![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Karol
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6b + LPG
Rocznik: 2006
|
Cześć, miałem ostatnio wymienianą skrzynie biegów. Teraz przy przełączaniu biegów czuć że nie przechodzą gładko tak jak wcześniej. U mnie jest większy odstęp niż na tym zdjęciu. Źle ustawiona linka?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przy ruszaniu z większym oporem słychać gdy się puszcza sprzegło dziwny dźwięk, jakby jakaś pompka miała większe obroty. Czy to normalne? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-01-2025
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
|
Przy przerzucaniu biegu biegi jakby haczą? A jak Ci bierze sprzęgło po takiej robocie? Od dołu? Wymienialeś też sprzęgło?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
jakby jakaś pompka miała większe obroty. Czy to normalne?
O czym piszesz, jakie obroty ma pompka sprzęgła? Linki powinien wyregulować mechanik montujący skrzynię. Jak sobie wyobrażasz, że na odległość ktoś z Forum to wyreguluje? Kowadełko luźno pracuje, nie jest zatarte na ośce? |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ewidentnie nie wysprzegla do końca. Może zapowietrzony wysprzeglik. Wróć do mechanika niech kombinuje.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Rozmawiałem z mechanikiem i mówił że stara skrzynia była tak zużyta i dlatego lekko biegi chodziły. Spróbuję odpowietrzyć
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Większej bzdury nie słyszałem. Zużyty synchronizator nie powoduje że biegi chodzą lepiej. Jak już to gorzej. Facet chce Ci kit wcisnąć. U mnie nowe sprzęgło też bierze od dołu. Jak nie wcisne do końca sprzęgła przy zmianie biegu to też ciut gorzej wejdą. Nie masz czegoś pod dywanikiem?
Ostatnio edytowane przez Łysy__! ; 01-02-2025 o 11:58 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Na postoju biegi Ci dobrze wchodzą?
Sam odpowietrzyles w sensie w pojedynkę ? Może płyn po prostu wymień, ale nie wiem czy to rozwiąże problem. Pedał sprzęgła pracuje Ci w pełnym zakresie. Puszczony nie powinno się dać podciągnąć do góry. W przeciwnym razie sądzę że sprzęgło wadliwe. Bo nie wysprzegla do końca. Ostatnio edytowane przez Łysy__! ; 01-02-2025 o 14:31 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Druga osoba pompowała a ja odpowietrzałem. Jak puszce pedał to sam idzie na górę i wyżej nie da się go pociągnąć. Na postoju na odpalonym jak i zgaszonym dobrze wchodzą biegi.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|