![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
- włączasz zapłon nic się nie świeci; - uruchamiasz silnik włączają się DRL-e i sobie jedziesz (można zrobić także tak by poza włączeniem zapłonu, uruchomieniem silnika musi być spełniony dodatkowy warunek, aby DRL-e zaświeciły); - zrobi się zmrok tunel, automat (jeśli jest) sam przejdzie z DRL na światła mijania / xenony; - w każdej chwili możesz uruchomić ręcznie światła mijania /xenony. Jeśli tak, to wg mnie do tego nie ma potrzeby kombinować ze skadynawskimi. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Tak, o takie zachowanie mi chodzi...
Może więc nie rozumiem działania świateł skandynawskich i dlatego nie trzeba ich tu mieszać do rzeczy. Ale dziś analizowałem schematy i wychodzi mi, że potrzebuję: 1) Wymienić GEM na wyższą wersję, bo mam CD (trochę się zdziwiłem, bo jest ksenon, czujnik zmierzchu i czujnik deszczu), ale widać nie wiem na tyle dużo o PJB, więc nauka się rozpocznie... 2) Na nowym GEM włożyć F110, F113, R15, F135. Chociaż jeśli DRL ma się zapalać dopiero po zapłonie to chyba F113 powinno nie być... 3) Do sterowania DRL wykorzystać wyjście 26 z C96 na PJB 4) Zestaw lamp duolight, na przykład EinParts DL23 czy podobne 5) Z zestawu wykorzystać same lampy, bo sterowanie będzie z GEM, więc nie potrzeba ichnich pudełek. 6) Odpowiednią przejściówkę z wtyczki Duolight na oryginalne przeciwmgielne (kostka C304/302) + nowy przewód z C96-26 Pytanie jeszcze czy te cudne światełka led nie będą zakłócać radia, bo nie widzę na nich certyfikatu EMC o kompatybilności elektromagnetycznej. Jeśli coś pomieszałem, to poprawcie mnie proszę. Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 16-03-2025 o 18:43 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-01-2025
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
|
W V50 zrobiłem to tak. Ale idea chyba taka sama. Wiem że to focus MK3 ale skrzynka bezpieczników wygląda prawie identycznie i halogeny też są na przekaźniku. Więc podniosłem przekaźnik na przewodach. Takich męsko żeńskich. Pod wyjście na halogen podłączyłem wyjście z modułu DRL. Drugi przewód przewód pod pozycyjna żarówkę w lampie przedniej. A całość z pierwszego rzędu bezpieczników w skrzynce tam się pojawiał plus po zapłonie. Tak mam podłączone teraz dzienne. Ale bez modułu. Osobne kupiłem te trójkąty z aliekspress.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Dokładnie tak samo rozumiem. Wtedy mijania świecą na 70% bo prąd płynie przed drut oporowy. Chcę wykorzystać tę ścieżkę do zasilania DRL, co w sumie jest jednym i tym samym tylko realizowane przez inne lampy.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
W autach PSA (Peugeot / Citroen) mijania raczej świecą na 100%. W Focusie MK2 świecą słabiej ale też świecą się pozycyjne tyłu. Przynajmniej w modelu po lifcie.
Cały czas mowa o światłach skandynawskich ;-) |
|
|
|
#17 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Co miał ma myśli jeden ze sprzedawców DL23 pisząc: "Jak działa automat? Automat to nic innego jak urządzenie, które załącza lampy po przekręceniu kluczyka stacyjki do pierwszej pozycji (jak np. radio, zapalniczka). Światła wyłączają się po włączeniu świateł mijania."? Czytałeś fragment załącznika do rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów dot. DRL? Kup sobie te DL23, poczytaj instrukcje montażu i zapewne wyjdzie, że te kombinacje z GEM i skandynawskimi są zbędne. Wyjdzie na to, że zasilanie DRL podłączyć trzeba do + (15), z tego co napisał sprzedawca, jeden z przewodów służy do ich wygaszania, jak na nim pojawi się +, który zasila światła mijania lub ... cokolwiek innego. Ja mam założone LAQ010 i tak to działa. Przewód 3 to wspólna masa, a 4 zasilanie świateł p.mgielnych. Jest jeszcze do rozwiązania kwestia jak to zrobić, aby po włączeniu zapłonu DRL się jednak nie zapalały, tylko w chwili uruchomienia silnika. Da się to ogarnąć w prosty sposób i w zasadzie nie naruszy zbytnio warunków dla DRL z rozporządzenia, tylko na co zwrócił mi uwagę bardzo doświadczony kolega takie rozwiązanie nie ma homologacji. I jeszcze w sprawie tego drutu oporowego. Słyszałeś o PWM? Ostatnio edytowane przez thesperado ; 16-03-2025 o 23:51 |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
Na tej podstawie można domniemywać, że jest to zgodne z przepisami. |
|
|
|
|
#19 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Przecież to bzdura "z zamierzchłej przeszłości" gdy aku nosiło się zimą do domu "by było mu ciepło"... Pobór prądu przez owe DRL w chwili uruchamiania silnika jest tak znikomy, że nie ma DOKŁADNIE ŻADNEGO ZNACZENIA dla rozruchu silnika i dla samego aku. Gdyby z kolei miało to "szkodzić" owym DRL - to najlepiej byz "zaszkodziło" NATYCHMIAST - bo oznacza to, że to badziewie. I tyle w tym temacie. Cytat:
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 17-03-2025 o 00:23 |
||
|
|
|
|
|
#20 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zostawmy jednak uszczypliwości na boku i wróćmy do meritum. Czy instalacja w kształcie którą opisałem powyżej (z zostawionym F113) ma szansę zadziałać poprawnie? Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 17-03-2025 o 09:00 |
|||
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|