Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-01-2025, 07:37   #921
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Nie działa Active Park Assist

Założe może nowy temat.
Po wymianie licznika na poliftowy przestało działać parkowanie. Po przywróceniu starego licznika działa. Więc nie wiem co mam zmienić w nowym żeby działało.
Otóż, jak już w innym temacie doradzone było aby zmienić w IPC parametr parking aid na enabled. Otóż nie znalazłem tego paramentru w UCDS. Błędów nie ma żadnych. Gdy łącze się z profilu polifta oczywiście znajduje licznik. Mam chyba wszystkie parametry możliwe, ale nie znalazłem wspomnianego wyżej. Pomyślałem żeby może zaaktualizować przez UCDS moduł PAM, no ale jest aktualny. Może to i lepiej gdyż wspomnieliście żeby nie robić aktualizacji. Nie wiem czy chodziło o moduły czy o sam program (ta druga chyba uwala chińskie kable). Jest VBF loader, może da się wgrać starszy soft licznika z modelu przed liftem? Czujniki parkowania działają, nie ma tylko dźwięku z nich. Z licznikiem się normalnie łącze przez forscan, ucds, skorygowałem przebieg.

Przycisk od parkowania zaświeca się ale bez żadnej reakcji dalszej.

Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2025, 08:53   #922
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Nie działa Active Park Assist

Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wgrać starszy soft licznika z modelu przed liftem
Można, ale będzie miał w całości funcje licznika przedliftowego (jeden komputer pokładowy, brak cyfrowej prędkości).
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2025, 10:51   #923
Flisator

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Nie działa Active Park Assist

Generalnie zależało by mi tylko na komputrze, takim dzielonym na 4 części. Nie potrzebuje dwóch, cyfrowej prędkości (chciałem ją ale jakoś nie wyświetlam jej) więc chciałem ale jednak to nie jest must have. Grunt żeby nie uceglić licznika. Tylko czy wtedy będę miał pewność że wszystko zadziała tak jak powinno. Tzn będzie ten active park assist działać?
Ewentualnie co muszę sciągnąć jakie wersjie plikó żeby to zagrać. Obecnie mam licznik F1ET-10849-BLS.

Ostatnio edytowane przez Flisator ; 12-01-2025 o 11:12
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2025, 17:51   #924
Łysy__!

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wymiana licznika.

Jestem nowy na forum, ale prawdopodobnie mam ten sam problem. Nie dawno kupiłem focus'a. Z wymienionym licznikiem z polifta, na starym liczniku działa active park assist a na poliftowym nie działa. Mam jedynie kabel UCDS. Z tego co udało mi sie zoorienotować to mam sync 1. Jak wsadze licznik to wyświetlają mi sie na nim komunikaty o tym że szuka, znalazł i co mam robić. Natomiast jak wymienie licznik to jedyne co to zaświeca się przycisk od parkowania i tyle. Pomożecie. Gdzieś coś jest nagrzebane. Błedów od modułów nie ma. Zastanawia mnie jeszcze jedno, nie mam czujnika deszczu a w liczniku jest opcja aby to włączyć, gdy włącze to wali błędem na liczniku od ESC, ale żadne błędy nie zapisują się w modułach. UCDS nie widzi błędów.
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2025, 17:56   #925
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał Łysy__! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
liczniku jest opcja aby to włączyć
W przedlifcie nawet z czujnikiem ta opcja nie jest obsługiwana przez soft BCM.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2025, 18:06   #926
Łysy__!

Ok to tttm. Ale co dalej z tym, sprawdziłem opcje z tematu i też nie mam tych "opcji" do zmiany. Przeszukałem fora inne, inne tematy aktywacji tego itp. spróbowałem wszystkiego co się da i lipa.
Stary 05-02-2025, 18:20   #927
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Bo koledzy "bawią się" klonem UCDSa i nie za bardzo potrafią zrozumieć, że nie wszystko da się zrobić "kablekiem", za 40 zl.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2025, 18:44   #928
Łysy__!

Sugerujesz że oryginalny ucds wyświetla więcej opcji w centralnej konfiguracji niż klony?
Stary 05-02-2025, 19:01   #929
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Ja nie muszę sugerować, mam oryginalny UCDS i widzę co mogę ustawić i najważniejsze, "gdzie".
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2025, 20:42   #930
sabaciontko
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Bzdura totalna . Każdy kabel sczytuje poprawnie CCC i nie potrzeba do tego legitnego UCDSa. Co innego DC , ale do poprawnego zakodowania licznika z prelifta i klonik wystarczy.
sabaciontko jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
converse , focus

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania