![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#191 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
5 setek odchyłu? Toż to stabilniej niż w zasilaczu komputerowym z certyfikatem 80+ gold.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#192 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-07-2024
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
|
Znalezione na 100%. Jest wręcz odwrotnie niż myślałem, maf przez swój sygnał pwm jest bardziej podatny na zmiany napięcia wejściowego. Ma takie trzy podziały pracy :
-przy małych wartościach zmiana napięcia wyjściowego średnio zmienia g/s, - przy średnich wartościach jak utrzymywanie jednostajnej prędkości niewielka zmiana napięcia powoduje duże zmiany g/s - i ostatnie duze wartości gdzie zmiana napięcia jest już znacznie większą wraz ze zmianą g/s. Maf musi być mierzony nieliniowo, ale pcm nie mierzy ilości impulsów jak np. Czujnik wału a średnie napięcie z sygnału pwm Zmyliła mnie ta lambda, za to zauważyłem też, że podczas wypalania dpf ustawia maf na sztywno z oczekiwanym, wtedy tez poprawia się lambda na autostradzie. Więc no niby 0,1-0,2v różnicy, ale po podaniu zewnętrznego zasilania na maf wartości przestają się rozjezdzać niestety nie znalazłem przyczyny spadku napięcia. Opór na masie niby mieści się w normie, pytanie czy przy tak wrażliwym napięciu typowe normy dalej obowiązują (np max 0.05V spadku napięcia na masie)... W teori on sobie to koryguje stąd maf powyżej oczekiwanego, w praktyce to może być źródło wielu problemów jak poszarpywanie, nierówne wolne obroty ( 0,1v odpowiada ok 44barom na listwie, przy 320bar to już znaczna odchylka).+ i pewnie wiele więcej problemów o których nawet nie pomyślałem. Bump: No właśnie, problem w tym że dla przykładu zmiana napięcia czujnika temperatury o dwa stopnie to ok 4 setek volta. Sam maf w tym najbardziej problematycznym zakresie działa na tysięcznych volta, skoro u mnie koryguje z 4,8 na 4,9 może kończy mu się zakres korecyjny. Powinien korygować na idealne 5.00V Ostatnio edytowane przez Michal321 ; 01-03-2025 o 09:45 |
|
|
|
|
|
#193 |
|
FCP member
|
Hmmm, w tej sytuacji tak czy siak przejrzałbym wszystkie punkty masowe, pomimo tego, że jak pisałeś niby są ok. Dodatkowo może warto by było rozpiąć złącza przy PCM i potraktować je jakimś sprayem do styków, może to coś poprawi.
|
|
|
|
|
#194 |
|
|
Dokładnie, ale to już szukanie po omacku a rownie dobrze może umierać pcm albo jakiś czujnik może przeciążać linie.. Jak narazie psikam wszystko contact sprayem i patrze na rezultaty haha
|
|
|
|
|
|
#195 |
|
FCP member
|
A z ciekawości powiedz mi jakie masz doładowanie jak mu dasz pełnego buta na 3 albo 4 biegu?
|
|
|
|
|
#196 |
|
|
Nie powiem niestety jakie tam biegi bo już nie pamiętam, wykres mam sprzed kilku dni z ok 15km...
Podrzucam screena z maksymalnego. Jutro zapisze maksymalne na 3 i 4 biegu, ale jeżdżę na mapie 150km, żeby mieć porównanie czy coś się poprawia. Druga sprawa, trafiłem słaba masę. Miałem akurat pod ręką contact spray do potencjometrow i wycieczkę 2x 300km w tym większość A1. Najpierw psiknalem masę przy aku., zero zmian, dpf się wypalał co 20-50km ( ma już swoje Kilometry), ale wracajac dzisiaj psiknalem śrubki na pcm i masę przy nim. Dpf wypalił się tylko na wjeździe na autostradę pierwszy raz odkąd mam to auto dpf nie wypalał się ponad 220km, spadło ciśnienie w kolektorze na wolnych obrotach z 80kpa do 60kpa, natomiast sam maf chyba nic... W weekend lutuje tą masę na kielichu przy pcm bo łączenie złączka - przewód wygląda źle, jakby się tam woda lała. Może jest ich więcej które przeoczyłem... |
|
|
|
|
|
#197 |
|
|
3 bieg, ok 50g dla 165kpa w dolocie, lambda 1.05
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
FCP member
|
No to wygląda na ładny boost Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#199 |
|
|
A zobaczcie proszę czy wam też ciśnienie roznicowe się robi ujemne jak zgasicie auto i włączycie zapłon. U mnie wywala - 0,8kpa
Bump: Jeżeli czujnik różnicy ciśnień jest na 5V, działa liniowo i jego max skali to 327kpa jak pokazuje forscan ( dużo "jeżeli" wiem wiem) to brakujące 0,1v odpowiada jakoś 6kpa różnicy w odczycie 🤯 Cos się boję, że w sterowniku zdycha regulator napięcia... |
|
|
|
|
|
#200 |
|
|
Mała aktualizacja, ruszyłem trochę wiązkę grzebiąc miernikiem i pojawiło się to. Sam zapłon, silnik zgaszony a tu błąd napięcia odniesienia ( może chodzi o sygnał wyjściowy? ) i maf 200g. Łatwo nie będzie, ale jest bliżej niż dalej. Kurde lekkie przekłamanie uznał bym, że to wina tego 0,1-0,2V ale 200g na zgaszonym wygląda trochę jak zwarcie zasilania czujnika z sygnałem maf.
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|