jest czyściutka. Filtr powietrza praktycznie nowy, więc to też można skreślić. Komputer nie pokazuje żadnych błędów, a mi pomysły powoli się kończą. Może Wy jakieś macie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Do sprawdzenia pierburg od doładowania, warto by było też na żywo poobserwować parametry jak ciśnienie paliwa map maf itd.
Obawiam się że to wszystko na nic i skrzynia będzie do remontu... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzisiaj zrobiłem 1200km, niestety obawiam się, że to skrzynia. W czwartek mam termin na diagnozę w BEMO w Warszawie, zobaczymy co oni wyczarują
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014
|
Daj znać, co wyszło.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Niestety potwierdziło się najgorsze, skrzynia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę próbował oddać auto, bo to za drogi gips do naprawy
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|