Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-08-2017, 10:51   #1
fitek77
ford::beginner

Imię: Filip
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Niedziałający panel w drzwiach po stronie kierowcy

Witam kolegów,

Mam następujący problem.
Nie działa cały panel w drzwiach odpowiadający za sterowanie szybami, lusterkami i blokadą tylnych drzwi.
Od jakiegoś czasu miałem takie efekty dodatkowe:
- sporadycznie nie rozkładało się lusterko od pasażera po otworzeniu auta z kluczyka,
- nie dało się zaprogramować zamykania szyby tylnej lewej. Trzy razy musiałem naciskać przycisk w panelu zamykania szyby. Nie domykała się z kluczyka. Przy pierwszych 2 próbach szyba podjeżdżała do połowy a następnie zjeżdżała w dół.

Po zamknięciu drzwi kierowcy elektronika twierdzi, że są otwarte drzwi.
Dodatkowo nie działają składane lusterka i nie można zamknąć auta z kluczyka.
2 dni wcześniej miałem taki efekt, że raz działało a raz nie oświetlenie panelu w drzwiach. Wydaje mi się, że może to być wiązka z przewodami w drzwiach, która po poruszeniu ręką dawała taki efekt, że oświetlenie panelu się zapalało i gasło i raz działało a raz nie.
W tej chwili wiązka nie reaguje na poruszanie.
po przeczytaniu kilku wątków forum sprawdziłem bezpieczniki w skrzynce centralnej i tylnej. Wszystkie są OK.
Nie mam możliwości podłączenie samochodu do komputera.
Co mogę zrobić sam, aby uniknąć wizyty w ASO?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

EDYTA:
Jakbyście mieli podobne problemy sprawdźcie w pierwszej kolejności wiązkę w drzwiach. Taki był u mnie problem.
Temat można zamknąć.

Pozdrawiam,
Filip

Ostatnio edytowane przez fitek77 ; 08-08-2017 o 14:23
fitek77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2018, 09:50   #2
dysonPL
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: S-Max
Silnik: TDI 1.6
Domyślnie odcięty panel sterujący w drzwiach kierowcy

Pewnego dnia przestał mi nagle działać panel sterujący szybami i lusterkami w drzwiach kierowcy (pozostałe działają). Dodatkowo przestało się zapalać oświetlenie wnętrzna po otwarciu drzwi i ogólnie nie sa się go ręcznie włączyć. Dodatkowo przestało działać górne światło stopu. Wszystko jednocześnie.

Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie wydają się być w porządku, na panelu informacyjnym mam tylko powiadomienie o nie działającym światle stopu.

Podejrzewam że rozłączyła (czy też przecięta) się jakaś wiązka kabli tylko nie mam pojęcia w którym miejscu to sprawdzić. Drzwi rozpruwać nie będę i tak ale jeśli jest to mógłbym sam sprawdzić w rejonie łatwiej dostępnym przed umówieniem wizyty u elektryka to może uda się usunąć usterkę samemu.

Czy macie jakieś porady gdzie mógłbym sprawdzić to połączenie?

Ostatnio edytowane przez dysonPL ; 07-08-2018 o 10:01
dysonPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 17:29   #3
strejla_u
ford::average

Imię: Szymon
Silnik: 2.0 TDci 140KM
Domyślnie Nie działa panel drzwi kierowcy oraz oświetlenie kabiny

S-Max 2011 2.0 140KM TDCI

Sam z siebie przestał działać panel kierowcy sterowania szybami/lusterkami oraz panel sterowania oświetleniem kabiny nad głową kierowcy.

Sterowanie szyb z przełączników w pozostałych drzwiach działa, są one normalne podświetlane i reagują ruchem szyby na naciśnięce.

Sterowanie oświetleniem nie działa z żadnego przełącznika, ani kierowcy, ani pasażerów.

Opuszczanie okien z kluczyka działa, podnoszenie szyb z kluczyka podnosi tyko szybę TYŁ LEWY. W związku z tym testem teraz mam opuszczoną permanentnie szybę kierowcy. Pozostałe podniosłem przełączniami w drzwiach.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki zarówno nad schowkiem pasażera, w bagażniku po lewej stronie i w komorze silnika - wydaje się że jest OK.

ForSCAN rzuca takim błędem:

===DDM DTC B11D1:87-2F===
Kod: B11D1 - Szyna danych C LIN

Dodatkowe symptomy usterki (:87):
- Brak komunikatu

Status (-2F):
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Modu drzwi kierowcy

Zamrożone ramki #1:
-EVENT_TIME: 2371579 s (Wed Jul 30 16:58:35 2025) - Czas zdarzenia
-TOTAL_DISTANCE: 216344 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MODULE_VOLTAGE: 14.5 V - Napięcie modułu sterującego

Kupiłem inny używany moduł z dokładnie takimi samymi wszystkimi oznaczeniami (ale pierwotnie jeżdżący w volvo xc60) i nie działa.

Nie bardzo wiem co jeszcze sprawdzić. Macie jakiś pomysł?

EDIT

Sprawdziłem wiązkę w drzwiach, jest OK, przedzwoniłem miernikiem wszystkie piny wtyczek od strony słonika i znalazłem ich końcówki we wtyczkach akcesoriów w drzwiach...

Dodatkowo okazało się że na nowym module drzwi - tym z volvo - nie działa ryglowanie obu drzwi po lewej stronie, oraz autko nie żegna mnie mignięciem kierunkowskazów przy zamykaniu. Wróciłem więc na stary moduł, bo na nim mniej rzeczy nie działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co dalej?

Ostatnio edytowane przez strejla_u ; 30-07-2025 o 19:57
strejla_u jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 07:58   #4
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Nie działa panel drzwi kierowcy oraz oświetlenie kabiny

Cytat:
Napisał strejla_u Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co dalej?
Kupić następny, tym razem sprawny i dedykowany, a nie "podobny".
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 11:10   #5
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nie działa panel drzwi kierowcy oraz oświetlenie kabiny

Cytat:
Napisał strejla_u Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kupiłem inny używany moduł z dokładnie takimi samymi wszystkimi oznaczeniami (ale pierwotnie jeżdżący w volvo xc60) i nie działa.
Moduły jeżdżące wcześniej w VOLVO nie będą działać w FORDZIE. Trzeba uważać przy zakupie! Moduły można przeprogramować (np. moduł EPB), ale nie jest to temat banalny. Forscanem i prostym interfejsem diagnostycznym się tego raczej nie zrobi.
W przypadku modułów drzwiowych lepiej (szybciej i taniej) kupić inny, sprawny i dedykowany do Forda.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 31-07-2025 o 11:27
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2025, 16:03   #6
strejla_u

Domyślnie Odp: Niedziałający panel w drzwiach po stronie kierowcy

Kupiłem kolejny moduł o identycznym jak moje oznaczeniu z Forda SMaxa I LIFT. Jest dokładnie tak samo jak na moim module (nie działa sterowanie szybami i lusterkami z panelu kierowcy oraz oświetlenie w kabinie).
Jest więc szansa, że mój moduł jest sprawny. Albo ten co kupiłem jest uszkodzony w takim samym stopniu.

Ponieważ wiązkę w samych drzwiach już sprawdziłem, to kolejny pomysł mam taki, by sprawdzić wiązkę w kabinie, idącą od drzwi kierowcy do... no właśnie. Dokąd ta wiązka idzie? Gdzie szukać drugiego końca? Ewentualnie jeśli macie koncept co innego jeszcze sprawdzić, to pozostaję otwarty na propozycje.

Zastanawiam się jeszcze czy mój moduł w ogóle cokolwiek żyje, ale skoro działa opuszczanie szyb z kluczyka, to chyba cośtam przez niego jeszcze przechodzi...
Stary 01-09-2025, 20:10   #7
strejla_u

Domyślnie Odp: Niedziałający panel w drzwiach po stronie kierowcy

Cześć. Okazuje się, że popełniłem błąd przy sprawdzaniu bezpieczników. W kabinie, pod schowkiem bezpiecznik F3 (10A) odpowiedzialny za oświetlenie wewnętrzne był spalony. Po wymianie oświetlenie panel sterowania szybami i lusterkami oraz oświetlenie kabiny wróciło do żywych. Mój układ bezpieczników:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponoć jest jeszcze jeden układ bezpieczników, o taki:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i tam za oświetlenie wewnętrzne odpowiada bezpiecznik F17.
Zdjęcia pochodzą ze strony: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (jest tam również opis przeznaczenia bezpieczników).

Dodam jeszcze, że do przejrzenia bezpieczników ponownie przekonał mnie ten temat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez strejla_u ; 01-09-2025 o 20:14
Odpowiedz

Tagi
elektryka lusterek

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania