Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2025, 15:01   #1
3dudek7
ford::amateur

Imię: Jakub
Model: Focus
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
Domyślnie FORScan = włączenie dodatkowych opcji

Cześć!

Ostatnio kupiłem sobie adapter vLinker FS i aktywowałem licencję rozszerzoną FORScan, bo chciałem trochę pobawić się ustawieniami w moim Fordzie Focusie ST-Line z 2016 roku (MK3 po lifcie, SYNC 3).
To mój pierwszy raz z FORScanem, ale zaczynam się wkręcać w motoryzacjęi pomyślałem, że fajnie będzie lepiej poznać, co da się zmienić i jakie funkcje są dostępne.

Znalazłem w internecie kilka arkuszy Excel z rozpisanymi adresami AsBuilt dla Focusa MK3 i możliwymi modyfikacjami w różnych modułach – m.in. np. funkcję doświetlania zakrętów, którą podobno można było aktywować w module BCM, linia 726-28-02, ustawiając odpowiednią wartość.

Problem w tym, że u mnie występuje moduł BCMii, i nie mam tej linii adresowej (726-28-02). Ani w edycji AsBuilt, ani w trybie tekstowym – po prostu nie ma tam nic związanego z przeciwmgielnymi czy doświetlaniem.

Zaczynam się zastanawiać, czy to dlatego, że mój Focus jest już po lifcie, i po prostu w tej wersji pewnych rzeczy nie da się już włączyć tak jak w przedlifcie? A może są inne sposoby, inne moduły, albo nowsze rozpiski kodów, tylko ja do nich nie dotarłem?

Jeśli ktoś ma:
- jakąś sprawdzoną rozpisaną listę kodów AsBuilt typowo pod Focusa MK3 po lifcie,
- albo wie, które funkcje są w BCMii i gdzie szukać takich rzeczy jak doświetlanie zakrętów,
to będę bardzo wdzięczny za pomoc! Chciałbym lepiej poznać ten temat i uporać się z problemem.

Ostatnio edytowane przez 3dudek7 ; 20-06-2025 o 15:46
3dudek7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2025, 15:29   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Focus MK3 FORScan

Kazdy AB iest tylko dla danego modelu auta.
Każdy model Forda ma swoje mozliwe/niemożliwe opcje konfiguracji, nie próbuj ich u siebie.

Co można/nie można w FF3 jest opisane w watkach w tym dziale.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2025, 15:35   #3
3dudek7

Nie do końca rozumiem. Skoro arkusz przeznaczony jest dla Focusa MK3 i ja mam Focusa MK3 (polift), to czy mimo wszystko nie daje mi to pewności, że dane ustawienia zadziałają? Nawet jeśli model jest ten sam, to każdy egzemplarz może mieć inne możliwości, i tutaj ważniejszy jest numer VIN oraz konkretne wyposażenie samochodu – dobrze to rozumiem?

Ostatnio edytowane przez 3dudek7 ; 20-06-2025 o 15:50
Stary 20-06-2025, 15:55   #4
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał 3dudek7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mój pierwszy raz z FORScanem
I od razu za format AB? Dla BCM Focusa MK3 Forscan ma już chyba wszystkie funkcje dostępne w wersji opisowej i nie trzeba żadnych arkuszy.
Cytat:
Napisał 3dudek7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
doświetlanie zakrętów
Doświetlanie w modelu poliftowym jest tylko w wersji z ksenonem skrętnym.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2025, 16:01   #5
3dudek7

Zgadza się, są w wersji opisowej. Tam zajrzałem najpierw, ale jakoś odruchowo skupiłem się na AB. Czyli rozumiem, że jeśli czegoś nie ma w wersji opisowej to znaczy, że po prostu tego nie ma i muszę się z tym pogodzić. Dzięki za pomoc.
Stary 20-06-2025, 16:08   #6
pankrakus
ford::professional

Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Witam

1) Przykładowe modyfikacje:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

2) Wiele zalezy od:
- wersji wyposażenia - czy mamy pełną wiązkę i czy BCM obsługuje daną funkcję
- wersji BCM - jaka wersja i firmware - koledzy do niektórych modyfikacji wymieniali BCM lub wgrywali aktualizacje

wiem że to nie to samo ale tu na przykładzie Fiesty - rózne wersje BCM obsługiwałe4y rózne opcje

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3) Nie wystarczy kliknąć szyberdach Enable aby pojawił nam się szyberdach

4) bezpieczniej dla kolegi będzie podjechać do kogoś i zapłacić niż płacić za naprawę uszkodzonego auta (softu)

mozna rozpalac ognisko pocierając patyczek o patyczek ale są tacy co mają zapalniczkę => można używac Forscana ale są tacy co mają UCDSa

pozdrawiam
pankrakus
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2025, 20:04   #7
3dudek7

Domyślnie Odp: FORScan = włączenie dodatkowych opcji

Już wszystko rozumiem. Dziękuję za odpowiedzi. Miłego
Stary 20-06-2025, 21:56   #8
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
.....Znalazłem w internecie kilka arkuszy Excel z rozpisanymi adresami AsBuilt dla Focusa MK3 i możliwymi modyfikacjami w różnych modułach – m.in. np. funkcję doświetlania zakrętów, którą podobno można było aktywować w module BCM, linia 726-28-02, ustawiając odpowiednią wartość.

Problem w tym, że u mnie występuje moduł BCMii, i nie mam tej linii adresowej (726-28-02). Ani w edycji AsBuilt, ani w trybie tekstowym – po prostu nie ma tam nic związanego z przeciwmgielnymi czy doświetlaniem.
...
Bo to jest BZDURA WIERUTNA! W ŻADNYM FF3 (nie ważne czy przedlift czy polift) NIE MA DOŚWIETLANIA ZAKRĘTÓW NA HALOGENACH!
W Internetach nie takie BZDURY wypisują różni "znafffcy", więc trzeba mieć swoją wiedzę i doświadzcenie by coś robić sensownie.
Inaczej to tylko potem jest płacz "pomóżcie bo coś porobiłem i auto mi nie jeździ"...
Stary 23-06-2025, 09:17   #9
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Ja obstawiam tylko że ktoś źle tłumaczył jak robił polskie opisy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W FF3 oczywiście jest doświetlanie zakrętów ale tylko jeśli masz reflektory xenonowe ze światłami do jazdy dziennej LED.
Doświetlanie odbywa się tam poprzez osobną żarówkę (o ile pamiętam tak z głowy to H1).
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2025, 12:13   #10
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...W FF3 oczywiście jest doświetlanie zakrętów ale tylko jeśli masz reflektory xenonowe ze światłami do jazdy dziennej LED....
Tyle, że ono jest "aktywne z fabryki" i nie potrzeba używać FORScana... O "przekładce reflektorów" (z dokładaniem HCM i czujników poziomowania...) jak na razie nie ma mowy powyżej...
Odpowiedz

Tagi
focus

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania