Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|mazowiecka

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-01-2023, 13:11   #1
Krismarzyk
ford::amateur

Model: Ford Edge USA
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2016
Domyślnie Naprawa Ford Edge USA - wypadanie zapłonu, chlupanie z przodu

Cześć,

Mój pierwszy post na forum.

Parę miesięcy temu kupiłem Forda Edge z USA, 2016, 2.0 EcoBoost, AWD, przebieg 67 tys. km.

Mniej więcej w listopadzie zauważyłem, że czasem po odpaleniu, przez chwilę falują mi obroty. Zdarzyło się to parę razy. Pod koniec roku po takim jedynym falowaniu wywaliło mi check engine. Mechanik podpiął komputer, stwierdził że na pierwszym cylindrze jest to wypadanie. Wymienił więc świece i zamienił cewkę z pierwszego na czwarty cylinder. Po tej naprawie 2, 3 dni później znów wywaliło check engine. Tym razem mechanik powiedział że chce się upewnić i przełożył tylko cewkę na 3 cylinder i powiedział, że jak znów wywali check engine i podjadę i pokaże że jest to na 3 cylindrze to wymieni mi cewkę.

Mechanik polecany u mnie lokalnie, jednak otwarcie mówi że nie zna Fordów Edge i szczególnie tych USA.

Pojechałbym normalnie znów do niego, tylko zastanawiam się czy nie lepiej by spojrzał na to ktoś kto takie Fordy ogarnia. Stąd moja prośba o polecenie kogoś w Warszawie, kto się nie boi Fordów Edge z USA.

Co mnie jeszcze zastanawia to to że mam wrażenie, że auto pali teraz więcej. Wydaje mi się, że wcześniej w mieście paliło bardziej 12-13l. A wczoraj jak się przejechałem do centrum i po centrum, 50km, korki, bez klimy, ale z ogrzewaniem, to komputer pokazał 15.4l/100km.
Zastanawiam się zatem, czy tam nie jeszcze jakiegoś innego tematu i ten check engine to jest z tym bardziej związany. W necie czytałem coś o sondach lambda, nieszczelnościach.

Aby jeszcze tego było mało to niedawno usłyszałem też odgłos przelewającej się wody jak hamuję. Nie występuje to zawsze, ale też nie rzadko. Mechanik lokalny sugeruje nagrzewnicę ale mówi, że w aucie z USA nie podejmie się wymiany. Zastanawiam się czy to może być związane z zapłonem, spalaniem i check engine.

Będę wdzięczny za ew. podpowiedzi, a przede wszystkim za polecenie mechanika co ma doświadczenie w autach z USA.

Pzdr
Krismarzyk

Ostatnio edytowane przez Krismarzyk ; 02-03-2023 o 12:23
Krismarzyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2023, 09:43   #2
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Naprawa Ford Edge USA - wypadanie zapłonu, za duże spalanie

Jeśli chodzi o Pragę Południe...

Może za wcześnie chwalę, bo samochód jeszcze nie odebrany, a główna robota (prawdopodobnie wymiana sprzęgła i chłodnicy) dopiero przede mną za jakiś czas. Ale na razie jeśli chodzi o kontakt i przegadanie tematów, oraz rzucenie okiem to polecam Zbicar na Naddnieprzańska 8, 04-205 Warszawa. Specjalizuje się w mechanice i silnikach z tego co widziałem i czytałem. Gdy miałem bardzo dziwny problem z elektryką (ostatecznie uszkodzona wiązka głęboko w bebechach) to od razu dostałem informację że się nie podejmie. Warsztat ten był polecany tu na forum wiele razy.

Nie wiem tylko jak z "amerykańcami".

Bardzo blisko jest "warsztat", który tylko kojarzę z widzenia jak przejeżdżam na rowerze. Pamiętałem o naprawie aut amerykańskich, ale na stronie piszą że głównie zajmują się elektroniką i elektryką Chrysler, Jeep, Dodge, ale z opini na googlach wynikało że machaniką silników też się zajmują. Może warto zadzwonić. Namiary: Protechniclab - Serwis Elektroniki Chrysler Jeep Dodge, Makowska 1, 04-208 Warszawa.

Rzucam Ci tylko namiary które znam, jak pisałem z pierwszym warsztatem miałem parę razy kontakt (pozytywny), ale robota będzie pierwsza. Drugi kojarzę, że jest blisko i zawsze przed nim trochę samochodów stoi.
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2023, 17:49   #3
Krismarzyk

Dzięki za info.

Pojechałem do ABSCar. W zakresie wypadania zapłonu stwierdzili, że może styki jakieś były zabrudzone więc przeczyścili. Pojeździłem jeden dzień i załamka, znów wywaliło mi błąd.
Stary 09-02-2023, 18:19   #4
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Ktoś pisał, że wypadanie zapłonów było z powodu pękniętego cylindra. Czy zawsze jest na tym samym cylindrze to wypadanie bez względu na przekładanie cewek? Ile przejechane mają świece?
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2023, 12:34   #5
Krismarzyk

Wypadanie jest na różnych cylindrach.

Świece miały 75 tys. jak zaczęło się wypadanie. Tylko, że teraz mam zmienione świece i dalej mam wypadanie zapłonu. Więc to raczej nie świece.
Stary 20-02-2023, 12:49   #6
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

A temat z zamianą cewek jak się zakończył?
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2023, 10:15   #7
Krismarzyk

W ABSCar pozamieniali cewki i im sie nie pokrywalo z tym co ja im mowilem od lokalnego mechanika.

Teraz mowia ze w najgorszym scenariuszu moze byc konieczny remont silnika. Dramat
Stary 02-03-2023, 12:30   #8
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

a wtrysk?
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2023, 19:20   #9
Krismarzyk

Dostalem info ze na 3 cylindrze swieca jest pooblepiania plynem chlodniczym bodajze, co swiadczy o nieszczelnosci. Trzeba zrobic remont silnika. Albo same uszczelki albo tloki albo blok silnika. Naprawa od 12 do 25 tys zl. Masakra jakas. Moja pierwsza przygoda z Fordem i takie negatyw.
Teraz pytanie czy naprawic czy odsprzedac z nisza cena i kupic cos innego za mniejsze pienieadze.
Stary 03-03-2023, 12:19   #10
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012

Moja pierwsza przygoda z Fordem też zaczęła się nie najlepiej... ale ostatecznie było dobrze. Prawda jest taka, że grunt to znaleźć dobrego mechanika. Mi wtedy pomógł ABScar - potrzebny był doświadczony elektronik z forda i oni takiego ściągnęli.

Podjedź do Zbicar o którym Ci wcześniej pisałem. Myślę że on na pewno uczciwie Ci na to spojrzy. Jest z nim naprawdę dobry kontakt. Z tego co czytałem i zrozumiałem to remontuje silniki sam - widziałem 1.6 eb rozłożonego na części i potem złożonego w bliźniaczym modelu do mojego. Ponoć właśnie miał wyjeżdżać po długim czasie.

Ja na razie robiłem u niego tylko przegląd, klocki i wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów oraz jakąś uszczelkę elementu pod tą pokrywą (nie wiem nawet co to). Cenowo nie mam porównania.
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania