![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: marcin
Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
|
Cześć mam opcje obniżania sie lusterek podczas cofania, są do tego 2 przyciski. Lusterko od kierowcy się dobrze ustawia, niestety od pasażera całkowicie z d...
Wiecie może jak to ustawić ?? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
Tutaj jest wątek na ten temat: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Tu procedura, z której korzystałem: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jedyny problem, który mam, jest taki, że ustawienie lusterek na wstecznym nie jest ustawiane z pamięci przy otwarciu kluczykiem. Czyli: jeśli otworzę swoim kluczykiem, to poprawnie ustawia fotel i lusterka, ale nie przywraca z pamięci ustawienia lusterek na wstecznym. Jeśli wcisnę przycisk na drzwiach (1, 2 lub 3) to poprawnie ustawiane jest wszystko, tj. fotel, lusterka, i lusterka na wstecznym (ale to już kwestia software, a nie procedury zapamiętywania). Efekt jest taki, że czasem podczas cofania wrzucam na N, wciskam przycisk na drzwiach, i dopiero wrzucam z powrotem R (i też widzę to głównie w prawym, ustawionym domyślnie na obserwację kosmosu). Dodane 2025.01.01: Zmiany w Forscanie, jakie wprowadzałem, to w APIM "Mirrors tilt on reverse" na Enabled i (być może to zbędne) "Reverse Mirror" na Enabled. Jest też w IPC "Mirrors tilt on reverse", u mnie jest Disabled. W Sync3 pojawia się opcja dotycząca lusterek (Pojazd -> Lusterka -> Opuść na wstecznym), którą trzeba mieć włączoną. Dodane 2025.01.07: Opisany wyżej problem z przywracaniem pamięci pozycji obniżonych lusterek zniknął po upgrade modułów (upgrade DDM do wersji JX7T-14B531-AK z JX7T-14B531-AF, PDM do JX7T-14B533-AK z JX7T-14B533-AG). Ostatnio edytowane przez teiksef ; 07-01-2025 o 12:12 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
|
Witajcie,
Została mi chyba jeszcze jedna rzecz do ustawienia pochylanie lustrek przy cofaniu pacjent Escape 2020 Titanium , więc nie ma lusterek zamykanych elektrycznie ( podobno to normalne w USA ) ale ma pamięć foteli i regulowane elektrycznie lusterka.... Próbowałem zgodnie z procedurą podaną przez Kolegę balajer w wątku dla Mondeo 2014- [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Pochylanie lusterek przy cofaniu Jedno z lusterek zewnętrznych pochyla się w dół automatycznie po włączeniu biegu wstecznego (R). Dzięki tej funkcji widzisz krawężnik. Aby skorzystać z funkcji: Wybierz lusterko za pomocą przełącznika elektrycznie sterowanych lusterek. Po włączeniu biegu wstecznego (R) lusterko pochyla się automatycznie. Lusterko zewnętrzne automatycznie powraca do pierwotnego położenia, gdy: prędkość pojazdu przekroczy 10 km/h; wyłączysz bieg wsteczny (R); wyłączysz elektryczną regulację lusterek. Ustawianie położenia pochylania lusterek przy cofaniu Włącz zapłon. Wybierz lusterko, które chcesz ustawić. Wybierz bieg wsteczny (R). Ustaw ponownie lusterko zgodnie ze swoimi preferencjami. Wskazówka: Jeśli pozycja została już zaprogramowana, poczekaj przed zmianą pozycji, aż lusterko zatrzyma się. Zapisz wybrane położenie za pomocą przycisku pamięci. Patrz Funkcja pamięci. Wybierz położenie parkowania (P). Gdzieś wyczytałem, że trzeba ustawić w każdych drzwiach w Forscanie PDM i DDM "Pochylanie lusterek na biegu wstecznym" .... mam polską wersję i nie ma tam tak zapisanej opcji .... Walczyliście z tym tematem ? Dodam, że na zimno nie przełączę "gałki" biegów w automacie, więc na odpalonym samochodzie trzeba... nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
|
Tu jest wpis podsumowujący różne rzeczy, które można zrobić w Escape 2020 po sprowadzeniu do EU: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jest tam link do wpisu o lusterkach, który to z kolei zawiera link do procedury (z forum MachE), z której korzystałem. Forscanem zmian dokonywałem jedynie w APIM, nie ma tego w Escape 2020 w DDM/PDM. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
|
Przemęczenie. Dziękuję. Sprawdzę jutro.. dziś.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|