![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.0 ecoboost 125km
Rocznik: 2012
|
Witam, borykam się od jakiegoś czasu z taki problemem a mianowicie. Ma to związek chyba z temp. zewnętrzna ponieważ przy odpaleniu zapłonu po nocy(nawet latem) lub po kilku godzinach jak są niższe temp. wyskakuje komunikat awaria silnika i zostaje "!" Pomarańczowy na zegarze, wystarczy że auto odpalę a następnie po 1 sek. zgaszę i powtórzę operacje i już awarii nie ma. Proszę o pomoc może ktoś miał coś podobnego będę wdzięczny. Focus MK3 2012 1.0 ecoboost 125km
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Szklana kula ma awarię, niestety bez podpięcia nic się nie stwierdzi
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.0 ecoboost 125km
Rocznik: 2012
|
Ostatnio przy podpięciu wykazało błąd "Czujnik podciśnienia wspomagania hamulca"
Czy to może być to? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2013
|
Cześć, proszę o pomoc.
Mamy problem z naszym Focusem 2013 1.0 Eco Boost 100km. Auto w naszych rękach od ponad 10 lat, nigdy nic się z nim nie działo. Obecnie natomiast w czasie jazdy dostajemy komunikat "Awaria silnika. Natychmiastowy serwis". Komunikat pojawił się na wyświetlaczu w miejscu wyświetlania przebiegu auta, z samych kontrolek natomiast wyświetliła się jedynie kontrolka "i". W chwili wystąpienia błędu podświetla nam się również przycisk na kokpicie, odpowiedzialny za włączanie/wyłącznie systemu start-stop. Po ponownym uruchomieniu auta, brak jakiegokolwiek komunikatu do czasu ponownego jego wystąpienia (czasami jest to 3 min jazdy, czasami 10... nie ma reguły). Sam problem wystąpił w trakcie codziennego użytkowania auta, nie po jakiś niedawnych naprawach u mechanika. Nie występują żadne problemy ze spadkiem mocy silnika. Jedyne co, ale to już może jestem za bardzo wyczulony przez bieżącą sytuację, to mam wrażenie że czasami przy gaszeniu silnika silnik potrafi lekko szarpnąć. Jako że nasz mechanik rozkłada już ręce i batalia trwa już długo, to nie zagłębiając się w szczegóły napiszę co zostało zrobione dotychczas: - wymieniony akumulator (moja samodzielna wymiana przed oddaniem auta do mechanika) - sprawdzony alternator - wymieniony rozrząd (przy okazji, w związku z nieszczelnością pompy wody i z racji wieku auta) - wymieniony zbiornik płynu chłodniczego (była nieszczelność) - wymieniona pokrywa zaworów silnika (był niewielki wyciek oleju na górnej pokrywie silnika w lewym dolnym rogu) - sprawdzona szczelność układu dolotowego przy pomocy zadymiarki - niby były testowo podmienione wszystkie czujniki w układzie dolotowym (nic to nie dało więc wróciliśmy do starych czujników) - wymieniony bezpiecznik od systemu start stop - w pompie vacum mechanik stwierdził że zaworek jest uszkodzony ponieważ przepuszcza w obie strony więc testowo wymieniony został*sam zaworek - kod błędu u mechanika: P006A-62 Korelacja między ciśnieniem powietrza w kolektorze (MAP) a masowym lub objętościowym przepływem powietrza Nasz mechanik się poddał, więc oddaliśmy auto do ASO Forda a tam w ramach wstępnej diagnostyki: - kod błędu w ASO: PCM - P006A : 62 : 2F P006A = MAP - korelacja przepływomierza masowego lub objętościowego powietrza, rząd cylindrów 1 FT : 62 = Błąd porównania sygnałów ST : 2F = Aktualny kod DTC. Obecnie wystepuje usterka. Ten moduł wykorzystuje GGDS Format 00 Opis kodów DTC - informacja jaką otrzymaliśmy z ASO to że niby pompa vacum jest uszkodzona i bez jej wymiany ASO nie przystąpi do dalszej diagnostyki auta. Jako że za wymianę pompy zawołali sobie kosmicznie wysoką kwotę, zabrałem auto z ASO i wymieniłem pompę vacum u mojego mechanika mimo że mechanik twierdził że pompa jest ok a uszkodzony był tylko zaworek. Tak czy inaczej, pompa jest wymieniona a błąd jak wyskakiwał tak dalej wyskakuje... Nie wiem co dalej robić... wracając do ASO jak mają wymyślać kolejne "może to, a może tamto" i wszystko do wymiany w cenach ASO, to idzie się załamać... Mój mechanik twierdzi że to raczej jakiś problem elektroniczny... miał ktoś*może podobne przeboje lub podpowie kierunek umożliwiający zdiagnozowanie problemu? W załączniku przesyłam raport z diagnostyki w ASO. Ostatnio edytowane przez adam.kolberg ; 23-07-2025 o 20:19 |
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
|
|
|
|
|
|
#26 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
W tym filmie jest o wadliwej nowej (zamiennik) pokrywie.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Bardzo dobra sugestia od tomao.
Pokrywa wymieniona na oryginał z ASO? Jeśli nie to trzeba by się zastanowić nad wymianą na takową.
|
|
|
#29 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Nawet jeśli pokrywa jest z ASO to dzisiejsza jakość części szoruje już po dnie, a producenci chyba chcą to dno pogłębić.
Zadymiłbym chyba dolot i sprawdził kolektor dolotowy i dolot. Jak dobrze rozumiem to MAP i MAF mają zbyt dużą różnicę wartości, może któryś z czujników jest zawalony olejem, a może któryś z nich pokazuje błędne dane. Możliwości jest tutaj dość sporo, jednak obstawiam nieszczelność. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez menen2 ; 24-07-2025 o 11:33 |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2013
|
Cytat:
Jestem skłonny wymienić tą pokrywę, ale czy te braki spadków mocy silnika nie dają jakiegoś konkretnego wskazania? Szukając jakiś informacji w necie znalazłem jeszcze wskazanie na zawór bocznikowy turbiny a w zasadzie to na jego membranę... Jesteście w ogóle w stanie podpowiedzieć czy przy obecnym stanie można użytkować*auto? Czy lepiej nie? Chodzi o przemieszczanie się "wokół komina" tyle co do pracy/sklepu. Ostatni miesiąc w zasadzie auto jeździ tyle co od mechanika i ponownie do mechanika... Ostatnio edytowane przez adam.kolberg ; 25-07-2025 o 08:47 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|