![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-10-2007
Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.
|
Kurde, vignale wydaje mi sie za twarde a jak st twardsze to chyba odpuszcze, chociaz trudno to określić, spiące policjany takie kwadraty 1.2x1.2m płynnie wybiera, ale takie krótkie wałki tragedia, studzienki, szczeliy normalnie irytują. Wcześniej miałem s-max i milej studzienki wybierał.
Wibracje o których piszę to ogólnie wibracje od diesla, głownie na postoju , i rzęrzenie, jednak benzynka to miód. Natomiast rzeczywiście czasami są też wibracje od za niskich obrotów, w tedy redukuje lub dobieram inną prędkość jazdy jak wraca do poprzedniego biegu. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , a możesz wskazac zakład ktory podniesie obroty minimalne w 8f z forda ? Ktoś to rozgryzł? Chyba do tej pory nawet nikt mapuje ecoblue aby moc podnieść. Części , hm , nawet o tym nie pomyślałem. Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 14-12-2024 o 18:48 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 16-06-2007
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Obecnie przebieg około 59 tyś i jedna usterka usunięta na gwarancji
|
|
|
|
#13 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, jak nie czujesz wibracji w porównaiu z benzyną to więcej nie pytam ;-)
Jeszcze nie spotkałem diesla w którym bym nie czuł wibracji. Moze ja jestem zbyt wymagąjacy i zbyt wyczulony. Dziś jeźdzìłem dwoma lexusami RX, i też jestem mocno zawiedziony. 350h przy kudze z podobnym napęden moze się schować. W zasadzie jesf cicho tylko przg spokonnej jeździe miejskiej, silnik wyje nawet przy spokojnym przyśpieszaniu 70-90. To w samochodze za taka kase pożalowali nas tłymiacych ? Dzwiek jest jak z piłg spalinowej, kuga ładnie mruczała. 500h juz calkim fajnie jeździ, silnik za to lekko słychać pidczas wo,nej jazdg a przg 140 ginie w szumach które sa mniejsze niż w Edge. Ale tez irytowaly mnie momenty kiedy silnik gasł i zapalał, a przy drlikatnym ruszaniu ze stopu tez przez sekunde ciągnie słabiej a potem lekkie szarpniecie jakby moment wzrósł dwukrotnie.Takze tak, ogolnie wylapuje jakies niedoskonałosci ale i mnie później zaczynają irytować. W sumie to najmniej irytuje mnie jazda manualem, bo samochód sie zachowyje tak jak się tego spodziewam, choc z punku widzenia pasazerów automat zawsze będzie płunniejszy. Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 18-12-2024 o 22:57 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Jakie mam czuć wibracje? Na fotel kierowcy czy na kierownicę nic się nie przenosi.
|
|
|
#15 |
|
|
Skoro nie czujesz to jesteś szczęśliwcem.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Nowa
Model: BMW i8
Silnik: 1.5-liter three-cylinder TwinPower Turbo
Rocznik: 2014
|
Cześć wszystkim! Kenobi36, widzę, że masz podobnie z tym spalaniem – u mnie Edge 2.0 Biturbo (2019) też kręci się koło 9 l średnio, w trasie przy 120-140 km/h wychodzi 8-9,2 l, a miasto to różnie, od 9 do 11 l w korkach. Też mnie to trochę dziwi, bo diesel, a jednak pije jak na tę pojemność. rychu.zychu ma rację, że waga i aerodynamika robią swoje, ale i tak liczyłem na mniej. norbi333, 7 l w trasie to fajny wynik, może to kwestia stylu jazdy żony?
PeterX, dzięki za info o ST – ciekawy pomysł z tym tuningiem skrzyni, może faktycznie podniesienie obrotów i zmiana przełożeń coś da. Z dieslem w mieście te wibracje i redukcje też mnie irytują, zwłaszcza poniżej 60 km/h. Co do kosztów, Kenobi36, te 4000 zł w ASO za zimering to boli – ja na razie mam 50 tys. km i odpukać, ale te plastiki i mokry pasek to faktycznie bomba zegarowa. Żeby lepiej ogarnąć, ile to auto naprawdę pali,最近 znalazłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] – wrzucasz dystans, spalanie i ceny paliwa, i masz jasny obraz kosztów na trasie. Na przykład policzyłem sobie Poznań-Warszawa przy 9 l/100 km, i wychodzi, że diesel jeszcze się broni, ale benzyna ST już mniej. Może komuś też się przyda do porównania przed zmianą auta? Czekam na więcej opinii o ST vs diesel – PeterX, jak wrażenia po dłuższym czasie? Ostatnio edytowane przez peror ; 04-01-2026 o 12:48 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Imię: danwit2
Model: Escape / Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost / 3.5 V6
Rocznik: 2017 / 2017
|
Taki kalkulator paliwa to fajny gadżet i tyle. Przecież na podstawie takiego kalkulatora wyliczeń nie zrezygnuje z wycieczki z wakacji samochodem bo mi podróż wyniesie 200 zł więcej. Poza tym co do spalania to jeśli mam jakieś preferencje co do wyboru samochodu to czy on pali 2 litry więcej czy mniej na 100 km to na pewno nie będzie decydującym argumentem za lub przeciw (może być jednym z wielu) Oczywiście zaraz będą głosy - kto bogatemu zabroni
To ile dany samochód pali i w danym czasie zależy naprawdę od bardzo wielu czynników i oczywiście wszyscy to wiemy a tak brniemy w dywagacje czasem bez sensu . Mój Edge 3.5 benzyna w zależności od pory roku, miejsca, czasu, natężenia ruchu ilości osób w aucie od tego czy chce jechać spokojnie, ekonomicznie czy dynamicznie i innych wielu zmiennych samochód w mieście pali od 8,5 litra/100 km do 18 l/100 km. W trasie tak do 130 spalanie od 7,5 do 11,5 (nie opieram się na wykazie z komputera tylko z wyliczeń od tankowania do tankowania) Pytanie - to jest dużo ???? czy to jest mało???? Ostatnio edytowane przez danwit2 ; 31-03-2025 o 09:56 |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
Generalnie w trasie ma zawsze przynajmniej 9 litrów
|
|
|
|
#19 |
|
|
Srednia z 9000km wycieczki do portugalii , gibraltar, lazurowe wybrzerze 8.2
Srednia z 9000km wyjazdu na nord kapp 7.2 Najnizszy wjnik na odcinku 200km 5.8l/100, przed tunelem do nordkapp, srednia około 70 , droga pusta, zero używania hamulca :-) Nie to ze narzekam, jakbym chciał niskie spalanie to bym sie przesiadł do oplywowego lekkiego sedana. Dziwi mnie tylko że o podobnej masie ale 3Litrowe x5 lub tuareg palą mniej. Stad zalozyłem temat. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: danwit2
Model: Escape / Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost / 3.5 V6
Rocznik: 2017 / 2017