![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#161 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
No właśnie też tak myślałem. Ale ta różnica kilku jednostek żeby aż taki miała wpływ?
Natomiast dziś zrobiłem test, który chyba obalił teorię dotyczącą słabego vacuum. Przygotowałem sobie strzykawkę 100tkę i wężyk gumowy. Odpaliłem samochód, połączyłem się z forscanem i obserwowałem odczyty z pidów boost_a i boost_a_cmd. No i wyglądało to tak że zadany (commanded) wynosił 105% a osiągnięty przez turbo był około 93-94%. Zdjąłem wężyk podciśnienia z gruszki, odczyt boost zaczął spadać, aż ustabilizował się na 91%. Początkowo były to tak niewielkie wahnięcia że myślałem że ten pid nie ma nic wspólnego z tym co robię… Podłączyłem do wyjścia gruszki moją strzykawkę i zacząłem zaciągać. Efekt mizerny - 93%. Stwierdziłem więc że ustami mocniej zaciągnę… I raz, drugi, trzeci i 95%, 96% aż do 97%. Niby tylko 4% więcej. Później zrobiłem taki myk, że skoro jeden suw strzykawki to za mało, zagiąłem wężyk, odpiąłem strzykawkę, podłączyłem ponownie, dzięki temu wygenerowałem większe vacuum i również bez problemu chodziło to na 97% boost. Co ciekawe to dwie rzeczy. Po pierwsze, po tym zabiegu podłączenie wężyka vacuum z elektrozaworka powodowało iż spokojnie ustawiał boost_a na 97% a nie jak wcześniej 93-94%. Po drugie - to i tak nadal za mało (chyba) sądząc po logach od osób którym auto ładuje ponad 100% boost_a. Oczywiście cały czas mówimy o pomiarach na postoju. Więc sam nie wiem co o tym myśleć? Czy coś się zacina czy tez za mało jest spalin? Mały update: przejechałem się nim bo nie dawało mi to spokoju - brak odczuwalnych zmian w czymkolwiek. Doładowanie nadal 2.26 bara. Zadany boost_cmd nadal max 2.30-2.35. Czyli w tym zakresie pracuje sobie osiągając to co mu zadaje sterownik. Ale to za mało kurczę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po odpaleniu auta boost_a nie był już 97% a 94-95%… Ręce opadają… Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez zmulim ; 17-09-2022 o 21:40 |
|
|
|
|
|
#162 |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
Miałeś też problem z EGR o ile dobrze kojarzę?
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
FCP member
|
Nie, ja wymieniłem egr na całkiem nowy, myśląc że to rozwiąże mój problem z p1102. Jak się okazało to była kasa wyrzucona w błoto. Błąd wracał. Teraz błędu brał ale doładowanie nadal słabe.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#164 |
|
FCP member
|
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Napiszę tutaj, może ktoś z Was, wypowie się bardziej szczegółowo na ten temat, na pewno sporo osób ma taką wiedzę. Do rzeczy: pomyślałem sobie, że jeśli pcm steruje sobie turbiną tak a nie inaczej (czyli mniej ale jednak osiąga to co zadaje), to może po prostu tak się „przyuczył” w skutek np chociażby tego mojego wcześniejszego problemu p1102 albo minimalnie słabszego podciśnienia, czy czegokolwiek innego. Zacząłem więc poważnie myśleć o procedurze w Forscanie „reset all adaptations”… Wiem że po tym silnik będzie chodził jak Ursus, i wiem że trzeba robić adaptację wtryskiwaczy, ale hmmm, może warto? Na forum forscana znalazłem taki wątek gdzie pewien facet zrobił tą procedurę ale nie umiał i nie wiedział jak przyuczyć wtryski, pojechał więc do ASO gdzie wgrano mu nowy soft do pcm, zrobiono ponownie reset wszystkich adaptacji, IDS podpięty i w drogę. No i tu ciekawa rzecz - człowiek z ASO powiedział że taki reset robi co 40-60kkm a zdecydowanie zaleca co 100kkm. No i co wy Panowie na to??
|
|
|
|
|
#165 | |
|
|
Cytat:
Bump: Co do resetu, to tak jak z kompem, od czasu do czasu warto zamknąć i uruchomić od nowa, jeśli tylko się go usypia lub hibernuje. Może zrób tak jak informatyk naprawia samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wyjść , zamknąć drzwi, otworzyć drzwi i uruchomić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
FCP member
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, wiem o co Ci chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o ta klapkę która kieruje podciśnieniowo spaliny na chlodniczkę w egr. Jest do tego osobny elektrozawór. Ale nie wymieniałem go gdyż działa dobrze (widziałem w dwóch autach uszkodzony zaworek - wtedy to cięgno na egr po zgaszeniu auta wraca mega wolno zamiast zrobić to charakterystyczne „klik”). Jako że wszystkie węże vacuum mam nowe, elektrozawór turbo też, a całość działa ok, zakładam że tam nie dzieje się nic złego co by powodowało słaby boost.
Co do tego rozwiązania informatycznego, kusi mnie spróbować zrobić reset wszystkich wyuczonych adaptacji, i ponownie go „nauczyć jeździć”. To już coś w stylu „tonący łapie się brzytwy”… Najchętniej zrobiłbym to u kogoś kto bawi się w takie rzeczy i pomoże mi właściwie przyuczyć wtryskiwacze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#167 |
|
|
Wtryskiwacze łatwo się uczy. Jest mnóstwo opisów na tym forum.
Ogólnie po resecie, wsiadasz do auta i w drogę, najlepiej autostrada lub coś podobnego. Rozpedzasz auto na 4 biegu do 2500-3000obrotow i puszczasz gaz aż obroty spadną do 1500 obrotów, wtedy podczas hamowania silnikiem uczą się wtryski. I tak kilka razy. Jak masz podpięty forscan to na bieżąco widzisz. Druga szkoła, to odpalić i normalnie jeździć, bez forscana i autostrady. Dłużej to trwa, ale wtryski się nauczą. Jakbyś nie jeździł, nauka zawsze odbywa się podczas hamowania silnikiem. |
|
|
|
|
|
#168 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: KUGA
Silnik: 2.0 TDCI DW10F 180KM
Rocznik: 2015
|
Witam.
Posiadam KUGA MKII 2.0 180KM (fabryczne) i od 3 lat walczę z pojawiającym się błędem P1102. Występuje tak jak u @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , przy hamowaniu silnikiem. Odwiedziłem ASO, 3 różnych mechaników łącznie z Ford Sławek i zero pomysłu co może powodować błąd. Wymienione (przepustnica przepływomierz, odma), zweryfikowana praca turbo, egr. Czasami potrafi przejechać 600 km i zero błędu by na dojeździe do świateł pod domem zapalić "check engine". Udało się wykonać reset PCM? Zastanawiam się nad sprawdzeniem na hamowni i próbą zmodyfikowania mapy przez tunera. Może FORD ma coś skaszanione w oprogramowaniu i przez to nasze próby naprawy nic nie wnoszą. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#169 |
|
FCP member
|
Ja ze swojej strony dodam to co wcześniej pisałem. Problem ustąpił u mnie po wymianie wszystkich węży podciśnienia, elektrozaworu sterowania turbo i filtra powietrza na Manna. Przelatane już chyba jakieś 15kkm i błędu brak. Co nie zmienia faktu że odczyty z doładowania turbo są nieco za słabe w porównaniu z innymi dw10f. Miałem wgrany na nowo PCM UCDSem, reset PCM i jeśli o doładowanie to w zasadzie bez większej różnicy, jednak błędu faktycznie nie mam już. A kolega jeżdżący ze mną tym Focusem stwierdził że zbiera się tak samo jak ten jego, więc nie dziubię dalej.
|
|
|
|
|
#170 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq
|
Reasumując - wszystkie węże do wymiany oraz elektrozawór sterujący turbo ?
Mam ten sam błąd 2.0 TdcI tylko BA7. Auto na gwarancji, ale ogarniam z prawnikiem "odpowiedzialność za nietrafione diagnozy" bo Niemcy lubią wbrew pozorom polecieć po kieszeni bez konkretnej naprawy. Czekam na info co i jak, i będę oddawać na gwarancję, wtedy też dopisze co u mnie wyszło. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|