![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#201 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Moja podpowiedź- elementy gumowe nie powinny długo latami leżakować ponieważ guma w w/w cukierkach mocno traci na sprężystości i szybko się kruszy i pęka po zamontowaniu . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ostatnio edytowane przez eclipse ; 28-03-2023 o 07:24 |
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
FCP member
![]() Imię: Aleksy
Model: S-Max
Silnik: 2,2 D 200 KM
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Po wymianie cukierek należało by zrobić zbieżność, Nie? Ja u siebie zauważyłem, że koła stoją jakoś nie tak. A jak zrobić zbieżność z zapieczonymi śrubami do regulacji? Oczywiście że można to zrobić tak jak pan proponuje, ale ja chciałem zrobić to PORZĄDNIE, bo to mój samochód i mnie na nim jeździć. |
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 163km
|
Chcąc wymienić cukierki na samochodzie bez rozbierana całego zawieszenia musisz kupić ściągacz by je w prasować. Co do śrub geometrii jak zapieczone to niestety ale tylko wycinanie i od razu polecam zamówić sobie nowe śruby mimośrodowe wraz z tulejkami wahaczy poprzecznych. Uwaga tulejki wahaczy są stożkowe więc trzeba uważać w którą stronę należy wyciskać i wciskać tulejkę.
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi Q4BA 175/225km 510Nm
Rocznik: 2010
|
Witam czy ktoś posiada i mógłby wypożyczyć ściągacz do tulei cukierków???
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 HE Benzyna + LPG
|
poleci ktoś warsztat gdzie wymieniają same cukierki metodą "na ściągacz", w okolicy Warszawy Zachodniej (Ożarów Mazowiecki i okolice)
sam sobie odpowiem, znalazłem: Chyziak Adam. Mechanika pojazdowa Ford 200zl za strone, na razie czekam, bo terminy mają długie. Ostatnio edytowane przez ko5a ; 30-06-2023 o 20:52 |
|
|
|
|
|
#206 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-07-2016
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2011 Lift
|
Cześć będę się zbierał do wymiany cukierków oraz wahaczy poprzecznych z tyłu, macie może namiary na potrzebne śruby?
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
ford sklepy w sieci, np.
maja rozpiski graficzne.
|
|
|
#208 |
|
![]() Imię: Robert
Model: mondeo mk4
Silnik: diesel TDCI
|
Mam taki problem, ze przy szybszej jezdzie, 120-140 km/h, buja samochodem tak jak by byl bardzo silny boczny wiatr. Ciezko utrzymac samochod w pasie. Ale nic nie stuka, to jest lagodne bujanie, doslownie takie jak by bardzo silny boczny wiatr. Droga rowna, gladka, a trzeba caly czas korygowac kierownica.
Nie mam pewnosci, czy to przednie czy tylne zawieszenie. No i nie mam pojecia co to moze byc. Z czytania po necie ludzie sugeruja, ze to moga byc: amortyzatory tylne, stabilizator (co tutaj sie wymienia?) , i wlasnie cukierki. Ktos sie spotkal z problemem? Ktos zna warsztat po wschodniej stronie Warszawy, ktory wymienia niedrogo cukierki? Macie jakis namiar na sklep i producenta dobrych cukierkow? Tam jest w zawieszeniu jeszcze kilka gumowych tulei. Wymieniac je tez? Dam rade sam wymienic cukierki bez specjalnych przyrzadow? Duzo to roboty wyciagnac caly wahacz i dac go gdzies na prase by mi zdjeli i wlozyli cukierki? Warsztat przy stacji diagnostycznej krzyknal 3300 zl. za wymiane tulei gumowych w samym tylko tylnym zawieszeniu. Bo widzialemm w necie gdzies komplet wahaczy tylnego zawieszenia za 1000 zl, tylko nie wiadomo kto to robi. Juz z cukierkami wcisnietymi. Wiec przy takiej cenie po prostu bym to wszystko wymienil, bo wtedy nie potrzeba zadnach specjalistycznych narzedzi. Tylko roboty kupa. Nawet bardziej markowy zestaw wahaczy na tyl to kostuje do 1800 zl., wiec 3300 zl to zdzierstwo. Ktos moze wie jaki zestaw wahaczy tylnych jest dobrej jakosci? Ostatnio edytowane przez polcad ; 15-10-2024 o 14:47 |
|
|
|
|
|
#209 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
|
Co do "bujania" autem jedź z tym na diagnostykę lub do warsztatu bo zdalnie to można powróżyć z fusów.
O wybór warsztatu zapytaj w dziale regionalnym, w mediach społecznościowych lub znajomych. Producent "cukierków" w zakupie teoretycznie to: OE Ford/Volvo , Meyle HD, Lemforder, RTS. Pytasz gdzie kupić? Drogo i dobrze np. Intercars, tanio i dobrze np. lokalny sklep motoryzacyjny, taniej i dobrze to w sieci. Tak potrzebny dedykowany ściągacz dlatego że tuleja fabrycznie jest wprasowana niesymetrycznie, nawet robiąc to na stacjonarnej prasie nie osiągniesz zadowalającego efektu chyba że operator wie co robi to wtedy tak. Ściągacz można wypożyczyć stacjonarnie lub on-line, wujek google i do dzieła. Co do marek wahaczy/tulei na aftermarket to ciężko doradzać bo od pandemii i wzrostu kosztów produkcji nie ma gwarancji zachowania jakości i powtarzalności jak kiedyś, ale FEBI jak było gów..m tak jest nadal. Ten zestaw wahaczy tył za 1000zł to przeczytaj co tam napisane i zapytaj sprzedawcy o gwarancję i miejsce produkcji, pochwal się co odpisał. Ja tydzień temu robiłem sam zawieszenie w moim Mondeo MK4 przód i tył, cukierki wybite młotem udarowym, wprasowane ściągaczem "samoróbą" i udało się zrobić ze sztuką ale nigdy więcej dlatego ZALECAM zrobić to dedykowanym. Roboty w hooj to raz a dwa stojące dęba śruby wydłużają czas pracy. Tuleje 12szt. do wahaczy tylnych zakupione osobno ale oddałem to do warsztatu na prasę. Śruby regulacji mimośrodowe nowe na bank. |
|
|
|
|
|
#210 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: mondeo mk4
Silnik: diesel TDCI
|
Cytat:
A jeszcze pytanie. Robiles tez przednie zawieszenie? Niby tez wszystko na oko jest w porzadku, ale skoro bedzie robiony tyl to moze tez i przod od razu zrobic bo jest od nowosci (10 lat) a geometria i tak bedzie musiala byc robiona i tak. To by za jednym razem zrobil. Da rade zrobic caly przod samemu? Trudne to? Bo widze nawet, ze nie ma duzej roznicy w cenie pomiedzy kompletnym przednim wahaczem z tuleja i koncowka a toleja+koncowka gdybym mial kupowac osobno. U mnie koncowki sa nitowane, wiec tez by bylo troche roboty je wyciac, wiec jak wymiana kompletnego wahacza przedniego nie jest klopotliwa to bym to zrobil sam. Bylem w warsztacie i nic nie potrafia powiedziec bo nie stwierdzaja luzow. Kazali jezdzic normalnie. Moga wymieniac wszystko po kolei w ciemno, dla nich to czysty pieniadz, no ale dla mnie to koszty a efekt nie jest gwarantowany. Ahhh, gdyby to bylo takie proste, ze jedziesz do warsztatu a oni tam od razu palcem pokazuja co jest nie tak, robia 5 minut i jest problem z glowy. Ja tez jestem kumaty i troche sie znam, kanal tez mam, probowalem diagnozowac, podnosic na lewarku- ale ja tez nic podejrzanego nie widze. Kilka tygodni byl przeglad i tez sie nie czepiali niczego. W zeszlym tygodniu kontrolowalem geometrie - i nic. Na przyszly tydzien jestem umowiony w warsztacie specjalizujacym sie w zawieszeniach. Zobaczymy. W zeszlym tygodniu zrobilem trase 1000km tam i 1000 km powrot. W tamta strone troche wozilo. Ale w powrotnej drodze wydaje mi sie, ze juz coraz bardziej rzucalo. To jest o tyle trudne do zauwazenia, ze objawia sie w formie dostrzegalnej dopiero przy 120-140km/h. Jezdzac w kolo komina tego sie nie zauwaza. Ale czeka mnie kilka wiekszych tras i chcialbym przynajmniej wiedziec, ze nie bedzie niespodzianek. W drodze powrotnej dalem poprowadzic auto komus innemu i ja siedzac na fotelu paszera dopiero zdalem sobie sprawe, ze jest zle. Az si ebalem z tym czlowiekiem jechac. Czuc bylo jak rzuca i widac bylo jak co chwila czlowiek musi korygowac kierownica. Przy 140km/ troche to byl strach w oczach. Mam tez stuki w kierownicy. Przy szybkich ruchach , tak ok 5cm , cos lekko stuka gdzies ze srodka pomiedzy kolami. Ktos mi mowil, ze to moze byc lacznik maglownicy ze wspomaganiem. Ktos sie zna? Troche dobity jestem bo w innym aucie z kolei jest polamana sprezyna. Znowu koszty. I jeszcze, jacy producenci tych tulei gumowych i wahaczy sa ok? Wiem, ze Lemförder jest ok. Co jeszcze? I czego zdecydowanie unikac? Widzialem producentow TRP, Febi, Tarpan, Recar, Meyle, ale nie wiem czy to sie do czegos nadaje. Jest gdzies caly zestaw tulei gumowych na tyl warty kupienia? Tak sobie podliczylem ceny. I gdybym mial to robic sam to 100x bardziej oplaca sie kupic cale wahacze, bo jak widze one maja w komplecie juz wprasowane tuleje. A cena wahacza, wszystkich oprocz tego wleczonego, najwiekszego, jest taka sama jak kompletu tulei gumowych. Te krotkie wahacze, prosty i krzywy sa po ok 100 zl, a tuleje do nich po 60 zl za komplet na wahacz. Nie warto sie bawic w prasowanie tulei tutaj. Zostaja tylko cukierki, ktorych sam nie zrobie bez sciagacza tak czy inaczej. Ostatnio edytowane przez polcad ; 18-10-2024 o 19:56 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|