![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Karol
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Witam użytkowników
Obecnie użytkuje Mondeo MK4, 1.8 w dieslu z 2009r. Jako że auto ma już parę latek i coraz częściej trzeba odstawiać do mechaników chciałbym zmienić na coś nowszego. Chciałbym zapytać o wasze opinie na temat MK5, a mianowicie interesuje mnie to, czy polecacie silniki benzynowe, czy diesla i jeśli tak to które warianty. Wiadomo, że kupując używane auto w każdym z nich może być coś nie halo, ale chciałbym wiedzieć, które z silników są najbardziej polecane, a których w ogóle nie brać pod uwagę. Celowałbym w coś powyżej 2016r. tak ±60/65tys zł. Dużo słyszałem też o wadliwej skrzyni automatycznej PowerShift i jej drogiej naprawie, dlatego proszę też o informacje, czy jeśli MK5 to manual czy automat i na co zwrócić uwagę przy kupnie. Proszę o wyrozumiałość, wolę zapytać użytkowników tych aut niż handlarza w komisie, u którego każde auto jest godne polecenia i "nic tylko brać i jeździć" Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź! Ostatnio edytowane przez kpro98 ; 16-07-2025 o 14:00 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Manual czy automaty do liftu bez znaczenia. Każdy silnik ma swoje znane bolączki, nawet najbardziej polecany 2.0 TDCi (DW10F). W tym roczniku można brać dowolną konfigurację, raczej należy się skupić na stanie egzemplarza i tym, co już zrobiono.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ktoś coś jest jeszcze w stanie powiedzieć?
Są jacyś użytkownicy, którzy na co dzień jeżdżą MK5 i chcą się podzielić swoimi odczuciami? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
No, jest nawet wątek, który ma bagatela 10 000 postów o Mondeo MK5
|
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Pewnie to marna rekomendacja, ale ja zamieniłem Mk5 2.0 TDCi na Mk5 2.0TDCI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z manuala , na automat i już nigdy manuala, no chyba, że w jakimś odjechanym aucie. Jakbym miał +160 tys to Arteon SB R tylko mi się widzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. albo nowy Formentor VZ / wiem mały, ale wariat /. Co do Mk5 . Robię dość często trasy do rodziców 400 km w jedną stronę i jeździło mi się zawsze bardzo wygodnie. Po zmianie na automat , wysiadam mniej obolały, choć to wyrażenie na wyrost. Nie trzeba ruszać nogami , nie zmienia się pozycji czterech liter przy automacie. Problemów silnikowych ani jeden , ani drugi nigdy nie miały. DPF - a co to jest ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mechanika prosta, rozrząd teraz to i na campingu bym zrobił . Tylko szukaj fajnego wyposażenia, bo i poprawia użytkowanie auta, a i późniejsza odsprzedaż nie będzie za bezcen / tak sadzę /. Benzyny żadnej bym nie brał. Z 1.5 sa problemy, 2.0 nie robi nic spektakularnego w stosunku do diesla. No może przesadziłem, robi coś. Pali jak głupi, niewiele dając w zamian. Oczywiście jest cichy , ale w trasie różnica się zaciera. Ewentualny remont 2.0 Ecobiusta bardzo wątpliwy z uwagi na dostępność dobrych części. Diesli jest jak psów na rynku bo i poflotowce , poleasingowe, prywatny import. Jako krypto masochista , gdyby teraz można było kupić nowego Mondeo mk5 , tylko lekko odświeżonego ,ale ze "starym 2.0TDCI " bez dolewania siusiek przychodzącego z odświeżeniem , pewnie bym kupił. To sprawdzona konstrukcja jednak.
Żeby nie było, MK4 też miałem 2,0 w gnoju.
Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 22-07-2025 o 14:41 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
No jeśli chodzi o diesla 2.0 180KM to ja przeszedłem z „innego segmentu” silników. Mimo to jestem mega zadowolony, mam 330kkm nalotu prawie, a wliczając w to moje zachcianki to koszty użytkowania w tej chwili mam w wysokości 1.02zl/km. Olej w silniku wymieniam co 6-9kkm. W skrzyni pękło mi 30kkm wiec znowu wymienię. Z awarii, w moich rękach strzelił mi EGR (zacinał się już jak go kupiłem) no i wtryskiwacze powiedziały dość. Poza tym sama eksploatacja, czyli płyny i hamulce z tyłu, gdzie wykorzystał okazję i przeszedłem na tarcze 316 u siebie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Czasami w ogłoszeniach widzę, że niektóre automaty mają normalną dźwignie do zmiany biegów, a inne mają pokrętło. Są to dwie różne skrzynie, czy po prostu to kwestia wyposażenia/rocznika? A jeśli jest w tym jakaś różnica to którą z tych skrzyń lepiej wybrać? Dzięki za odzew! 👋🏻 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
W 2019 wraz z liftem pojawił się w Mondeo silnik 2.0EcoBlue , samodzielna konstrukcja Forda z dolewaniem siuśków + skrzynia hydrokinetyczna F coś tam . To jeździ , ale więcej osób tego by nie chciało niż chciało. Tutaj występuje pokrętło wyboru . Drogi w serwisowaniu, jak przyjdzie wymienić np rozrząd.
Do 2019 roku i pewien czas w 2019 także w pierwszych "poliftach" - przód stary, tył nowy , występował silnik 2,0 TDCI konstrukcji PSA i skrzynia PS2 ta z normalną dźwignią. Inaczej nie łączono tych silników. Jeszcze manuale, ale to oczywiste.
Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 22-07-2025 o 23:57 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|