![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#3491 |
ford::amateur
![]() Imię: Konrad
Model: Kuga ST-lineX
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2025
|
![]()
Witam wszystkich forumowiczów,
Kugę posiadam od miesiąca. Wczoraj przy jeździe autostradowej wyskoczył alarm "przegrzany płyn chłodzący" lub coś w tym stylu i faktycznie temperaturę pokazywało max 120stopni. Nie jestem pewny czy zniknął sam po sekundzie czy po wciśnięciu OK ale w tym samym momencie temperatura wróciła na idealnie połowę czyli 90 stopni. Auto jeździ normalnie, płynu nie ubyło, olej czyściutki, wskazania temperatury po całkowitym ostygnięciu wyglądają na normalnie rosnące do tych 90C. Jako ciekawostkę dodam, że chwilę wcześniej ścięło mi CarPlay bo jak się później okazało znowu jakaś aktualizacja szła w FordPass. Pytanie błąd czujnika temp. cieczy wywołała aktualizacja czy szukać gdzieś przyczyny w czujniku, termostacie etc. Miał ktoś podobną sytuację ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3492 |
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 BT 238KM
Rocznik: 2021
|
![]()
Cóż, współczesne auta to takie „jeżdżące laptopy”, które są użytkowane w warunkach „idealnie” niekorzystnych dla elektroniki (wilgoć, upał, mróz, zapylenie, duże nasłonecznienie etc). Awarie elektroniki mogą zdarzyć się praktycznie zawsze, niezależnie od przebiegu czy okresu eksploatacji. Nagminnie „wieszają się” wyświetlacze dotykowe i to nawet w autach „premium” Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A wracając do brzegu: skoro temperatura natychmiast wróciła do normy to obstawiam, właśnie jakiś „lag” systemu. Nie ma opcji aby w kilka sekund schłodzić płyn chłodniczy ze 120 stopni na 90 stopni. Włącz procedurę JiO - jeździć i obserwować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. BTW: zawsze można jeszcze na minutę odpiąć aku - oczywiście, jeśli nie masz jakichś „fantastycznych” zabezpieczeń i ficzerów, które potem trzeba aktywować w ASO… Ostatnio edytowane przez SAR37 ; 29-04-2025 o 10:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3493 |
![]() Imię: Konrad
Model: Kuga ST-lineX
Silnik: 1.5 ecoboost
|
![]()
Dzięki, tak też obstawiam lag systemu. Procedura JiO brzmi w tym przypadku idealnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3494 |
![]() Zarejestrowany: 30-04-2025
Model: Kuga mk3.5
Silnik: 2.5
|
![]()
Dzień dobry wszystkim. Czy robiliście konserwację podwozia w swoich Kugach?
Warto? Czy raczej nie rdzewieją 😊 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3495 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-03-2014
Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM
|
![]()
Nie wiem jak KUGI, ale mam jeszcze starego 11-letniego mondka i nie ma dramatu z rdzą podwozia. Chyba sobie daruję dodatkowe zabezpieczanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3496 | |
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0L Duratec-HE PFI 145KM
Rocznik: 2006
|
![]() Cytat:
Najem się skończył, jedno z aut zdane drogie przedłużone. Moje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ogólnie 3 lata użytkowania prywatnie/firmowo, nalatane 55tys km. Ogólnie auto świetnie się sprawdziło, prowadzenie st line zachwyca ma tle konkurencji, również w.postaci wersji titanum Kugi. I tak jak mówiłem wtedy że kolejne będzie 2,5fhev. Sprawdziłem większość dostępnej konkurencji w tym chińczyki i aktualnie jestem na etapie finalizacji umowy na nową kuge StLine X 2,5. Bralbym zwykła StLine ale fotele, które tam były tragiczne tu dzięki swym możliwościom (AGR) są rewelacyjne. Pojeździłem i nie chce innego auta Także moja przygoda z Kuga kończy się na rozpoczęciu nowej z nową kugą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale tylko z zawieszeniem st line. I dla przypomnienia mój ex czarnuszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3497 |
![]() Imię: Bernard
Model: Kuga Active X AWD Hybrid
Silnik: 2.5 FHEV 183 KM
|
![]()
Wczoraj przy przebiegu 1700 km po raz pierwszy zmieniałem olej silnikowy i filtr oleju. Było duże zdziwienie w serwisie autoryzowanym, ponieważ nikt tego tutaj nie robi. Tutaj czyli poza granicami Polski, na zachodzie Europy. Każdy klient trzyma się interwału dla Kugi 30 000 km. Wg serwisu olej po takim przebiegu jest świeżutki jak nowy, a silnik nie wymaga docierania. Zatem jestem już pewnie okrzyknięty co najmniej pogrzańcem w moim serwisie.
Mam zamiar sam wymieniać olej z filtrem co 10 000 km, a każde 30 000 km będę robił w serwisie zgodnie z warunkami gwarancji Forda. Pierwszą wymianę zleciłem serwisowi, gdyż wóz jest dziewiczy i nie chciałem dłubać w nim aby nie stracić przedłużonej gwarancji. Na koniec dodam, że szukałem info czy nie trzeba specjalnych procedur aby wymienić olej, na szczęście nie trzeba. Olej 0W20 o podanej specyfikacji Castrola i biały oryginalny filtr Forda. Wszystko do kupienia bez problemu w internecie. Jeden gość z UK wymieniał sam olej po przebiegu ok 1000 mil, w takim samym silniku 2.5 L wolnossak. Po zlaniu oleju na dnie pojemnika było widać opiłki metalowe, więc teoryjka o dotartych silnikach jest lekko naciągana. Na pewno jakość obrabiarek produkujących części silnikowe jest o niebo lepsza niż 20/30 lat temu, ale dopiero dotarcie w silniku powoduje idealne ułożenie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3498 |
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Kuga MkIII
Silnik: 2.5 Fhev St-Line X AWD
Rocznik: 2022
|
![]()
Nie ma potrzeby jeżdżenia do ASO na pierwszą wymianę oleju. Pytałem w Fordzie w Gorzowie i nie mają problemów jeśli ktoś zmieni olej wcześniej poza ASO i dalej będzie gwarancja. Także kolejny plus dla marki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3499 |
![]() Zarejestrowany: 27-11-2008
Model: Ford Kuga II
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
![]()
Ktoś orientuje się ile teraz trzeba czekać od zamówienia do odbioru.Kuga st-line x , hybryda 180 kM.Zamówiona 16 Maj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3500 | |
![]() Zarejestrowany: 03-12-2024
Model: Kuga
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2024
|
![]() Cytat: