Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-12-2024, 18:44   #11
Kenobi36
ford::average

Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.
Domyślnie Odp: Spalanie Diesel 2.0 Ecoblue Biturbo

Kurde, vignale wydaje mi sie za twarde a jak st twardsze to chyba odpuszcze, chociaz trudno to określić, spiące policjany takie kwadraty 1.2x1.2m płynnie wybiera, ale takie krótkie wałki tragedia, studzienki, szczeliy normalnie irytują. Wcześniej miałem s-max i milej studzienki wybierał.

Wibracje o których piszę to ogólnie wibracje od diesla, głownie na postoju , i rzęrzenie, jednak benzynka to miód. Natomiast rzeczywiście czasami są też wibracje od za niskich obrotów, w tedy redukuje lub dobieram inną prędkość jazdy jak wraca do poprzedniego biegu. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , a możesz wskazac zakład ktory podniesie obroty minimalne w 8f z forda ? Ktoś to rozgryzł? Chyba do tej pory nawet nikt mapuje ecoblue aby moc podnieść.

Części , hm , nawet o tym nie pomyślałem.

Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 14-12-2024 o 18:48
Kenobi36 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2024, 21:10   #12
norbi333
ford::professional

Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Kenobi36 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzę ze wszedzie podobnie. Predlift oszczedniejszy bo lzejszy, mniej ecozlomu nawalone i pewnie powershift tam siedzi.
U mnie ogólnie też srednia na poziomie 9 z calego przebiegu.
Ale do oszczędności trzeba uwzględnic jeszcze awaryjność , mój diesel ma 65 000 a już zimering poszedł w obudowie silnika, plastikowej, wiec wymiana wraz z nowa obudową i 4000 w aso poszlo.
Jeden wtrysk, tylko 1200 bo sam wymienilem więc oszczędnosci się skurczyly Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Z reszta miska olejowa tez plastikowa jednorazowa wiec przy zmianie rozrządu oba plastki ida na wymianę. Pasek mokry, nie wiem czy błędu nie popełniłem ze go nie wymienilem przy okazji.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jak oceniasz komfort st w stosunku do diesla ?
Edge diesel moim zdamiem swietny w trasie, silnika nie slychac ale w miescie ponizej 60 rzęzi no i wibracje mnie irytują, oraz redukcje biegów mocno czuc jak hamuje silnikiem, dlatego zastanawiam sie czy by nie wymienic na nowszego st.
Mało nim jeżdżę,ale wibracji nie zauważyłem.Diesel to zawsze będzie coś słychać,ale na ciepłym kultura pracy jest bardzo dobra. Czy mocno czuc hamowanie silnikiem to nie wiem,bo na co dzień jeżdżę hybrydą ,ale żona się nie skarży.
Obecnie przebieg około 59 tyś i jedna usterka usunięta na gwarancji
Stary 18-12-2024, 22:30   #13
Kenobi36

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jak nie czujesz wibracji w porównaiu z benzyną to więcej nie pytam ;-)
Jeszcze nie spotkałem diesla w którym bym nie czuł wibracji.
Moze ja jestem zbyt wymagąjacy i zbyt wyczulony. Dziś jeźdzìłem dwoma lexusami RX, i też jestem mocno zawiedziony. 350h przy kudze z podobnym napęden moze się schować. W zasadzie jesf cicho tylko przg spokonnej jeździe miejskiej, silnik wyje nawet przy spokojnym przyśpieszaniu 70-90. To w samochodze za taka kase pożalowali nas tłymiacych ? Dzwiek jest jak z piłg spalinowej, kuga ładnie mruczała. 500h juz calkim fajnie jeździ, silnik za to lekko słychać pidczas wo,nej jazdg a przg 140 ginie w szumach które sa mniejsze niż w Edge. Ale tez irytowaly mnie momenty kiedy silnik gasł i zapalał, a przy drlikatnym ruszaniu ze stopu tez przez sekunde ciągnie słabiej a potem lekkie szarpniecie jakby moment wzrósł dwukrotnie.Takze tak, ogolnie wylapuje jakies niedoskonałosci ale i mnie później zaczynają irytować.
W sumie to najmniej irytuje mnie jazda manualem, bo samochód sie zachowyje tak jak się tego spodziewam, choc z punku widzenia pasazerów automat zawsze będzie płunniejszy.

Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 18-12-2024 o 22:57
Stary 19-12-2024, 12:17   #14
norbi333

Jakie mam czuć wibracje? Na fotel kierowcy czy na kierownicę nic się nie przenosi.
Stary 19-12-2024, 14:23   #15
Kenobi36

Skoro nie czujesz to jesteś szczęśliwcem.
Stary 29-03-2025, 10:41   #16
peror
ford::amateur

Imię: Nowa
Model: BMW i8
Silnik: 1.5-liter three-cylinder TwinPower Turbo
Rocznik: 2014

Cześć wszystkim! Kenobi36, widzę, że masz podobnie z tym spalaniem – u mnie Edge 2.0 Biturbo (2019) też kręci się koło 9 l średnio, w trasie przy 120-140 km/h wychodzi 8-9,2 l, a miasto to różnie, od 9 do 11 l w korkach. Też mnie to trochę dziwi, bo diesel, a jednak pije jak na tę pojemność. rychu.zychu ma rację, że waga i aerodynamika robią swoje, ale i tak liczyłem na mniej. norbi333, 7 l w trasie to fajny wynik, może to kwestia stylu jazdy żony?

PeterX, dzięki za info o ST – ciekawy pomysł z tym tuningiem skrzyni, może faktycznie podniesienie obrotów i zmiana przełożeń coś da. Z dieslem w mieście te wibracje i redukcje też mnie irytują, zwłaszcza poniżej 60 km/h. Co do kosztów, Kenobi36, te 4000 zł w ASO za zimering to boli – ja na razie mam 50 tys. km i odpukać, ale te plastiki i mokry pasek to faktycznie bomba zegarowa.

Żeby lepiej ogarnąć, ile to auto naprawdę pali,最近 znalazłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] – wrzucasz dystans, spalanie i ceny paliwa, i masz jasny obraz kosztów na trasie. Na przykład policzyłem sobie Poznań-Warszawa przy 9 l/100 km, i wychodzi, że diesel jeszcze się broni, ale benzyna ST już mniej. Może komuś też się przyda do porównania przed zmianą auta? Czekam na więcej opinii o ST vs diesel – PeterX, jak wrażenia po dłuższym czasie?

Ostatnio edytowane przez peror ; 04-01-2026 o 12:48
peror jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2025, 08:41   #17
danwit2
ford::advanced

Imię: danwit2
Model: Escape / Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost / 3.5 V6
Rocznik: 2017 / 2017

Taki kalkulator paliwa to fajny gadżet i tyle. Przecież na podstawie takiego kalkulatora wyliczeń nie zrezygnuje z wycieczki z wakacji samochodem bo mi podróż wyniesie 200 zł więcej. Poza tym co do spalania to jeśli mam jakieś preferencje co do wyboru samochodu to czy on pali 2 litry więcej czy mniej na 100 km to na pewno nie będzie decydującym argumentem za lub przeciw (może być jednym z wielu) Oczywiście zaraz będą głosy - kto bogatemu zabroni ��
To ile dany samochód pali i w danym czasie zależy naprawdę od bardzo wielu czynników i oczywiście wszyscy to wiemy a tak brniemy w dywagacje czasem bez sensu . Mój Edge 3.5 benzyna w zależności od pory roku, miejsca, czasu, natężenia ruchu ilości osób w aucie od tego czy chce jechać spokojnie, ekonomicznie czy dynamicznie i innych wielu zmiennych samochód w mieście pali od 8,5 litra/100 km do 18 l/100 km. W trasie tak do 130 spalanie od 7,5 do 11,5 (nie opieram się na wykazie z komputera tylko z wyliczeń od tankowania do tankowania) Pytanie - to jest dużo ???? czy to jest mało????

Ostatnio edytowane przez danwit2 ; 31-03-2025 o 09:56
danwit2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2025, 08:50   #18
norbi333

Cytat:
Napisał peror Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
norbi333, 7 l w trasie to fajny wynik, może to kwestia stylu jazdy żony?
7 pali jak jedzie spokojnie w trasie 90 km/h. A to sporadycznie się jej zdarza.
Generalnie w trasie ma zawsze przynajmniej 9 litrów
Stary 01-04-2025, 22:25   #19
Kenobi36

Srednia z 9000km wycieczki do portugalii , gibraltar, lazurowe wybrzerze 8.2
Srednia z 9000km wyjazdu na nord kapp 7.2
Najnizszy wjnik na odcinku 200km 5.8l/100, przed tunelem do nordkapp, srednia około 70 , droga pusta, zero używania hamulca :-)

Nie to ze narzekam, jakbym chciał niskie spalanie to bym sie przesiadł do oplywowego lekkiego sedana.
Dziwi mnie tylko że o podobnej masie ale 3Litrowe x5 lub tuareg palą mniej. Stad zalozyłem temat.
Stary 02-04-2025, 09:15   #20
danwit2
ford::advanced

Imię: danwit2
Model: Escape / Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost / 3.5 V6
Rocznik: 2017 / 2017

Cytat:
Napisał Kenobi36 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwi mnie tylko że o podobnej masie ale 3Litrowe x5 lub tuareg palą mniej. Stad zalozyłem temat.
To tak samo jak Edge 2.0 w benzynie (uzytkowałem takiego) pali tyle samo a czasem nawet wiecej niż 3.5 - też mozna się dziwić dlaczego skoro różnica pojemności duża. Poza tym spalanie to temat rzeka. Mustang 5.0 przy spokojnej jeźdxie tez pali ok 10 ale jak się chce pojechać naparwdę i nie mówie tu o darciu gumy to 20 spokojnie połknie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
danwit2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania