![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Służbowy - Ford Courier
Silnik: 1,5 TDCI
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Taki typ człowieka co swoje wszędzie reklamuje,a cudze deklasuje. Ta sama historia tutaj, do odszukania gdzie z rok temu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tyle że teraz już tak nie narzeka że "robota głupiego". Zrobiłeś, cieszysz się z tego, chwalisz , a przyjdzie taki i udowadnia że robisz coś niepotrzebnie. Twoja satysfakcja z tego nie liczy się dla niego. Ostatnio edytowane przez Antej ; 25-12-2022 o 20:38 |
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
A kolegów jak wtrącający się tu @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie czytaj, bo słabo rozumie o czym tu piszemy... Generalne kłopoty z umiejętnością czytania i kojarzenia... Zrobiłem też parę różnych modułów na Arduino do auta, więc przynajmniej rozumiem o co Ci chodzi. Tyle, że zawsze u mnie pierwszym kryterium kwalifikacji do stanu "warto to zrobić" było pytanie "czy nie można tego kupić gotowego"... Ot na przykład "teraz już można sobie kupić..." - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A co do modułu DS454 - przecież on podłączony jest do szyny CAN i z niej wszystko czyta... W każdym z obsługiwanych aut. Więc "ciągnięcie drutów" niczym się nie różni od "Twojego rozwiązania".
|
|
|
|
|
#64 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Jak widzę nowe samochody, głównie koncernu VAG, jak w biały dzień migają halogenami na lewo i prawo, to śmiech mnie ogarnia.
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
Halogeny mają paski na dole i u góry jako światła dzienne a środek jako przeciwmgielne. Tylko jest tam dość mocne światło LED więc wyraźnie widać jak się zapalają. Ogólnie widziałem raz Focusa z doświetlaniem w lampie i według mnie miał chyba dodatkową żarówkę która świeciła w bok. Nie widziałem tego z bliska tylko jak gość jechał z tyłu za mną. Na pewno doświetlanie wtedy jest lepsze ale córka i tak jest z tego co ma zadowolona. W naszej dzielnicy z oświetleniem dróg jest trochę słabo a ludzie mają to gdzieś, że nie zawsze ich widać z większej odległości. Jeśli chodzi o ustawienie prędkości to ja mam na 40km/h bo według licznika wyjdzie 44km/h. Licznik zawyża o jakieś 4km a później od 70 w górę to wyjdzie z 5km. Sprawdzone na stojących radarach no chyba, że one kłamią :-)
Bump: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez virus500 ; 26-12-2022 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
FCP member
|
Cytat:
1) Nie wypowiadałem się ani razu powyżej o tym czy Kolegi moduł jest "świetny" czy "do kitu". Z bardzo prostej przyczyny - jak już się wie co i jak zrobić, to trudno jest taki pomysł "spieprzyć". Robi się "dla siebie", więc można sobie "wydziwiać" do woli. Z opisu wynika, że moduł działa i Kolega jest z niego "bardzo zadowolony". No to gratuluję. I tyle. Nie zmienia to prostego faktu, ze taki moduł to raczej "zabawa przedszkolaków" - jeśli już ktoś wie "o co w tym programowaniu CAN chodzi". 2) Porównywanie "samoróbki" do produktu fabrycznego nie ma najmniejszego sensu. Sam zrobiłem wiele takich modułów i wiem jak one wychodzą. Jakoś tak "nie bez powodu" Kolega nie wrzucił tu żadnych zdjęć swego dzieła. Ja nie miałem z tym większych problemów i zwykle takie zdjęcia tu na forum wrzucałem, jak opisywałem jakieś swoje moduły. Tak czy inaczej raczej mnie Kolega nie zaskoczy jak ten Kolegi moduł "wygląda w środku". I zapewne "do fabryki" będzie mu "trochę daleko"... 3) Jak są chętni do zakupu - to oczywiście można im pomóc w uzyskaniu "zadowolenia z nabycia"... Jednak wszelkie wypowiedzi, że będzie to "lepsze od porządnego produktu fabrycznego" - to umówmy się, ze jest to jedynie "koloryt forumowej dyskusji"... Oczywiście inaczej sprawa wygląda, jak będziemy dyskutować o pomyśle "niedostępnym handlowo" albo "nieracjonalnie drogim". W tym konkretnym przypadku nic takiego nie ma miejsca - moim zdaniem. 4) Co do "...chodzi Ci o możliwość sprzedaży..." - a czego??? Mój numer telefonu jest powszechnie dostępny - w tym na forum. Można zadzwonić i spróbować "coś" ode mnie kupić. Wtedy dopiero się Kolega zdziwi... Nawet jakby ten żartem podany link do aukcji Kolega choć pobieżnie przeczytał - to by zobaczył, że jeden z moich modułów (specyficznych, niedostępnych handlowo) składa kolega z Torunia i to on go sprzedaje na allegro. Bo mnie się takich rzeczy nie chce po prostu już robić. Choć potrafię je opracować i oprogramować. Jako "taką ciekawostkę" podam, iż oprogramowanie tego "startera" z aukcji (zrobionego na UNO z wykorzystanie MCP2515) liczy ponad 1300 linii kodu w Arduino. Na koniec więc zachęcam do pogłębiania swych umiejętności i zajęcia się czymś ambitniejszym i bardziej nowatorskim Powodzenia! Sądzę, że ze sporym dla siebie pożytkiem Kolega powinien staranie zapoznać się z wątkiem Damiana @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Warto zacząć czytać tak mniej więcej od strony 100 - wtedy zobaczy Kolega jakie rzeczy tu na forum potrafią inni...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-12-2022 o 22:57 |
|
|
|
|
|
|
#68 | |||
|
![]() Zarejestrowany: 03-08-2006
Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Kiedyś, dawno temu, jak rozmawialiśmy o takim module, widzę, że system zadziałał, dobrze słyszeć. Postawnie wersja do Mondeo Mk3? Bump: Cytat:
Cytat:
MJJ HUMAN NATURE NTM - NARODOWY TEST MIECIA czyli ile dodatków uda się upchać do jednego złomka! Ostatnio edytowane przez RECONDO ; 30-01-2023 o 21:37 |
|||
|
|
|
|
|
#69 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Do takiego zastosowania jest potrzebny moduł "integracji z autem" - translujący komunikaty CAN o zapłonie, sterowania radiem, sterowania/statusu klimatyzacji itp. itd. ze standardu danego auta na standard "zrozumiały" dla Sync3. Generalnie projekt raczej "na długie miesiące" niż "do zrobienia od ręki"...
|
|
|
|
|
#70 | |
|
![]() Zarejestrowany: 03-08-2006
Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Ale wróćmy do tematu doświetlania zakrętów. Moduł Tytan DS454, jak wynika z informacji producenta, nie działa w MDO trójce - wiadomo, w latach 2000-2003 był tylko CAN L, natomiast CAN H pojawił się - modelowo - w wersji od 2004 roku. Z listy dostępnych autu wynika, że Focus i C max z lat 2003/2004 są obsługiwane. Czy forumowicze, bardziej obeznani z elektroniką i elektryką pojazdową, mogą mi wyjaśnić dlaczego?
MJJ HUMAN NATURE NTM - NARODOWY TEST MIECIA czyli ile dodatków uda się upchać do jednego złomka! Ostatnio edytowane przez RECONDO ; 31-01-2023 o 11:25 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|