Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-07-2025, 09:49   #261
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
diesle już mogą być
Kuga mk2 z końca produkcji z DW10F. W zasadzie jest to Foka mk3 na szczudłach. Jeśli chodzi o diesle z AdBlue do jeżdżenia po mieście raczej niezbyt się nadaje.

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w okolicach 75-90 tysięcy
weź pod uwagę przede wszystkim stan samochodu. Nie kupuj ceną. Niekiedy 20 letni samochód może okazać się lepszy od 4-5 letniej "igiełki".

Cytat:
planuję za jakieś 3-6 miesięcy wziąć na firmę
Pomyśl nad finansowaniem, nie gotówką. Leasing lub wynajem długoterminowy. Leasing na 5 letni samochód na 100% możesz brać. Mając JDG musisz robić sobie koszty. Nawet jeśli masz finanse na 100% pokrycie kosztu zakupu to biorąc na firmę samochód nie opłaca się tego robić. Przede wszystkim, jak już wspomniałem, masz koszty. Po 2, nie lokujesz dużych środków w samochodzie, tylko część, resztę inwestujesz w firmę. No chyba, że ta JDG jest tylko na papierze, a w rzeczywistości pracujesz tylko dla jednej firmy. Wtedy mamy inną sytuację.

Przede wszystkim, dowiedz się do czego w zasadzie ten samochód będzie ci potrzebny. Bo zaraz się okaże, że wystarczy ci 40 letnia beczka na żółtych blachach i będziesz traktowany jak elektryk. Przeszedłeś z Foki 1.0EB za 3 dyszki przez Renówki z silnikiem 0.9 do czegoś 3x droższego. Jak tak dalej pójdzie to za te pół roku będziesz celować w A8 D5/7 G01/ S W222. Weź pod uwagę koszty ubezpieczenia. Z racji, że nie miałeś wcześniej ubezpieczenia będzie drogo. Przy samochodzie za 50+ raczej będziesz brać też AC, więc będzie jeszcze drożej. Musisz zrobić sobie samemu listę i trzymać się tego sztywno. Wiesz już że fordowskie 4 cylindrowe EB to w najlepszym wypadku średni pomysł. Diesle z lat 11-18 to bardzo udane konstrukcje, zwłaszcza DW10C (2 litrowe o mocy 140 i 163km z lat chyba 11-14). DW10F też są udane, choć mają swoje bardzo dobrze i koniec końców niezbyt drogie bolączki. Czy jakakolwiek hybryda sprawdzi ci się w trasie tak jak diesel? Śmiem wątpić. Czy diesel sprawdzi ci się w mieście tak jak hybryda? Również śmiem wątpić. Każdy napęd ma swoje plusy i minusy, przede wszystkim musisz wiedzieć jak będziesz używać samochód i czego od niego oczekujesz. Póki co sam tego wszystkiego nie wiesz, więc możesz przejrzeć sobie poprzednie 26 stron swojego wątku i będziesz wiedział dokładnie tyle co teraz. Nie oczekuj, że wybierzemy samochód za ciebie. Nie my będziemy nim jeździć.

menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2025, 10:31   #262
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

cały ten temat to jest śmiech na sali... zaczynamy od roweru,. potem motor, a potem ferrari... pisanie o niczym.

weź sobie sprawdź ile zapłacisz za ubezpieczenie auta wartego 70+ tysięcy zł, w sytuacji gdy nigdy nie miałeś na siebie OC i AC. Podpowiem - kwota z dobrym AC będzie 5-cyfrowa.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2025, 11:37   #263
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomyśl nad finansowaniem, nie gotówką. Leasing lub wynajem długoterminowy. Leasing na 5 letni samochód na 100% możesz brać.
Nie wiem jak obecnie, ale jeszcze pół roku temu jak brałem Skodę to oprocentowanie na leasing przy używce to były okolice 110% - i to zakładając 45% wpłaty i 36 miesięcy spłaty - innych nie analizowałem, ale w każdej innej opcji mogło być tylko gorzej.
Do tego dolicz GAP żeby spać spokojnie, droższe AC, jakieś koszty obsługi leasingu i przez całość wyjdzie spokojnie 114-115%.

Leasingi na używkę były sztos w dobie covidu przy zerowych stopach, obecnie to niestety już tak kolorowo nie jest.
Najem z kolei to ciekawy sposób na pozbycie się sporej kasy przez kilka lat by na koniec zostać z niczym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chyba jedyna opcja gdzie najem ma jakikolwiek sens to pilna potrzeba auta do firmy przy braku gotówki. Ale to nie ten przypadek.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 19-07-2025 o 11:40
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2025, 20:20   #264
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

Dzięki za odpowiedzi.

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o diesle z AdBlue do jeżdżenia po mieście raczej niezbyt się nadaje.
Czyli pomimo wszystko zostaje benzyna. Dzięki!

Cytat:
Nawet jeśli masz finanse na 100% pokrycie kosztu zakupu to biorąc na firmę samochód nie opłaca się tego robić. Przede wszystkim, jak już wspomniałem, masz koszty. Po 2, nie lokujesz dużych środków w samochodzie, tylko część, resztę inwestujesz w firmę.
Nie jestem przekonany czy leasing jest zawsze lepszy - w szczególności w przypadku ryczałtu bo wtedy tylko Vat mogę odliczać i to i tak połowę (bo auto byłoby 50-50 prywatne/firmowe). Dodatkowo, z tego co kojarzę to muszę mieć wtedy OC+AC, a z racji, że nie miałem nigdy samochodu na własność to trochę za to zapłacę - jestem tego świadomy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Przeszedłeś z Foki 1.0EB za 3 dyszki przez Renówki z silnikiem 0.9 do czegoś 3x droższego. Jak tak dalej pójdzie to za te pół roku będziesz celować w A8 D5/7 G01/ S W222.
Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cały ten temat to jest śmiech na sali... zaczynamy od roweru,. potem motor, a potem ferrari... pisanie o niczym.
weź sobie sprawdź ile zapłacisz za ubezpieczenie auta wartego 70+ tysięcy zł, w sytuacji gdy nigdy nie miałeś na siebie OC i AC. Podpowiem - kwota z dobrym AC będzie 5-cyfrowa.
Mówiłem wiele razy, że temat kupna auta znacznie się zmieniał - z resztą, również za Waszą namową. Nie bądźcie zaskoczeni, że mówiąc mi, że za auto za 30 tysięcy to na pewno wtopię hajs i kupię jakiegoś "ulepa" nie pchało mnie za każdym razem w stronę myśli "a to jeszcze dołożę, żeby mieć lepszy". Jakby ktoś zapomniał o czym mówię to poniżej małe przypomnienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a trochę wcześniej, ten sam forumowicz ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
tak obserwuję ten temat i wrzucane linki, i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że autor finalnie kupi jakiegoś ulepa.
robienie jakiegoś doktoratu z budżetem zerowym w zasadzie co do wymagań.
zejść z chmur, przestać robic doktorat i dozbierać kasy.
Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podciągnij budżet do 40 może nawet 50 tys zl i idź do salonu weź nowe auto np w płatności 50/50 bo na bank wejdziesz na minę z tymi 30.000 zł i kogoś uszczęśliwisz swoją kasą. Są nowe auta w cenach 75-85 tys zł. Na pierwsze własne auto idealne.
Także sorki, ale to są Wasze rady i ich efekty. Jeżeli chcecie mieć do kogoś pretensje, że temat jest o niczym bo ciągle zmieniają się oczekiwania to niestety możecie mieć pretensje jedynie o to, że posłuchałem się Waszych rad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są nowe auta w cenach 75-85 tys zł. Na pierwsze własne auto idealne.
Cytat:
planuję za jakieś 3-6 miesięcy wziąć na firmę coś w okolicach 75-90 tysięcy
Zaskoczeniem jest dla mnie, że wtedy (gdy to Wy proponowaliście) to było rozsądnym pomysłem aby dozbierać trzykrotność tego co zakładałem i kupić nowe auto z salonu. Teraz gdy piszę o tym, że chce kupić auto w tym samym budżecie, który mi wcześniej proponowaliście to nagle torpedujecie ten pomysł problemem wysokiego OC/AC. Aż tak bardzo podrożało ubezpieczenie od stycznia czy skąd ta zmiana w Waszym nastawieniu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdecydujcie się w końcu czy auto za 75-85 tysięcy to dobry pomysł czy nie bardzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

--- --- ---

Faktycznie, jak zaczynałem temat to planowałem kupić FF3.5 i jeździć nim po bułki do sklepu (oczekiwałem 3-5 tysięcy kilometrów na rok). Nie miałem w planach zakładać działalności bo byłem na umowie o prace na czas nieokreślony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I tak, od tamtego czasu na tyle dużo się zmieniło, że nic z powyższych rzeczy już nie ma już racji bytu - włącznie ze stabilnością zatrudnienia. Ba, nawet z 3-5 tysięcy kilometrów zrobiło mi się znacznie więcej bo jakieś 15-25 tysięcy, może nawet więcej jak będzie sezon z dużą ilością wyjazdów.

Cytat:
Póki co sam tego wszystkiego nie wiesz, więc możesz przejrzeć sobie poprzednie 26 stron swojego wątku
Wiem, że już dawno odpłynęliśmy od nazwy tematu "Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy" ale inną opcją byłoby pisanie nowego wątku przy każdej znaczącej zmianie - w tym również tej budżetowej, tyle, że wtedy znowu pojawiałyby się komentarze, że śmiecę forum wieloma wątkami.

Cytat:
Przede wszystkim, dowiedz się do czego w zasadzie ten samochód będzie ci potrzebny.
Już wspominałem - jazda do mieście i do biura, wyjazdy do klienta o ile takowi będą (w zależności od oczekiwań klienta więc czasami może być to 10 km, a innym razem 500) oraz zapewnienie aspektów prezencyjnych (branża usługowa, reklama umieszczona na samochodzie) - wiecie, trochę wstyd przyjechać w garniturze do klienta, opowiadać mu o wysokiej jakości, a jednocześnie wysiąść z Fiata Punto. Wtedy już od startu moja oferta jest na przegranej pozycji. Oczywiście nie chcę też auta za pół miliona, ani 20 letniej marki premium, żeby płacić potem krocie za serwisowanie. Coś normalnego co nie straszy, a jednocześnie nie ma już pełnoletności na karku.

Cytat:
jak będziesz używać samochód i czego od niego oczekujesz. Póki co sam tego wszystkiego nie wiesz
- jak wyżej oraz z resztą i jak też w poprzednim poście.

Jak wspominałem, auta w tym momencie nie kupuję, a dopiero za jakieś 3 miesiące. Nie mniej, do tego czasu chciałbym wiedzieć za czym się rozglądać i co jest w zasięgu mojej ręki. Może w międzyczasie pojawią się jeszcze jakieś programy czy dofinansowania na otwarcie działalności - brał ktoś z Was może coś takiego? Dużo z tym jest zabawy? Tutaj napisałem, żeby dać Wam update bo sami się dopytywaliście czy w końcu coś kupiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał kopson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolega @maxxam97 w końcu coś kupił?
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bla bla bla
Natomiast teraz jestem nastawiony na kupno auta dla mamy (pewnie widzieliście posta)- powinno tam pójść trochę szybciej, a przynajmniej liczę na to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 21-07-2025 o 20:42
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2025, 09:59   #265
cezarg1410

Cytat:
Nie jestem przekonany czy leasing jest zawsze lepszy - w szczególności w przypadku ryczałtu bo wtedy tylko Vat mogę odliczać i to i tak połowę (bo auto byłoby 50-50 prywatne/firmowe). Dodatkowo, z tego co kojarzę to muszę mieć wtedy OC+AC, a z racji, że nie miałem nigdy samochodu na własność to trochę za to zapłacę - jestem tego świadomy
Tak, odliczasz tylko połowę VATu, ale przy relatywnie nowym aucie, koszty leasingu mogą być na tyle niskie, że wciąż to wyjdzie przynajmniej "na zero" - a wciąż nie pozbywasz się gotówki. No chyba, że masz na koncie pół miliona luźnej kasy, to wtedy zmienia postać rzeczy. Imo leasing na niskim oprocentowaniu (będziesz musiał wpłacić 45%) to super opcja. Jak wspominałem, pół roku temu leasingi na używki były drogie, ale spadł wibor, może się coś już w tej kwestii zmieniło.

Oczywiście mam nadzieję, że jesteś świadom faktu, że nawet bez leasingu odliczasz od wartości auta pół vatu - nawet jeśli przekroczy to Twoje miesięczne możliwości odpisu - przenosi się na kolejny miesiąc.

Co do OC/AC... Wybacz, ale kupno samochodu za ~80k i brak AC na niego to czysta głupota i nic więcej.

P.S jeśli Cię stać, to kupno nowego samochodu lub prawie nowego to zawsze święty spokój, więc pitolenia o drogim AC czy coś nie słuchaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przejdź się do Forda i zapytaj o ofertę na nowego Focusa 1.0. Przy kupnie nowego, ZAWSZE dostaniesz bardzo atrakcyjną zniżkę na pakiet OC/AC.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 22-07-2025 o 10:04
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2025, 22:10   #266
piotrek305

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

teraz jest dobry czas na zakup nowego Focusa mk4. pójdź skonfiguruj a potem porozsyłaj ofertę do innych salonów i zobaczysz jakie będą propozycje. Ford teraz fajnie rabatuje Focusa bo wychodzi on z produkcji. Kupiłbyś raz a dobrze i byś mial na lata. A ubezpieczenie w pakiecie dealerskim będzie do przeżycia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2025, 09:02   #267
maxxam97

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, odliczasz tylko połowę VATu, ale przy relatywnie nowym aucie, koszty leasingu mogą być na tyle niskie, że wciąż to wyjdzie przynajmniej "na zero" - a wciąż nie pozbywasz się gotówki.
Dokładnie. Gotówka zostaje (nawet do wrzucenia w obligacje), a jednocześnie człowiek sobie może odzyskać trochę VATu. Odliczenie (połowy) VATu dotyczy zarówno raty leasingowej jak i paliwa, przeglądów, napraw itd, zgadza się?

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No chyba, że masz na koncie pół miliona luźnej kasy, to wtedy zmienia postać rzeczy.
Jakbym nagle powiedział, że mam pół miliona i właściwie to jednak kupię tego wymarzonego Jaguara F-Type za 200-300k to chyba automatycznie wyrwałbym bana za zmianę budżetu z 30k -> 80k -> 300k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W sumie z racji, że jesteś zorientowany pod kątem leasingów i odliczeń VATu - czy auto na JDG może mieć współwłaściciela, żeby mieć zniżki? Kojarzę, że robiło się tak przy prywatnych autach, że te zniżki były przechodnie i jak brało się np. kierowcę, który od 20 lat opłacał składki i nie miał wypadków to on jako współwłaściciel mógł taniej opłacić OC tego auta. AC nikt u nas nigdy nie miał.

Cytat:
Co do OC/AC... Wybacz, ale kupno samochodu za ~80k i brak AC na niego to czysta głupota i nic więcej.
Nie zakładałem przy takiej kwocie kupna samochodu bez AC. 30-40k bez AC jeszcze bym przeżył. Okolice 80k to już jednak lepiej dopłacić. Pisałem tam tylko o tym, że chcąc mieć auto w leasing (nawet jeżeli brałbym takie za 40k) to i tak musiałbym (chyba?) mieć AC z kwestii, że to nie moje auto, a banku więc zawsze chcą się jakoś zabezpieczyć.

Cytat:
P.S jeśli Cię stać, to kupno nowego samochodu lub prawie nowego to zawsze święty spokój, więc pitolenia o drogim AC czy coś nie słuchaj Przejdź się do Forda i zapytaj o ofertę na nowego Focusa 1.0. Przy kupnie nowego, ZAWSZE dostaniesz bardzo atrakcyjną zniżkę na pakiet OC/AC.
Jak mówiłem i tak to jest kwestia jeszcze 2-3 miesięcy. Mam nadzieję, że do tego czasu nic wielkiego się nie zmieni (na gorsze).

Cytat:
Napisał piotrek305 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford teraz fajnie rabatuje Focusa bo wychodzi on z produkcji.
Nie będzie to jakoś problematyczne?
Stary 23-07-2025, 09:51   #268
cezarg1410

Cytat:
Odliczenie (połowy) VATu dotyczy zarówno raty leasingowej jak i paliwa, przeglądów, napraw itd, zgadza się?
Tak

Cytat:
czy auto na JDG może mieć współwłaściciela, żeby mieć zniżki?
Nie. Auto w leasingu NIE JEST Twoją własnością, a własnością leasingodawcy. Na polisie Ty występujesz jedynie jako ubezpieczający.

Cytat:
to i tak musiałbym (chyba?) mieć AC z kwestii, że to nie moje auto
Tak musisz mieć AC i to w dodatku leasingodawca zwykle stawia odnośnie tegoż AC pewne warunki.
Dodatkowo przy aucie w leasingu raczej na pewno trzeba wykupić ubezpieczenie GAP.

Ogólnie ubezpieczenie to pole do popisu dla leasingodawcy i miejsce wyciągania kasy od użytkownika. Raz, że ich pakiety (poza pierwszym ubezpieczeniem) są drogie, dwa że jak chcesz ubezpieczenie poza leasingodawcą to oni muszą na to wyrazić zgodę, a to kosztuje, trzy wspomniany GAP - poczytaj co to jest.

Cytat:
Nie będzie to jakoś problematyczne?
Nie będzie, Ford nie zwija manatków, po prostu kończy produkcję Focusa.
Części można nadal kupić do Mk1 nieprodukowanego od 22 lat, także to nie ma żadnego znaczenia.
Stary 23-07-2025, 11:56   #269
maxxam97

Dzięki!

To jeszcze dopytując pod tym kątem: (dla uproszczenia przyjmijmy, że tym współwłaścicielem z 20 letnim stażem za kółkiem miałby być mój tata, który nigdy nie miał stłuczki, ale też nigdy nie miał AC)
Cytat:
Na polisie Ty występujesz jedynie jako ubezpieczający.
1. Rozumiem, że nie jestem właścicielem auta tylko jedynie leasingobiorcą. Ale czy w przypadku leasingu jedynie ja mogę ubezpieczyć to auto czy np. tata może ubezpieczyć leasingowane auto? Bo gdzieś mi się obiło o oczy, że ubezpieczenie kupuje się na auto więc ważne jest to, żeby auto było ubezpieczone, a nie, żebym to ja kupił to ubezpieczenie (stąd np. ogłoszenia sprzedawanych aut "ubezpieczenie do kwietnia 2026" więc można wtedy przejąć ubezpieczenie, które ktoś wykupił)
2. Czy w przypadku auta w JDG (używane 50/50) kupionego za gotówkę auto może mieć współwłaściciela dla przejęcia jego zniżek? (niby w rankomacie dało się to wyklikać, ale nic to nie zmieniło).
3. Czy faktycznie, żeby dać się komuś przejechać tym leasingowanym autem to muszę pisać wniosek o to do leasingodawcy i płacić jakąś opłatę manipulacyjną?
4. Czy naprawdę ubezpieczenia leasingowanego auta jest aż tak kosztowne? Wszedłem na rankomat i wyszukałem oferty dla załóżmy FF4 z 2024. Zarówno dla JDG bez współwłaściciela jak i JDG ze współwłaścicielem pokazywało mi tyle samo. Najtańsze oferty za OC, AC, Assistance, NNW były w okolicach 2500 PLN (Uniqa, Link 4). Przy chęci wzięcia auta w leasing to faktycznie jest "pięciocyfrowa liczba" tak jak pisaliście wcześniej? Czy ja coś "za mało wybrałem"?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 23-07-2025 o 11:58
Stary 23-07-2025, 14:14   #270
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Ad 1.
Wszystko zależy od twojego leasingodawcy i jego dobrej woli, ale raczej wątpię. Ty jako leasingobiorca masz obowiązek ubezpieczenia samochodu. Jak rodzice mieli leasingi 15 lat temu to VB Leasing przesyłał wtedy oferty swojego ubezpieczenia, 4 różne, i tylko z nich można było wybierać. Jak jest teraz? Niech ktoś się wypowie w temacie, chyba piotrek305 będzie najbardziej w temacie pod tym względem.

Ad 3.
A czy jak samochód do warsztatu to musisz pisać im upoważnienie do odbycia jazdy testowej? Kluczową kwestią jest fakt komu użyczysz samochód.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
ecoboost , mk3

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania