![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: FOCUS
Silnik: 1.5 TDCi EcoBlue
Rocznik: 2019
|
Cześć
Od niedawna jestem posiadaczem Focusa kombi MK4 z 2019r. Po kupnie zauważyłem, że w lewej lampie zamontowanej w klapie bagażnika nie świeci górna część(ta czerwona). Światło przeciwmgielne działa. Na początku, po lekkim puknięciu w klosz, czerwone się zapalało, teraz już nie reaguje. Dzwoniłem do jednej firmy to powiedzieli że tylnych lamp się nie naprawia, w drugiej znowu że nie koniecznie lampa jest uszkodzona a może coś być z instalacją, wtyczką lub gniazdem(termin na diagnostykę dopiero w połowie października). Czy ktoś może podpowiedzieć, jak to sprawdzić samemu - tak łopatologicznie krok po kroku? Rozważam zakup używanej lampy, ale chciałbym mieć pewność że to napewno lampa jest uszkodzona. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
|
Witam
Tylne lampy były w 2 wersjach (zależnie od wersji wyposażenia auta) - albo żarówkowe - albo ledowe Ustalmy jakie masz lampy => może wystarczy wymienić żarówkę poniżej wersja led Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam Arturek
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
za odpowiedz. Twoje zdjęcie dało mi do myślenia, bo u mnie tak lampy nie świecą i okazało się że jest żarówka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zmyliło mnie to że po zdjęciu klapki jest widoczne gniazdo i nie ma żadnych żarówek, a nie wiedziałem wcześniej że trzeba demontować cała lampę. Próbowałem dzisiaj zdemontować lampę, ale to nie takie łatwe jak na YT.
Brawo dla zespołu inżynierów. Czy tam jest żarówka P21/5W ?? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Mam nadzieję że mnie ten problem ominie. Narazie mam z czym walczyćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
A tak z innej beczki zapytam jaki możecie polecić kabel diagnostyczny? Zastanawiam się, dlaczego nie zapaliła się żadna kontrolka, brak komunikatu o przepalone żarówce. Ostatnio edytowane przez TomaszFF ; 20-09-2025 o 05:44 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Witam
1) Komunikat jest chyba tylko dla: - świateł mijania / krótkich - stopów ( w błotniku) 2) Polecany kabel to Viaken STN 1170 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z nowszym kablem STN2170 - koledzy na forum zgłaszali problemy - nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy 3) Odnośnie demontażu lamp tylnych w Focusie - jest to spory problem - było opisywane na forum (przynajmniej Focus mk3) - wielu uszkodziło lampę przy tej operacji (ja uszkodziłem w mk3) 4) Wątek o trzecim stopie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 20-09-2025 o 06:16 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dziękuję kolego za pomoc. Myślę że z łyżkami do demontażu plastików powinno dać radę. Jak ogarnę to się odezwę i ew. opisze jak nic nie połamie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Nie używaj żadnych narzędzi a zwłaszcza łyżek do plastiku
Jest wiele filmów ze w ten sposób uszkodzono klosz przy demontażu lampy Po uszkodzeniu pierwszej lampy, pojechałem na wymianę żarówki do ASO i zapłaciłem 100zl to taniej niż nowa lampa
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 06-01-2026 o 18:38 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Poluzuj lampę, przeciągnij sobie PRZED kołkiem jakąś taśmę czy grubszą wstążkę i tyle, nic nie ułamiesz
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Cytat:
To Focus. jak większości użytkowników cos pada, to szanse ze Ciebie to ominie sa wyjątkowo niskie. |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|