![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-06-2017
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2015
|
A więc po 12h od uśpienia problemu, powrócił on znienacka. Lekki gaz i "awaria skrzyni biegów". Pojechałem z powrotem do mechanika. Zaślepił EGR i póki co błędu nie ma (jest check engine, ale to z racji "flow insufficient detected" co jest logiczne.
Wajchą EGR ruszałem wcześniej i wydaje się nie haczyc. Tak jak kolega mówił wcześniej, błąd EGRa może błędnie wskazywać na usterkę skrzyni, a że nie jest wielu specjalistów od PowerShift to zaczyna się szukanie po omacku. Generalnie szukając po necie, z w przypadku manuali, jeśli występuje usterka EGR, obroty silnika potrafią falować i szarpać. W moim przypadku dostawałem błąd z "engine torque signal" więc podejrzewam że przy szarpaniu, jakiś czujnik momentu rozpinał skrzynię aby ją zabezpieczyć przed zbyt dużym chwilowym momentem. Narazie jeżdżę drugi dzień. Póki co ok. Oby teoria z EGR/skrzynią się sprawdziła. Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
FCP member
|
Tak też myślałem… A wiesz co ta wajcha robi? I że to nie jest „główna” wajcha od zaworu egr?
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Filip
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci
|
Filt wymieniony, zalany srodkiem do czyszczenia. Moze pomoże... Ale i tak dajewtryski do sprawdzenia.
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-06-2017
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0tdci
|
Cytat:
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - no comment... Jak dotąd przejechałem już jakieś 1500km i wygląda, że zaślepka EGRu pomogła. Pewnie EGR do wymiany. Ale żeby nie zapeszyc...jeszcze kilka setek km pozostało. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
FCP member
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
nie rozumiem, czy źle Ci odpisałem? W egr w silniku dw10f nie ma żadnego grzybka do sterowania przepływem spalin w dolot. To co ruszałeś kontroluje przepływ spalin przez chłodnicę egr, gdyż jak wiadomo im gaz chłodniejszy, tym więcej można go wepchnąć w dolot. Główna klapa egr miewa usterki ale są to raczej problemy natury elektroniki sterującej silniczkiem elektrycznym tejże klapy. Zapytałem czy się orientujesz czy nie, ale jeśli no comment to spoko. Ja osobiście patroszyłem egr ze swojego auta i analizowałem na 100 sposobów jego działanie, koniec końców okazało się że był to fałszywy trop i to dość kosztowny. Jeśli po zaślepieniu nic się nie dzieje, możliwe że znalazłeś przyczynę w niedomykającym się egr, ale powinien wtedy wyrzucać jakikolwiek błąd samego egr. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
|
Jak są zapisane parametry egr-a to nie wywali od razu błędu. Trzeba by zrobić na nowo kalibrację egr i w tedy jak coś jest nie tak to od razu wywali błąd.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
FCP member
|
Nigdzie nie mówiłem że wyrzuci błąd od razu, ale uwierz, wystarczy trochę pojeździć a błędy się pojawiają. Co do kalibracji egr przykładowo, nie wiem jak w obecnej wersji, ale nie było dostępnej takiej procedury w Forscanie np. Musiałem pisać do nich, rzucili mi betę gdzie to było, ale równie dobrze wystarczy zrobić reset pcm, a egr np po wymianie na nowy z czasem sam się „skalibruje”.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez zmulim ; 05-07-2023 o 13:36 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|