![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Opel
Silnik: 2.0 DTH
Rocznik: 2019
|
Witam
Nadszedł czas żeby przesiąść się z diesla na benzynę. Chce auto jak najmłodsze i z jak najmniejszym przebiegiem więc z uwagi na budżet wybór padł na USA i matkę Ford która tam jest popularna i chyba najtańsza. W grę wchodzi Edge lub Explorer. Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami z zakupu Forda na tamtym rynku i przekaże sugestie jak wybrać auto i pośrednika w zakupie. Będę wdzięczny Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
kolejny..... poczytaj najpierw o problemach jakie będziesz miał regularnie z mniej typowymi częściami do niego (i z każdym Fordem z USA), a na starcie z przeróbką by go w ogóle zarejestrować w PL.
co tanie, to drogie. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Explorer to auto 6/7 osobowe. Edge jest 5 osobowy. Dwa zupełnie inne auta których nie ma co że sobą porównywać. Jeśli masz rodzinę 4 osobowa to kupno expolera z 3 zedami siedzeń jest lekko dziwne. Osobiście bardzo podobają mi się te auta.
Dla mnie jako osoba która zajmuje się tymi autami na codzien edge jest opatrzony ale wersja ST bym nie pogardził. Zwykłej wersji nie wziął bym za darmo bo tym autem jeździ się źle. Auto z USA nie jest dla każdego są osoby które są przeciwnikami i są osoby w tym ja które są zwolennikami. 100 razy bardziej wolę powypadkowe auto z USA które ma 15tys przebiegu i ma wymieniony zderzak lub drzwi niż europejską perełkę z rzebiegiem 200tys. Każdy edge na świecie jest produkowany w USA i nie ma żadnego problemu z częściami.
Elektronika, modyfikacje, dorabianie kluczyków, dopisywanie TPMS. Mińsk Mazowiecki tel: 511246350 https://www.facebook.com/AutoMotUr Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 18-05-2025 o 18:05 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Dziękuję za odpowiedź. Również uważam ,że nie ma "perełek" dlatego wolę auto z giełdy niż od polskiego handlarza (uczciwego) bo takich raczej nie ma przynajmniej ja takiego nie spotkałem. Wybrałem Forda bo w USA jest jednym z najpopularniejszych a co za tym idzie najtańszych aut. Marki nie znam nigdy nie jeździłem fordem. Edge czy Explorer rozważam jedynie w wersji st . Explorer jest brany pod uwagę dlatego że podobno nie jest to bulwarówka i da się zjechać z asfaltu.mam delikatnie trudny dojazd do działki i opel nie za bardzo dawał radę w trudnych warunkach zima czy deszczowa pogoda. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Speedo ; 20-05-2025 o 12:30 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Explorer to naprawdę duże, długie i amerykańskie auto. Napęd 4x4 ma po to aby napędzić tego byka a nie po to aby zjechać z drogi bo przy takiej długości większy podjazd i wisi.
Każde auto 4x4 nawet Fusion da radę podjechać pod każdą utwardzona górkę. Tak jak napisałem, zajmuje się autami z USA praktycznie codziennie i największym ich problemem są naprawiający. Kiedyś auta z USA ściągali nieliczni, dziś może to zrobić każdy. Dziś 70% to druciarze i amatorzy dla których kazde 5zl jest na wagę złota a kupno nowych Ori spinek w ASO to abstrakcja. Po takich ludziach wychodzą ulepy składane na wkręty i trytytki. Jeśli auto jest naprawiane porządnie i ze sztuka to ja osobiście wolę sztukę po wymianie ćwiartki niż po wymianie przedniego zderzaka od dusigrosza.
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
|
Od siebie mogę dodać, że najlepiej wybierać auto z licytacji firmy ubezpieczeniowej - wszystko jest sprawdzone i udostępnione - masz zdjęcia powypadkowe auta i nic nie jest ukryte.
Tak jak pisał kolega lukaszooo - najważniejsze to wybrać/trafić na kogoś, kto dobrze "wyklepie" auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-=> S-Max - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Octavia - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Journey - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- Był: Focus, Galaxy, Mondeo. Jest: S-Max, Octavia i Journey ![]()
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-07-2011
Model: Smax Smax EDGE
Silnik: 2.0 199KM 2,0 190KM 4x4, 2.0 245KM 4x4
Rocznik: 2016 2020 2023
|
Kupiłem w tamtym roku edga I nie powiem fajnie się jeździ ale s tej chwili to bym szukał dodge durango.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
również doszedłem do takiego wniosku i zamówiłem Durango RT
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FCP member
![]() Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
|
Cytat:
-=> S-Max - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Octavia - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Journey - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- Był: Focus, Galaxy, Mondeo. Jest: S-Max, Octavia i Journey ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX