Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-08-2025, 16:46   #21
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Gniazdo świateł przyczepy 4 pin na 7 pin

Z tego, co kojarzę, to szybsze miganie (i to tylko na desce rozdzielczej) oznacza błąd/problem ze światłami przyczepy. Warto sprawdzić błędy, pewnie będzie informacja, z czym konkretniej. Oczywiście jeśli funkcjonalnie działa ok, to kwestia, czy chcesz szukać, co się z czym nie lubi, czy się przyzwyczaić...

teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2025, 10:25   #22
teiksef

Za [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
If a front or rear turn signal lamp is inoperative, the IPC turn lamp indicator fast flashes at approximately 150 times per minute to indicate a bulb outage to the driver (the exterior turn lamps still flash at approximately 70 times per minute).
Raczej więc będzie to problem tym, co samochód widzi na liniach kierunkowskazów. Pytanie, jak masz zrobione podłączenie - jeśli kierunki są przez jakiś adapter ze złącza 4-pin, to może nie dawać spodziewanego obciążenia (które pojawia się, gdy jest tam zwykła żarówka w przyczepie).
Jeśli - bo można tak zrozumieć z tego, co piszesz - masz tak cały czas (i rzeczywiście jest to spowodowane złączem haka), to oznaczałoby, że samochód cały czas widzi przyczepę podłączoną. Co oznaczałoby, że instalacja zrobiona jest niezbyt dobrze...
Ale więcej się nie dowiemy bez sprawdzenia, co i jak masz tam wpięte.
Stary 26-08-2025, 09:21   #23
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb

Cały temat jest bez sensu i powinien miec tytuł jak stworzyć sobie problem...... Stosowanie adaptera to całkowita głupota bo do wydania jest ok 150zl a i tak to nie działa tak jak powinien, nie ma wstecznego i halogenu a często gdy jedzie się za takim autem widać jak stop miesza się z kierunkiem.....
Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jest montaż akcesoryjnego modułu przyczepy który kosztuje zawrotne 160zl i wszelkie problemy giną....
Jeśli ktoś chce mieć Ori, wymiana modułu przyczepy to koszt ok 1000zl z montażem i mamy oryginał z światłem cofania, przeciwmgielnym itp.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2025, 10:17   #24
teiksef

Adapter kosztuje 70 złotych. Jest do d..., ale podstawową funkcjonalność daje, więc większość właścicieli Escape z hakiem, którzy potrzebują raz na jakiś rzadki czas coś pociągnąć nie będzie chętna wydać większej kasy.
Jeśli znasz dobre rozwiązanie za 160 złotych, to opisz/podaj linka - ja nie byłem takiego świadom.
Zrobienie tego na Ori kosztowało mnie lekko powyżej 400 złotych, a montaż jest tak prosty, że większość będzie w stanie zrobić to samemu (wystarczy kilka rzeczy odpiąć i wpiąć zamiast tego inne, przepust w nadkolu na to jest nieużywany, bez ruszania zderzaka). Używany moduł TRM z Focusa MK4 to było 220 złotych. Największym problemem jest kupno wiązek, bo po prostu trzeba trafić, żeby ktoś miał do sprzedaży.
Żeby było zabawniej, z tego co widzę całe belki z chowanym hakiem i tą podzderzakową częścią wiązki da się kupić w okolicy 600-800 złotych, wiec jak ktoś ma Escape czy Kugę bez haka, to da się mieć Ori za okolice 1500-2000 pewnie (pozostaje górna część wiązki, mała wiązka do zasilania, TRM oraz moduł sterujący mechanizmem z przyciskiem i głośniczkiem).
Czyli, jeśli ktoś chce, to jest w stanie sobie to sensownie zrobić w rozsądnych kosztach, jeśli ma cierpliwość i czas na namierzenie części.

PS. W zasadzie można kupić sobie sam moduł TRM z Kugi/Focusa (są wciąż za 220), wiązkę CAN/zasilania (LX6J-13B576-AA, widzę za 40zł na Allegro), wtyczkę 12-pin do TRM (z jakiejś wiązki Forda, może jeszcze będzie miała gumę do przepustu w komplecie) i pociągnąć samemu przewody od niej (siedem plus masa) i zakończyć gniazdem 13-pin. Funkcjonalnie będzie na równi z oryginałem w Kudze (jak jeszcze wrzuci się bezpiecznik na linii Ignition Power).

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 26-08-2025 o 11:51
Stary 26-08-2025, 12:57   #25
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb

Napisałem co trzeba kupić. Akcesoryjny moduł haka 13 pin...... Podłączenie w escape 2020r wygląda tak samo jak w Polonezie z 1990r.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2025, 14:04   #26
teiksef

OK.
Czyli w sumie kupę zbędnej robocizny z podłączaniem się pod kabelki w aucie (z mojego punktu widzenia), ale rzeczywiście może wyjść nieco taniej.
Stary 29-08-2025, 19:50   #27
dziabonq
ford::beginner

Imię: E
Rocznik: 2021

Generalnie mam takie błedy, kilka własnie od lamp.

IPC: Kod: U0137 - Utrata łączności z modułem sterującym hamulcem przyczepy
ACM: Kod: U2101 - Konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna
PAM: Kod: U0553 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego oświetleniem - tył B
RCM: Kod: B11CF - Urzadzenie odprowadzajace nadmiar gazu generowanego do przedniej poduszki powietrznej pasażera
BdyCM: Kod: U0252 - Przerwana komunikacja z modułem sterującym oświetleniem - tył B
APIM: Kod: U0155 - Utrata łączności z modułem sterującym zestawu wskaźników (IPC) A”
PCM: Kod: U0252 - Przerwana komunikacja z modułem sterującym oświetleniem - tył B
dziabonq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2025, 23:51   #28
teiksef

Z tego, co widać na fordescape4.com, odniesienie do oświetlenia "tył B" to problem z komunikacją z TRM.
Błąd ACM to "TTTM" (ten typ tak ma), do zignorowania (można skasować, powraca).
(poprawka, to nie ten... SSM*48644 jest na ACM U0293.. mnie w ACM też się wciąż pokazuje, ale działa, nie ruszam..)

Poduszka to chyba coś innego, bład APIMa z komunikacją IPC też.
Część z tych błędów mogła zostać po montażu czy jakichś pracach (zresztą niektóre powinny pokazywać przebieg). Skasuj je, i zobacz, co powróci.
Może nic nie powrócić - sprawdź, co masz pod zderzakiem za wtyczką. To 13-pin, czy 7-pin?
Jeśli ktoś poszedł po najmniejszej linii oporu, to wpiął na stałe zwykły adapter.
Możesz też podać, jaki masz TRM pokazywany przez Forscan.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 30-08-2025 o 01:16
Stary 30-08-2025, 16:01   #29
dziabonq
ford::beginner

Imię: E
Rocznik: 2021

Gdzie mam szukać TRM w forscanie ? Nie widze czegos takiego. Za zderzakiem mam pusta wtyczne. Samo gniazdo jest 13 PIn i kabel idzie do bagaznika gdzies za lewy boczek, a za zderzakiem po lewej jest tylko pusta wtyczka - kabel amerykanski mam, wiec sadze, że to od tego.
dziabonq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2025, 19:13   #30
teiksef

Forscan pokazuje listę modułów i ich wersji w zakładce Configuration. Ale nie ma pewności chyba, czy TRMa masz
Możesz więc sprawdzić, co masz za lewym boczkiem...
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania