![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zablokowany
Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Też wycieku nie miałem, a pedał wpadał w podłogę. Do tego po trzeciej wymianie pompy dwa lata temu, 2 razy mi ASO odpowietrzało, tak nie wystarczyło i znajomy mech odpowietrzył trzeci raz i na razie spokój. Pompa sprzęgła w moim karawanie już sumie trzecia.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: EcoBoost 1.5
Rocznik: 2017
|
Dzień dobry,
mam taką przypadłość od parunastu dni. W moim fordzie głównie po postoju dłuższym na ujemnej temperaturze bywa, że sprzęgło nie odbije - tylko przy ruszaniu. Musze podciągnąć nogą. Odstawiłem auto do serwisu - stwierdzono prawdopodobną usterkę wysprzęglika. Naprawa dość kosztowna ze względu na zakres prac. Czy ktos miał coś podobnego w Focusie 1.5 150 KM 2016 rok - przebieg 65 tys. - pytam gdyż to ponoć dość znana usterka w tych modelach? Dzięki Pozdrawiam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Pompa sprzęgła najpierw do wymiany, do poszukania na forum.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-05-2023
Model: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1,4
Rocznik: 2012
|
Miałem ten przypadek w trasie 200 km od domu , sprzęgło coraz niżej aż na parkingu musiałem cofnąć a pedał w podłodze i..... podniosłem go na siłę do góry i na szczęście wszystko wróciło na swoje miejsce.
Było to na drugi dzień po wymianie płynu w ASO. Ale pewnie W Państwa wypadkach może być coś innego zepsute. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2013
|
Wiec teraz ja odkopię temat
W grudniu 2022 zaczęło mi przeciekać połączenie między pompa a metalowym przewodem wychodzącym z niej. Wymieniony przewód na nowy z aso ale pedał mi nadal wpadał. Wymieniłem pompę bo była zapocona od strony pedału. Nadal to samo. Wymieniony przewód plastikowy doprowadzający płyn do pompy. Znowu ciekło z metalowego przewodu wiec wymieniony na kolejny. Pedał nadal słaby i leci piana z układu. Zakupione około 1.5 l płynu już łącznie. Ostateczne kupiłem przyrząd do ciśnieniowego odpowietrzania. Od groma powietrza wywalio ale nadal pedał dobry tylko na kilka dni. Pompa Valeo nie oryginał. Czy ktoś się spotkał z tym ze pompa była słaba od razu czy mogę spoglądać w stronę wysprzeglika? Proszę o pomoc bo już mam dość takiego zachowania sprzęgła. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#47 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Sew
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 tdci 120KM
Rocznik: 2018
|
Cześć, odgrzebuję wątek. Po wymianie pompki sprzęgła, wysprzęglika i kompletnego sprzęgła nie potrafię odpowietrzyć sprzęgła. Pedał ta jakby na ostatnich 2 cm przycina się i odbija po milisekundzie. Dodatkowo po uruchomieniu silnika bardzo ciężko wchodzą biegi - tak jakby nie wysprzęglało do końca. Czy ktoś miał podobny przypadek? Gdzie szukać rozwiązania? Jak to pieroństwo odpowietrzyć?
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus MK II
Silnik: 1,8 TDI
Rocznik: 2010
|
Witam. Od 1,5 miesiąca mam podobny problem. Nowo kupiony Ford Tourneo Conect 1,0 ECO BOST (niech szlag trafi konstruktora tego silnika) rocznik 2014.
Otóż nagle pedał sprzęgła wpadł w podłogę. Brak możliwości zmiany biegów. Auto na warsztat - decyzja wymiana wysprzęglika. Niestety problem powrócił. Mechanik podpytał w ASO - oczywiście mieli taki problem wymienili wszystko - sprzęgło, wysprzęglik, pedał sprzęgła itd i problem zniknął. Mechanik odpowietrzył układ i zamontował automatyczny odpowietrznik bo podobno nowe modele (od 2022) już odpowietrzenie mają. Niestety problem powrócił. Z moich obserwacji wynika że jak jeżdzę po mieście to problem zanika - często używam sprzęgła i jakby samo się odpowietrza - natomiast mega problem zaczyna się jak przejadę 50 km na 6 biegu i pedał w podłogę - koniec jazdy, brak możliwości zmiany biegów. Może ktoś dociekł o co chodzi ? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-09-2011
Model: ford focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
|
Witam. focus mk3 2016 r. diesel silnik 1.5
Około tydzień temu zauważyłem, że gdy silnik się rozgrzeje to nie odbija mi pedał sprzęgła. Mechanik wymienił pompkę sprzęgła i kazał dalej obserwować. Na początku było ok, ale teraz jest sytuacja: po rozgrzaniu silnika pedał sprzęgła odbija przy zmianie biegów jednak gdy przytrzymam dłużej pedał np. dojeżdżając do skrzyżowania to zostaje nisko i muszę nogą podciągać (czasem sam odbije). Na postoju, na rozgrzanym silniku jak przytrzymam dłużej to normalnie odbija. Problem jest w czasie jazdy. Czy to może być wysprzęglik?? Dodatkowo pedał sprzęgła jest miękki i zmieniając biegi praktycznie dochodzi do podłogi. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|