Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2025, 10:33   #21
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Halogeny i DRL w jednym

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie świecą się pozycyjne tylne.
U mnie świeci komplet, jedyna różnica to jasność świateł mijania.

hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 11:30   #22
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Może koledze pomoże taki moduł
(zamów kilka bo na 5 kupionych, 2 działały tak średnio)

SK-CD0103/SK-CD0105

Zamów z ali żeby wyszło Ci taniej.

Podłączasz przewody, DRL zapalają się dopiero po uruchomieniu silnika
(moduł/przekaźnik podaje prąd na DRL dopiero jak wykryje napięcie powyżej 13V).

W zależności który model wybierzesz, to możesz wybrać że po włączeniu świateł mijania, Twoje DRL albo zostaną przygaszone, albo wyłączone.
Ja wybrałem żeby mi całkowicie wyłączył DRL (a nie wiem czy czasami nie kupię sobie tego co je przygasza).

Jedyna wada to jeśli napięcie na aku (po zgaszeniu) będzie delikatnie wyższe niż to na tabliczce (chyba też 13V).
DRL będą się świecić aż w końcu napięcie na aku spadnie poniżej tej wartości.
Może to czasami chwilkę potrwać.
Zauważyłem że w małych autach nie ma problemu,
ale np. w moim dużym to napięcie na aku często zostaje na wyższym poziomie odrobinę dłużej (nawet pół godziny).
Oczywiście prowadzi to że sąsiad czasami zapuka że zostawiłem auto na światłach.
Ale, może to być specyfika mojej ciężarówki.
W normalnym aucie nie zauważyłem żeby napięcie na aku pozostawało powyżej tej umownej granicy dłużej niż kilkanaście sekund.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 11:55   #23
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... powodują zakłócenia elektromagnetyczne ...
Man w FF2 LAQ010 i DRL nic nie zakłócają bo świecą na 100% . Włącznie ich to podanie napięcia, a wyłączenie, to podanie drugiego napięcia lub odłączenie tego pierwszego.
Co do włączania DRL po uruchomieniu silnika, to jak pisał tedi_k wymaga "dodatkowego zachodu", być może zbędnego, ale jak kolega chce mieć taki bajer to jest to prosta sprawa.
Mikro problematyczność tego rozwiązania opisuje załącznik do rozporządzenia, kol. 14 pkt. 1, czyli:
" powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika" ,co rozumiem jako włączenie zapłonu i w to zasadzie drobny taki szczegół. I to było tyle w temacie.
Nie do końca rozumiem kwestie wymiany GEM. Jak pisałem mam LAQ010 (bez p.mgielnych) na bieda GEM-ie i wszystko robi prawidłowo. Kup te lampy, poczytaj instrukcje, uruchom "na stole" i zobaczysz, co będzie. GEM póki co sobie odpuść.
A jak już sobie tak tu piszemy, to ja zamiast modułu wykrywającego poziom napięcia preferuje układ na tyrystorze, gdzie bramką steruje sygnał z rozrusznika, lub jakieś pokrewne rozwiązanie, ale o zbędnym dodatkowym zachodzie już było wspominane.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 17:01   #24
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI

Pomijając legalność jakiegokolwiek rozwiązania, interesuje mnie czy mogę podłączyć SAME lampy DRL+ FOG pod instalację oryginalną bez użycia dodatkowych modułów. Wiązka pod przeciwmgielne jest gotowa a sterowanie DRL wymaga wówczas odpowiedniej wersji GEM-a, który potrafi wystawić napięcie na C96-26 kiedy trzeba (po stacyjce) i zgasić po włączeniu pozycyjnych/mijania. I czy pojawi się problem z błędem spalonej żarówki, bo moduły z którymi idą takie lampki pewnie zapewniają odpowiedni pobór prądu, by oszukać wbudowane układy pomiarowe?
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 21:51   #25
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyjmij bezpiecznik F110 i F113.
W jakim celu?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2025, 12:04   #26
thesperado

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiązka pod przeciwmgielne jest gotowa a sterowanie DRL wymaga wówczas odpowiedniej wersji GEM-a, który potrafi wystawić napięcie na C96-26 kiedy trzeba (po stacyjce) i zgasić po włączeniu pozycyjnych/mijania. I czy pojawi się problem z błędem spalonej żarówki, bo moduły z którymi idą takie lampki pewnie zapewniają odpowiedni pobór prądu, by oszukać wbudowane układy pomiarowe?
Nic poza zderzakiem nie wie o wykonanej modyfikacji i ew. jakieś złącze w EJB. Zasilanie + 15 bierzesz sobie z EJB, wygaszanie DRL bierzesz ze świateł mijania, czyli to co wychodzi pod maskę z GEM, z przekaźnika świateł mijania złączem C96 , w zasadzie DRL można wygaszać pozycyjnymi, ale podobne kwestie przepisowe już były poruszane, instalacje p.mgielnych masz oryginalną i aby to robiło skandynawskie nie mogą być aktywne. Jako, że tylko zderzak wie o modyfikacji, to wszytko powinno działać normalnie tak jak przed modyfikacją. Pisałem kup lampy i popróbuj na stole, jeśli jesteś pewny takiej modyfikacji. Co dalej sam zobaczysz.
Stary 05-04-2025, 14:01   #27
Dariusz_B

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pisałem kup lampy i popróbuj na stole, jeśli jesteś pewny takiej modyfikacji. Co dalej sam zobaczysz.
Przyznaję Ci rację, trzeba kupić zestaw i sprawdzić w praktyce. Szkoda mi jednak 600 zł na lampki jesli to nie miałoby szansy zadziałać. Dla mnie najlepszą opcją (przynajmniej w teorii) jest uniknąć modułów które dostarcza Einparts w zestawie Duolight i wysterować DRL z instalacji fabrycznej C96-26. Ale do tego musze mieć wyższą wersję GEM. Jeśli jednak trzeba zostawić moduły Einparts to wtedy sterowanie DRL muszę wziać z C96-35/C96-28...
Stary 05-04-2025, 22:11   #28
thesperado

Cytat:
Dla mnie najlepszą opcją (przynajmniej w teorii) jest uniknąć modułów które dostarcza Einparts w zestawie Duolight i wysterować DRL z instalacji fabrycznej C96-26
Nie miałem styczności z Duolight, używam LAQ 010 i tam jak to nazywasz modułem są same lampy. Jak w chwili wolnej namaluje odręcznie schemat, będziesz w stanie to poskładać i wypróbować? Zamiast Mosfeta do sterowania (wygaszania DRL) wrzucę zwykły przekaźnik NC/NO, a zamiast Duolight dasz sobie LED-y lub żarówki i zobaczysz co będzie. Wszak Duolight to dwie lampy w jednej obudowie. A tak przy okazji, to jakiś czas temu jak pamiętam ktoś na forum wrzucił efekt takiej modyfikacji jaką planujesz zrobić.
To nie to o czym piszę powyżej, ale zajrzyj tam i ze dwie strony do tyłu. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 05-04-2025, 22:27   #29
Dariusz_B

Z elektroniką sobie poradzę niezależnie od tego czy sterowanie jest na MOSFET czy na przekaźniku. Zamiast jednak dodatkowego sterowania własnej produkcji można wykorzystać to co fabryka zaprojektowała. Tylko muszę mieć GEM-a, który pozwala wyprowadzić sygnał DTRL.
Stary 06-04-2025, 17:36   #30
thesperado

Cytat:
można wykorzystać to co fabryka zaprojektowała.
Wydaje mi się że fabryka nie projektowała pod takie rozwiązanie i takie lampy jakie chcesz zastosować i z tym GEM-em chyba wyważasz otwarte drzwi, ale mimo to powodzenia. Nie miałem na myśli abyś zrobił sterowanie własnej konstrukcji, tylko abyś stworzył sobie symulator Duolight i w ten sposób zobaczył, że wymiana GEM jest zbędna, bez wydawania kasy.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania