Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-10-2022, 11:33   #11
Majkelus
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 tdci
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Ślizganie się przedniego zawieszenia

Wymieniane były tylne tuleje stąd geometria robiona też z tyłu. Zresztą jak odstawiałem auto to była mowa o tym, że w Focusie jest ciężko ustawić geometrię bez ruszania tyłu.
Pojadę do 3-go warsztatu niech mi sprawdzą po tych poprzednich.

Majkelus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2022, 19:15   #12
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam problem od momentu wymiany sworznia lewego przedniego wahacza.
Pisząc poprzednio tym się sugerowałem.
Cytat:
Napisał Majkelus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zmieniłem opony na nowe
A to do złudzenia przypomina mi moją historię. Kupiłem auto w lecie na nowych zimówkach. Zerkam na rozmiar 205/55 R16. Jako, że w FF2 takie mam, znajomy w FF3 też miał taki rozmiar, to kupiłem w tym rozmiarze letnie Kleber Dynaxer HP4. Pojeździłem po mieście i na krótkich trasach i wsio było OK. Ruszyłem autostradą na wakacje i zaczął się horror. Do 100 km/h jako tako, 120-130 auto jest niestabilne zaczyna pływać po drodze jak w koleinach, a szybciej to pływa jeszcze bardziej i cały czas kontra na kierownicy, jak przy silnym bocznym wietrze. Nie nerwowo postanowiłem poszukać wiedzy. Okazało się, że inne marki także mają czasem takie problemy przy elektrycznym wspomaganiu. Geometrii także póki co nie ruszałem, bo nie było innych oznak, że jest coś nie tak (nieprawidłowe zużycie opon, piski w zakrętach na gorącym asfalcie, ściąganie, itp. Pewnie gdybym pomierzył uznał bym, że trzeba coś korygować. Jako, że miałem bieda radio i chciałem je zmienić, to poznałem co to centralna konfiguracja i okazało się że tam mam wpisane opony 215/55 R16. Ale znowu nie nerwowo postanowiłem nie zmieniać wpisu (3 cm na obwodzie d..y nie urywa) i poczekać na zimówki. Wczesną wiosną dopiero trafiła mi się dłuższa jazda autostradą i o dziwo auto szło jak po sznurku nawet jak trochę przegiąłem z prędkością. Jak przyszła pora, to założyłem ponownie komplet kół letnich (ten , na którym jazda była katastrofą) i znowu heja autostradą i ... auto idzie jak po sznurku nawet jak lekko przegnę z prędkością, nawet jak wali deszczem i ni cholery nie wiem, skąd taka zmiana zachowania. I jeszcze jedno, jest lub był filmik na youtube o kalibracji układu kierowniczego. Ja w swoim tego nie zdążyłem zrobić ponieważ samo stało się, że teraz jest OK, a czasem lepsze jest wrogiem dobrego i resztę sobie dopowiedz.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2022, 21:31   #13
Majkelus

Byłem jeszcze raz na stacji diagnostycznej sprawdzić zawieszenie i amortyzatory. Wszystko jest dobrze. Jutro jadę do innego mechanika na geometrię.
Zauważyłem jeszcze dwa objawy:
1. Przy prędkości ok. 90 km/h auto wpada w jakieś drgania. Mam wrażenie, że od prawego koła.
2. Po parudziesięciu km jak się stanie koło prawego przedniego koła to czuć jakby taką paloną gumą.
Stary 28-10-2022, 20:53   #14
Majkelus

Wczoraj byłem sprawdzić amortyzatory i luzy w zawieszeniu na stacji diagnostycznej. Zrobiłem to po przejechaniu 20-paru km i praktycznie od razu wjechałem na szarpaki. Dzisiaj pojechałem na zbieżność w inne miejsce niż wcześniej i wyszło, że przód jest skopany i to dokładnie tak jak myślałem czyli koła skierowane "do środka". Oprócz tego wyszło, że tuleje wahaczy są poszarpane. Poza tym po poprawie zbieżności jest znacznie lepiej. Nie czuć już ślizgania na rondach, ale na drodze szybkiego ruchu nadal lekko jeszcze jest niestabilny, ale już tragedii nie ma.
Po wszystkich świętych będę musiał zająć się tymi wahaczami. I tu pytanie - wymienić całe czy tuleje?

Niestety nie pozbyłem się tym ściągania w lewo. Właściwie to jest tak, że kierownica lekko skręca mi w lewo - czy tu nie trzeba gdzieś regulacji drążka?
Stary 28-10-2022, 21:58   #15
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Ślizganie się przedniego zawieszenia

Ja bym się nie bawił w tuleje, tylko w całe wahacze. Tylko daj to kumatemu mechanikowi, który nie będzie tego skręcał na podnośniku i wie co to wysokość konstrukcyjna pojazdu… Jak widać ten który ci to robił, nie do końca chyba się orientował.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2022, 15:54   #16
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Ja z kolei bawiłbym się w tuleje. Wymienialem w mk2 (zawieszenie niemal idento) z powodzeniem.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2022, 16:37   #17
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Domyślnie Ślizganie się przedniego zawieszenia

Nie mówię, że nie, ale po tylu przygodach jakie kolega miał, chyba jednak wolałbym tam wsadzić całe wahacze i spokój. Tak, wiem, powiesz mi że wprasowanie tulejek w stary wahacz jest proste jak kibel, ale i to „co zdolniejszy rzemieślnik” potrafi spartaczyć. Sam byłem tego świadkiem w przypadku wahacza przedniego w audi a3 w gnoju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 29-10-2022 o 16:42
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2022, 17:26   #18
thesperado

W tematach, w których ostatnie słowo mają tedi_k, mayak, SRS, a kto ma inne zdanie często dobrze na tym nie wychodzi, raczej nie zabierał bym głosu. Alu tu mogę coś dorzucić. Jak czytam, to nie wierzę, że problem się rozrasta i nikt nie potrafi w twojej okolicy go ogarnąć. Kasę biorą, zadowoleni z siebie, a problem dalej jest. Jak "fachowcy" są mało "konkretni", to może my zacznijmy konkretnie i rzetelnie prowadzić nasze rozważania.
Majkelus, pamiętasz może trzy pierwsze zdania, które napisałeś w temacie. Zamiast dokończyć pierwszą naprawę (sworzeń + geometria i ma być OK, jak było przed naprawą) zacząłeś kolejne naprawy/wymiany. Ja miałem podobny kłopot, ale nie robiłem żadnych nerwowych ruchów, a możliwości mam i jak pisałem już jest OK. Nie wiem jak to się stało i czy np. algorytmy oprogramowania stworzyły i później rozwiązały problem. Generalnie starajmy się pisać precyzyjniej i dokładniej.
Cytat:
Niestety nie pozbyłem się tym ściągania w lewo. Właściwie to jest tak, że kierownica lekko skręca mi w lewo - czy tu nie trzeba gdzieś regulacji drążka?
Co chciałeś powiedzieć? Czy auto ucieka w lewo i musisz kontrować, czy podczas jazdy na wprost wolant kierownicy nie jest w poziomie, tylko lekko przechylony? Pytam, bo różnica zasadnicza, a i przyczyny rożne
Cytat:
wyszło, że przód jest skopany i to dokładnie tak jak myślałem czyli koła skierowane "do środka"
Znaczy zbieżny. Masz wyniki pomiarów przed i po?
Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diagnosta zdziwiony i powtarza badanie i dalej 82% z tyłu. Przejechałem się 15 km i wracam na stację - cyk 65% sprawności.
Czy ten 65% sprawności to stwierdzenie diagnosty? Jeśli tak, to mógł być taki, jaki koledze ustawiał geometrię. Przecież te procenty są a i owszem zależne od sprawności amorków, ale to nie jest sprawność amorków.
Cytat:
2. Po parudziesięciu km jak się stanie koło prawego przedniego koła to czuć jakby taką paloną gumą.
Czy aby czuć było gumą, a nie klockami. Dotykałeś tarcz?
Cytat:
1. Przy prędkości ok. 90 km/h auto wpada w jakieś drgania. Mam wrażenie, że od prawego koła.
Może tak, jak Ci robili geometrię, tak samo wyważyli koła? Nie wiem jak ty lub koledzy, ale ja przy 90 km/h jestem w stanie określić co najwyżej oś, na której jest niewyważone koło.
Stary 29-10-2022, 19:55   #19
thesperado

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten pomiar mówi o wszystkim oraz o niczym.
W zasadzie masz rację. Mówi o tłumieniu, stopniu przylegania koło i pośrednio o sprawności zawieszenia, w tym amorków. Jak dodać, że badanie amorów na SKP może być robione metoda Eusama i Boge (w zależności od wyposażenia linii), a wyniki nie są porównywalne to masz całkowicie rację. Zawieszenie, gdzie amory są tylko po to by były oparciem dla sprężyn dają wynik 15-25%. Tylko pytanie czego? Na pewno nie sprawności amortyzatorów. Co do pytania o tą różnice wyników, to może być to spowodowane rozgrzewaniem się medium tłumiącego, czyli oleju. Amor pracuje, olej się rozgrzewa, jego lepkość spada, wynik się zmienia, Zauważ , że jak jest mróz to zawieszenie jakby sztywnieje.

I jeszcze przepraszam za spacje za dużo. To tak z rozpędu.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 29-10-2022 o 20:04
Stary 05-11-2022, 19:32   #20
SinclairX
ford::average

Model: Focus mk3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 ecobieda

Jak bardzo musiałaby być skopana zbieżność żeby działy się takie cuda? Coś Ci pewnie z zniszczyli przy wymianie tego sworznia. Wróć z reklamacja zamiast wymieniać pół auta, nie wiadomo po co. Sam napisałeś że na starym sworzniu tak nie było - to znaczy przed tą naprawą tego nie było.
SinclairX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania