![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-01-2007
Model: mondeo mkV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016
|
Dziś okazało, że mój prawy reflektor drl wykazywał jakiś błąd. Wyszło to przy podpięciu pod komputer, na desce zero błędów. Po skasowaniu na razie jest dobrze.
Mam pytanie "wyprzedzające": na lampach nie mam naklejek, więc nie mam nr OEM. W sieci można znaleźć es73-13d154-ac, es73-13d154-ad, es73-13d154-ae, es73-13d154-af i es73-13d154-ag. Czym one się różnią? Czy można je zamieniać? Czy może jest na forum ktoś, kto znajdzie odpowiedni nr po VINie? Mondeo z kwietnia (?) 2016.
|
|
|
#142 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michal
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost
|
Czesc Koledzy
Mam problem z dzialanie FDL prawo-lewo. Po wlaczeniu zaplonu jest normalna adaptacja gora/dol i prawo/lewo ale potem lampy nie reaguja juz na ruchy kierownica (na postoju i w trakcie jazdy). Mam prosty skaner OBD i wywala blad HCM B1087. Po skasowaniu bledu lampy robia ponowna adaptacje i pozniej dalej nie dziala ich ruch. Problem pojawil sie jakis czas po regulacji lamp na SKP bo swiecily za nisko- mala regulacja srubami na odblysnikach, swiatla wylaczone z pozycji Auto. Mieliscie moze podobny przypadek albo jest ktos z Warszawy ogarniajacy takie tematy? Doczytalem sie o jakiejs aktualizacji modulu HCM, ale sam nie podolam…. Dzieki z gory |
|
|
|
|
|
#143 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
nie ma aktualizacji HCM dla Twojego VINu, a po drugie jeśli kiedyś FDL działały poprawnie, a teraz nie, to jednak coś się w nich popsuło - w necie jest sporo narzekań na usterki reflektorów FDL (chyba silniczków)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
![]() Imię: Michal
Silnik: 1.5 ecoboost
|
Cytat:
Doczytalem, ze sporo przypadkow mozna rozwiazac przez adaptacje HCM (nie aktualizacje) W trybie powitania wszystko dziala- gora/dol, prawo/lewo..... Dalbys rade cos popatrzec w tym temacie? Mam tez pare rzeczy do zmodyfikowania- puscilem priv thx |
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
Witam,
jak opinia, to opinia. Co do jasności, jakości oświetlenia, szerokości wiązki w porównaniu do żarowych - .... bez prównaniu na korzyść LED. Doświetlanie zakrętów, to dodatek bez którego można się obyć, ale widoczność na pewno poprawnia. Wygodną zaletą jest automatycznie przełączanie z mijania na drogowe. Generalnie przesiadka z żarowych na FDL jest ogromnym, korzystnym skokiem, ale..... Na wielu forach (również zagranicznych) spotkałem się z problemem wyskakującego błędu oświetlenia adaptacyjnego i komunikatu na wyświetlaczu - Sprawdź światła adaptacyjne.... Światła przechodzą wówczas w jakiś tryb serwisowy, wiązka światła opada i świeci kilka metrów przed pojazdem - światła mijania. Niestety problem mojego MK5 również dotknął. W ASO problem jest znany i chyba dosyć powszechny. W moim przypadku wykonali aktualizację HCM, ale to błędu nie usunęło. Kolejnym proponowanym krokiem jest wymiana reflektora - cena około 7tys. zł bez usługi !!!! Nie wiem czy w innych markach samochodów również użytkownicy się z tym ..... męczą, ale mimo swoich zalet, to główny powód mieszanych uczuć co do reflektorów FDL. LEDy miały być bezobsługowe i długowieczne, a w moim przypadku (70tys. przebiegu, 6 lat) jest spory problem. Czy bym komuś polecił? Na pewno ostrzegłbym, że może się pojawić błąd bez powodu i koszty z tym związane są spore. |
|
|
|
|
|
#146 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Po drugie moze a nie musi pomoc. Jest na to kilka sposobow, np. pomogla wymiana aku - jaki stary masz? Znajdz na tym forum watek dedykowany dla tych problemow.
|
|
|
|
#148 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
Dzięki za zainteresowanie tematem. Trochę czasu upłynęło od postu, ale uzupełnię temat. Może komuś w przyszłości się przyda.
Wizyta w ASO nie rozwiązała problemu. Aktualizacja HCM nie pomogła. Po tej wizycie myślę, że wcześniej zapalają się światła mijania przy zmroku - zmienili poziom czułości. Ja nie zdecydowałem się na usługę w ASO. Jak pisałeś, można kupić taniej - nowy Valeo, chyba około 4tys. Wybrałem opcję bardziej ryzykowną - zakup używanego z Allegro. Kosztował około 1900zł. AKU mam stosunkowo nowy - roczny. Zmusił mnie do wymiany, bo przestała działać funkcja Stop-Start oraz .... grzanie przedniej szyby. Nie będę opisywał procesu wymiany, bo to już jest na postach, na YT. Generalnie ściągnięcie zdarzaka musi być - ja co prawda tylko jedną część odkręciłem, ale mocne jego odginanie było ryzykowne i montaż reflektora był uciążliwy.W reflektorze znajdował się jeden zaczep więcej, który blokował możliwość osadzenia, ale można z tym sobie poradzić. U mnie oryginalnie reflektor był taki: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i został wymieniony na taki: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po wymianie w październiku, do dzisiaj nie było błędów (ale szukam niemalowanego, aby odpukać) i system działa jak poprzednio. Świadomie wybrałem inny rok produkcji i zgodziłem się na inną moc świetlną 17,5 zamiast 12,5. Nie chciałem ryzykować wadliwego reflektora z tego samego okresu. Co prawda obawiam się trochę wizyty w SKP. Po wymianie oglądałem sterownik, wnętrzen reflektora i wszystko wydaje się być suche i szczelne. Nie widziałem we wnętrznu żadnej wilgoci i zabrudzeń. Sterownik jest szczelnie zamknięty (zanitowany) i nie zaglądałem do wnętrza. Możliwe, że wymiana samego sterownika byłaby skuteczna, ale ... ja już się tym teraz nie będę "bawił". Podpowie też może ktoś bardziej doświadczony w temacie konieczności tzw. kodowania po wymianie? Trzeba coś ustawiać, wpisywać do HCM po wymianie? Gość w ASO wspomniał o kodowaniu po wymianie reflektora, ale nie zapytałem wóczas na czym to ma polegać. Czasami mam wrażenie, że specjalnie używają określeń w celu "zaciemnienia" sprawy. Ostatnio edytowane przez pioterekb ; 15-12-2023 o 11:31 |
|
|
|
|
|
#149 |
|
ford::advanced
![]() Imię: .
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018
|
Może ktoś wie gdzie w forscanie zmienić czułość zmiany świecenia lamp?
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-09-2016
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2018
|
A czy widać rzeczywiście różnice w jasności świecenia jednego i drugiego reflektora? I co należy zrobić aby ten nowszy reflektor wszedł na miejsce starego? Uciąć dodatkowe mocowanie?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|