![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
|
Na załączonych plikach z postu nr:17 nie widać anomalii czujnika temperatury, a teraz gdy falują obroty jak wygląda wykres temperatury silnika z PIDu ECT ?
Sprawdź jeszcze rano czy odczyt temp silnika jest taki sam lub zbliżony do odczytu temp. zewnętrznej na zegarach, bo już nie pamiętam czy Duratec-He ma czujnik temp. powietrza zasysanego, jeżeli jest to zrób odczyt. Skoro wykluczyłeś nieszczelności, obejrzyj dokładnie cewki i w środku tam gdzie wchodzi świeca. Sprawdź EGR, odepnij wtyczkę lub wykręć te 4 śruby i zdejmij tę czarną "czapkę" pozostawiając podłączoną wtyczkę i obserwuj. Przepustnica i ten kanał zaznaczony na czerwono sprawdziłeś? TPS jak wygląda odczyt? Czary Mary z adaptacją elektronicznej przepustnicy robiłeś? Ostatnio edytowane przez Mariusz.S ; 01-07-2025 o 20:14 |
|
|
|
|
|
#32 | |||||
|
ford::beginner
Model: Focus C-MAX
Silnik: 1.8 Benzyna + LPG
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Efekty? Brak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I tak stwierdziłem, że póki co w wakacje dam sobie spokój ale... dziś podczas odpalania coś strzeliło. Okazało się, że spadł wężyk który idzie od zaworu par paliwa (EVAP) do kolektora dolotowego tuż za przepustnicą. Nie wiem dokładnie jak powinien on działać, ale wygląda na to, że jest cały czas zamknięty. Jak odpalam z odłączonym zaworem, to silnik chodzi na wyższych, nieregularnych obrotach. Jak zatkam tę rurkę w kolektorze, to zachowuje się dokładnie tak teraz tzn. odpala i gaśnie. Wygląda jakby ten zawór był cały czas zamknięty. Ale... Na wtyczce jest normalnie ponad 12V (13.7 na odpalonym silniku). Sprawdziłem przewód sygnałowy od czujnika do wtyczki ECU, ma przejście. Zawór podłączałem bezpośrednio pod 12V i otwiera się. Rezystancja na stykach czujnika 37 Ohmów. Wygląda na to, że ECU nie wysterowuje tego zaworu. Ale to takie moje przypuszczenie. Może powinienem założyć osobny temat? Przydałby mi się jakiś elektronik który podpowie jak powinien wyglądać sygnał i jak podłączyć oscyloskop. Co prawda podłączałem go ale pokazuje tylko jakby jakieś zakłócenia a z tego co wyczytałem powinien być sygnał prostokątny. Może ktoś coś wie więcej na ten temat ? |
|||||
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::average
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
|
Jak masz możliwość to podmień ten EVAP, sprawdź sam zawór czy zamknięty nie przepuszcza powietrza i otwarty przepuszcza. Te zawory w każdej marce pracują inaczej: cykają, brzęczą lub nie słychać wcale.
Ja obstawiam że nadal gdzieś masz nieszczelność, skoro spadł przewód od EVAP to może nadal coś gdzieś słabo siedzi np. przewód od odmy i sama odma w tych silnikach szarpała nerwy. MapSensor na wolnych obrotach po rozgrzaniu sprawdzałeś wartości? Co do adaptacji poszukaj w serwisówce bo dla Durateca z przepustnicą na linkę jest inna. Ogólnie procedura adaptacji elektronicznych przepustnic wygląda podobnie: 1. Silnik zimny 2.Sprawdzić czy nie ma błędów, zrobić reset wartości przyuczonych lub zdjąć Klemę - na 10minut i wcisnąć stop na 30sek. Podłączyć klemę gdy była zdjęta. 3. Przekręcić kluczyk na zapłon ale nie odpalać silnika, wszystkie odbiorniki energii wyłączone, odczekać ok. 30 sek. i wyłączyć zapłon na ok. 20 sek. 4. Uruchomić silnik nie dotykając pedału przepustnicy i pozostawić silnik na wolnych obrotach do rozgrzania silnika, nie którzy trzymają tak do włączenia wentylatora. |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| duratec , wtryskiwacze , wymiana |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|