![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#261 | |||
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przede wszystkim, dowiedz się do czego w zasadzie ten samochód będzie ci potrzebny. Bo zaraz się okaże, że wystarczy ci 40 letnia beczka na żółtych blachach i będziesz traktowany jak elektryk. Przeszedłeś z Foki 1.0EB za 3 dyszki przez Renówki z silnikiem 0.9 do czegoś 3x droższego. Jak tak dalej pójdzie to za te pół roku będziesz celować w A8 D5/7 G01/ S W222. Weź pod uwagę koszty ubezpieczenia. Z racji, że nie miałeś wcześniej ubezpieczenia będzie drogo. Przy samochodzie za 50+ raczej będziesz brać też AC, więc będzie jeszcze drożej. Musisz zrobić sobie samemu listę i trzymać się tego sztywno. Wiesz już że fordowskie 4 cylindrowe EB to w najlepszym wypadku średni pomysł. Diesle z lat 11-18 to bardzo udane konstrukcje, zwłaszcza DW10C (2 litrowe o mocy 140 i 163km z lat chyba 11-14). DW10F też są udane, choć mają swoje bardzo dobrze i koniec końców niezbyt drogie bolączki. Czy jakakolwiek hybryda sprawdzi ci się w trasie tak jak diesel? Śmiem wątpić. Czy diesel sprawdzi ci się w mieście tak jak hybryda? Również śmiem wątpić. Każdy napęd ma swoje plusy i minusy, przede wszystkim musisz wiedzieć jak będziesz używać samochód i czego od niego oczekujesz. Póki co sam tego wszystkiego nie wiesz, więc możesz przejrzeć sobie poprzednie 26 stron swojego wątku i będziesz wiedział dokładnie tyle co teraz. Nie oczekuj, że wybierzemy samochód za ciebie. Nie my będziemy nim jeździć. |
|||
|
|
|
|
|
#262 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
cały ten temat to jest śmiech na sali... zaczynamy od roweru,. potem motor, a potem ferrari... pisanie o niczym.
weź sobie sprawdź ile zapłacisz za ubezpieczenie auta wartego 70+ tysięcy zł, w sytuacji gdy nigdy nie miałeś na siebie OC i AC. Podpowiem - kwota z dobrym AC będzie 5-cyfrowa. |
|
|
|
|
|
#263 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Do tego dolicz GAP żeby spać spokojnie, droższe AC, jakieś koszty obsługi leasingu i przez całość wyjdzie spokojnie 114-115%. Leasingi na używkę były sztos w dobie covidu przy zerowych stopach, obecnie to niestety już tak kolorowo nie jest. Najem z kolei to ciekawy sposób na pozbycie się sporej kasy przez kilka lat by na koniec zostać z niczym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chyba jedyna opcja gdzie najem ma jakikolwiek sens to pilna potrzeba auta do firmy przy braku gotówki. Ale to nie ten przypadek.
Ibiza 6K FL 1.9 TDI VP 90 -> Golf 4 1.9 TDI PD 101 -> Focus MK2 FL 2.0 TDCI 136 -> Focus MK3 FL 2.0 TDCI 180 -> Superb MK3 FL 2.0 TDI 200 Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 19-07-2025 o 11:40 |
|
|
|
|
|
|
#264 | ||||||||||||||
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-01-2025
Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Dzięki za odpowiedzi.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
--- --- --- Faktycznie, jak zaczynałem temat to planowałem kupić FF3.5 i jeździć nim po bułki do sklepu (oczekiwałem 3-5 tysięcy kilometrów na rok). Nie miałem w planach zakładać działalności bo byłem na umowie o prace na czas nieokreślony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I tak, od tamtego czasu na tyle dużo się zmieniło, że nic z powyższych rzeczy już nie ma już racji bytu - włącznie ze stabilnością zatrudnienia. Ba, nawet z 3-5 tysięcy kilometrów zrobiło mi się znacznie więcej bo jakieś 15-25 tysięcy, może nawet więcej jak będzie sezon z dużą ilością wyjazdów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak wspominałem, auta w tym momencie nie kupuję, a dopiero za jakieś 3 miesiące. Nie mniej, do tego czasu chciałbym wiedzieć za czym się rozglądać i co jest w zasięgu mojej ręki. Może w międzyczasie pojawią się jeszcze jakieś programy czy dofinansowania na otwarcie działalności - brał ktoś z Was może coś takiego? Dużo z tym jest zabawy? Tutaj napisałem, żeby dać Wam update bo sami się dopytywaliście czy w końcu coś kupiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 21-07-2025 o 20:42 |
||||||||||||||
|
|
|
|
|
#265 | |
|
|
Cytat:
Oczywiście mam nadzieję, że jesteś świadom faktu, że nawet bez leasingu odliczasz od wartości auta pół vatu - nawet jeśli przekroczy to Twoje miesięczne możliwości odpisu - przenosi się na kolejny miesiąc. Co do OC/AC... Wybacz, ale kupno samochodu za ~80k i brak AC na niego to czysta głupota i nic więcej. P.S jeśli Cię stać, to kupno nowego samochodu lub prawie nowego to zawsze święty spokój, więc pitolenia o drogim AC czy coś nie słuchaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przejdź się do Forda i zapytaj o ofertę na nowego Focusa 1.0. Przy kupnie nowego, ZAWSZE dostaniesz bardzo atrakcyjną zniżkę na pakiet OC/AC.
Ibiza 6K FL 1.9 TDI VP 90 -> Golf 4 1.9 TDI PD 101 -> Focus MK2 FL 2.0 TDCI 136 -> Focus MK3 FL 2.0 TDCI 180 -> Superb MK3 FL 2.0 TDI 200 Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 22-07-2025 o 10:04 |
|
|
|
|
|
|
#266 |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979
|
teraz jest dobry czas na zakup nowego Focusa mk4. pójdź skonfiguruj a potem porozsyłaj ofertę do innych salonów i zobaczysz jakie będą propozycje. Ford teraz fajnie rabatuje Focusa bo wychodzi on z produkcji. Kupiłbyś raz a dobrze i byś mial na lata. A ubezpieczenie w pakiecie dealerskim będzie do przeżycia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#267 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
W sumie z racji, że jesteś zorientowany pod kątem leasingów i odliczeń VATu - czy auto na JDG może mieć współwłaściciela, żeby mieć zniżki? Kojarzę, że robiło się tak przy prywatnych autach, że te zniżki były przechodnie i jak brało się np. kierowcę, który od 20 lat opłacał składki i nie miał wypadków to on jako współwłaściciel mógł taniej opłacić OC tego auta. AC nikt u nas nigdy nie miał. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
|
#268 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dodatkowo przy aucie w leasingu raczej na pewno trzeba wykupić ubezpieczenie GAP. Ogólnie ubezpieczenie to pole do popisu dla leasingodawcy i miejsce wyciągania kasy od użytkownika. Raz, że ich pakiety (poza pierwszym ubezpieczeniem) są drogie, dwa że jak chcesz ubezpieczenie poza leasingodawcą to oni muszą na to wyrazić zgodę, a to kosztuje, trzy wspomniany GAP - poczytaj co to jest. Cytat:
Części można nadal kupić do Mk1 nieprodukowanego od 22 lat, także to nie ma żadnego znaczenia.
|
|
|
|
#269 | |
|
|
Dzięki!
To jeszcze dopytując pod tym kątem: (dla uproszczenia przyjmijmy, że tym współwłaścicielem z 20 letnim stażem za kółkiem miałby być mój tata, który nigdy nie miał stłuczki, ale też nigdy nie miał AC) Cytat:
2. Czy w przypadku auta w JDG (używane 50/50) kupionego za gotówkę auto może mieć współwłaściciela dla przejęcia jego zniżek? (niby w rankomacie dało się to wyklikać, ale nic to nie zmieniło). 3. Czy faktycznie, żeby dać się komuś przejechać tym leasingowanym autem to muszę pisać wniosek o to do leasingodawcy i płacić jakąś opłatę manipulacyjną? 4. Czy naprawdę ubezpieczenia leasingowanego auta jest aż tak kosztowne? Wszedłem na rankomat i wyszukałem oferty dla załóżmy FF4 z 2024. Zarówno dla JDG bez współwłaściciela jak i JDG ze współwłaścicielem pokazywało mi tyle samo. Najtańsze oferty za OC, AC, Assistance, NNW były w okolicach 2500 PLN (Uniqa, Link 4). Przy chęci wzięcia auta w leasing to faktycznie jest "pięciocyfrowa liczba" tak jak pisaliście wcześniej? Czy ja coś "za mało wybrałem"? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 23-07-2025 o 11:58 |
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Ad 1.
Wszystko zależy od twojego leasingodawcy i jego dobrej woli, ale raczej wątpię. Ty jako leasingobiorca masz obowiązek ubezpieczenia samochodu. Jak rodzice mieli leasingi 15 lat temu to VB Leasing przesyłał wtedy oferty swojego ubezpieczenia, 4 różne, i tylko z nich można było wybierać. Jak jest teraz? Niech ktoś się wypowie w temacie, chyba piotrek305 będzie najbardziej w temacie pod tym względem. Ad 3. A czy jak samochód do warsztatu to musisz pisać im upoważnienie do odbycia jazdy testowej? Kluczową kwestią jest fakt komu użyczysz samochód. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| ecoboost , mk3 |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|