![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jakub
Model: Focus
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
Cześć!
Ostatnio kupiłem sobie adapter vLinker FS i aktywowałem licencję rozszerzoną FORScan, bo chciałem trochę pobawić się ustawieniami w moim Fordzie Focusie ST-Line z 2016 roku (MK3 po lifcie, SYNC 3). To mój pierwszy raz z FORScanem, ale zaczynam się wkręcać w motoryzacjęi pomyślałem, że fajnie będzie lepiej poznać, co da się zmienić i jakie funkcje są dostępne. Znalazłem w internecie kilka arkuszy Excel z rozpisanymi adresami AsBuilt dla Focusa MK3 i możliwymi modyfikacjami w różnych modułach – m.in. np. funkcję doświetlania zakrętów, którą podobno można było aktywować w module BCM, linia 726-28-02, ustawiając odpowiednią wartość. Problem w tym, że u mnie występuje moduł BCMii, i nie mam tej linii adresowej (726-28-02). Ani w edycji AsBuilt, ani w trybie tekstowym – po prostu nie ma tam nic związanego z przeciwmgielnymi czy doświetlaniem. Zaczynam się zastanawiać, czy to dlatego, że mój Focus jest już po lifcie, i po prostu w tej wersji pewnych rzeczy nie da się już włączyć tak jak w przedlifcie? A może są inne sposoby, inne moduły, albo nowsze rozpiski kodów, tylko ja do nich nie dotarłem? Jeśli ktoś ma: - jakąś sprawdzoną rozpisaną listę kodów AsBuilt typowo pod Focusa MK3 po lifcie, - albo wie, które funkcje są w BCMii i gdzie szukać takich rzeczy jak doświetlanie zakrętów, to będę bardzo wdzięczny za pomoc! Chciałbym lepiej poznać ten temat i uporać się z problemem. Ostatnio edytowane przez 3dudek7 ; 20-06-2025 o 15:46 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Kazdy AB iest tylko dla danego modelu auta.
Każdy model Forda ma swoje mozliwe/niemożliwe opcje konfiguracji, nie próbuj ich u siebie. Co można/nie można w FF3 jest opisane w watkach w tym dziale. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nie do końca rozumiem. Skoro arkusz przeznaczony jest dla Focusa MK3 i ja mam Focusa MK3 (polift), to czy mimo wszystko nie daje mi to pewności, że dane ustawienia zadziałają? Nawet jeśli model jest ten sam, to każdy egzemplarz może mieć inne możliwości, i tutaj ważniejszy jest numer VIN oraz konkretne wyposażenie samochodu – dobrze to rozumiem?
Ostatnio edytowane przez 3dudek7 ; 20-06-2025 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Zgadza się, są w wersji opisowej. Tam zajrzałem najpierw, ale jakoś odruchowo skupiłem się na AB. Czyli rozumiem, że jeśli czegoś nie ma w wersji opisowej to znaczy, że po prostu tego nie ma i muszę się z tym pogodzić. Dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Witam
1) Przykładowe modyfikacje: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Wiele zalezy od: - wersji wyposażenia - czy mamy pełną wiązkę i czy BCM obsługuje daną funkcję - wersji BCM - jaka wersja i firmware - koledzy do niektórych modyfikacji wymieniali BCM lub wgrywali aktualizacje wiem że to nie to samo ale tu na przykładzie Fiesty - rózne wersje BCM obsługiwałe4y rózne opcje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3) Nie wystarczy kliknąć szyberdach Enable aby pojawił nam się szyberdach 4) bezpieczniej dla kolegi będzie podjechać do kogoś i zapłacić niż płacić za naprawę uszkodzonego auta (softu) mozna rozpalac ognisko pocierając patyczek o patyczek ale są tacy co mają zapalniczkę => można używac Forscana ale są tacy co mają UCDSa pozdrawiam pankrakus
|
|
|
#7 |
|
|
Już wszystko rozumiem. Dziękuję za odpowiedzi. Miłego
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
W Internetach nie takie BZDURY wypisują różni "znafffcy", więc trzeba mieć swoją wiedzę i doświadzcenie by coś robić sensownie. Inaczej to tylko potem jest płacz "pomóżcie bo coś porobiłem i auto mi nie jeździ"...
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Ja obstawiam tylko że ktoś źle tłumaczył jak robił polskie opisy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W FF3 oczywiście jest doświetlanie zakrętów ale tylko jeśli masz reflektory xenonowe ze światłami do jazdy dziennej LED. Doświetlanie odbywa się tam poprzez osobną żarówkę (o ile pamiętam tak z głowy to H1). |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016