![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Tu jest pokazane jak uruchomić odczyt wybranych PIDów (w programie Forscan) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam Arturek
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-10-2007
Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.
|
1200km z Hagi udalło sie pokonać, nawet spoko 133km/h na plłaskim dawał radę, najgorzej jak trzeba było przyśpieszać. Spod bramek na autostradzie TIRy mnie brały
Samochod postał od piątku wieczór do niedzieli rano. Zabrałem laptopa na działkę aby odczytać parametry, podczas jazdy kluczyk się nie pojawił, edek ozdrowiał, normalnie cud, warszawskie powietrze go wyleczyło. Odczytałem parametry, tak to wygląda, ktoś oceni czy wszystko w porządku? Też jest zero jakichkolwiek błędów Jakby co to mam też odczyty na wyższych obrotach i przy wyłączonym silniku. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rom
Model: Edge ST Line
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018
|
jak miałeś opiłki w filtrze paliwa to masz cały układ do regeneracji, ja właśnie to przerobiłem. od zbiornika po wtryski, regeneracja pompy paliwowej (ona opiłkowała), nowy filtr paliwa, nowa pompa CR, regeneracja wtryskiwaczy plus czyszczenie całego układu łącznie z bakiem...
Ostatnio edytowane przez Roman3850 ; 08-08-2025 o 21:27 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Niestety, kolejna trasa, po 200km powtórka z rozrywki, pojawił zie kluczyk, a po wciśnięciu pedału gazu w podłogę przeszedł w tryb serwisowy. Zjechałem na parking, po ponownym włączeniu kluczyk zniknął, jechalem spokojnie 135..140, po 50km znowu wyskoczył, tym razem nie cisnąłem pedału gazu i spokojnie dojechałem do celu, kolejne 150km.
Ktoś z forumowiczów w okolicy wawy podejmie sie czy mam sie umawiać w aso? Przydało by sie zmierzyć rzeczywiste ciśnienie i czy jest adekwatne do wskazywanego przez komputer, może czujnik zaniża i daje pełną moc na pompę co powoduje głośną pracę. Czy w tym pojeździe jest jakiś zawór zwrotny? Nie wziąłem znowu laptopa, jest jakaś aplikacja na androida która odczyta parametry układu jak forscan ? Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 09-08-2025 o 10:46 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Edek sie zdecydował na konkret i sie rozkraczył. Jedzie na lawecie do ASO ;-)
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Wg ASO , wiinnym był czujnik cisnienia. Pompa pracowała na maksymalnych obrotach i padł sterownik pompy przez co samochód stanąl. Wymieniony czujnik oraz sterownik , samochód jeździ.
Na samym początku ASO zdjęło bak żeby sprawdzić pompę, i jeśli dobdze pamiętam to zrobili to ponieważ na pompę napięcie szło co by nie bardzo swiadczyło o awarii sterownika, czyba ze nie spawdzili miernikiem na wyjściu zs sterownika tylko z lenistwa odczytali napięcia z komputera. Jeszcze zanim oddałem samochód podłaczyłem forscana, w załaczniku odczyt z niepalacego samochodu. Czeka mnie kolejna wycieczka 650km plus powrót. Mam nadzieję że juz nie będzie niespodzianek :-) W hakims dogodnym momemcie zrobię odczyt ze sprawnego pojazdu. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
2500Km za mną i jest ok.
Wrzucam odczyty zrzucine dziś, wyglądaǰa podobnie jak te pierwsze, kiedy po 1,5 dobie błąd znikł i samochód jeździł poprawnie. I też zero błedów w komputerze. Wygląda na to że ten czujnik ciśnienia raz działał, raz nie , pewnie jak się nagrzał po kilku godzinach trasy to zaczynał szwankować. Dziwne dla mnie jest to że jak stanął to ciśnienie wskazywane przez czujnik było 2x większe niż normalne, raczej powinno to obniżyć moc a nie wymuszać maksymalną. Szkoda że nie miałem laptopa jak jeździł w trybie awaryjnym. Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 30-08-2025 o 19:38 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Kolejne 700km zaliczone samochód jeździ jak talala.
Szkoda że na forum tak mało osób pomaga, a tak duzo szydzi. Zaczynajac post, uklad niskiego cisnienia to były dla mnie 12v, pompa, filtr i kilka rurek. Pytajac co moze być przyczyna nikt nie napisał że też czujnik ciśnienia, regulator pompy lub jeczze cos co jest w tym układzie i nadal nie wiem. Chcialem podziękowac menen2 oraz arturek za naprowadzenie, szkoda ze laptopa w podróze nie zabierałem i nie moglem sprawdzic wszystkiego kiedy problem występił. Roman3850, piszac o opilkach w filtrze przekazalem informacje to co uslyszałem przez telefon, potem jak zajechałem to szczerze opiłków nie wjdziałem, raczej brud , więc myśle że będzie ok. Myśle ze serwis chciał uzasadnic potrzebę wymiany pompy abym nie marudził. Mimo ze stara pompa pewnie była ok, to decyzja o pompie była tez moja wiec jej koszt wziąłem na klatę mimo ze samochód nadal miał błąd. Jedyna pretensje jaką mogę mieć to że się znali na nowoczesnych samochodach tyle co ja i nie sprawdzili ani cisnienia rzeczywistego ani odczytów z komputera, ani napięcia wyjściowego ze sterownika na pompę. Dla potomnych dodam że sterownik pompy znajduje się w bagazniku, czujnik niskiego ciśnienia chyba przy przy pompie wysokiego cisnienia, wiec zanim wy lub serwis wpadniecie na pomysl zciągania baku (co bylo robione u mnie dwa razy i stanowiło największy koszt) to lepiej wszystko pomierzyć :-) Pozdrawiam Mam nadzieję ze temat zamknięty Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 02-09-2025 o 07:32 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|