![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: C-Max Titanium
Silnik: 1.5 Pb
Rocznik: 2015
|
Panowie, co moze być przyczyną że na zapłonie po chwili mignie kilka razy +-/ 7 razy kontrolka Check Engine i następnie znów świeci ciągle? Po odpaleniu wszystko działa poprawnie z przyspiesza,hamuje, obroty trzyma idealnie. Żadnego błędu nie wywaliło, auto jeździ normalnie przyspiesza itd. nie wiem czy się mam czym obawiać? Ostatnio regenerowana była pompa ABS bo były problemy z hamulcami.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: Ford C-Max MK2
Silnik: 1,6 EB 150>182KM
Rocznik: 2011
|
Nie ma żadnego błędu z numerem odczytanego w teście licznika lub za pomocą FORScan?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: C-Max Titanium
Silnik: 1.5 Pb
Rocznik: 2015
|
Nic nie było,czysto. Dziś z rana było to samo ale zrobiłem 30 km, dla świętego spokoju zdjalem osłonę silnika tą u góry i wszystkie kostki jakie tylko znalazłem jeszcze podociskalem i odziwo check już nie miga. A czy to było skutkiem czy też po dłuższej jeździe się coś samo naprawiło, jakąś kalibracja po regeneracji pompy ABS czy co,tego nie wiem. Także temat myślę do zamknięcia.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-01-2025
Model: Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
|
Jeśli auto jeździ normalnie i nie ma żadnych odczuwalnych problemów, to możliwe, że Check Engine sygnalizuje jakiś zapisany błąd, ale nie na tyle poważny, żeby wpływał na pracę silnika. Warto sprawdzić komputerem błędy w pamięci – może coś zostało po regeneracji ABS?
Mignięcie kontrolki może oznaczać tzw. "pending code" – coś, co system wykrył, ale jeszcze nie uznał za stałą usterkę. Może masa gdzieś słaba albo sterownik chwilowo zgłupiał. Jak masz dostęp do Forscana, to bym rzucił okiem na logi – może coś wyjaśni. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Nie wiem czy ktokotlwiek stosuje jeszcze w dzisiejszych czasach jakieś "kody migowe" - NA PEWNO NIE FORD. Więc bajki opowiadać proszę dzieciom a nie tworzyć "legendy miejskie". BTW - @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] licznik NIE JEST URZĄDZENIEM DIAGNOSTYCZNYM i najmniejszego sensu nie ma odczytywanie błędów z licznika...
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|