Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-09-2025, 23:19   #1
pawel94t
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: focus mk1 hatchback
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 1998
Domyślnie 2018 wskazówka obrotomierza nie opada po wyłączeniu silnika

Dzień dobry jestem właścicielem Fiesty mk8 1.5 tdci 85 km z 2018. Auto kupiłem w komisie z przebiegiem 192 tys. Auto jest w moich rękach od 2 września br., ale po przejechaniu ok. 4 tys km postanowiłem zmienić rozrząd bo nie wiem kiedy był robiony. Do zmiany rozrządu auto nie sprawiało żadnych problemów. Wczoraj odebrałem auto, z nowym rozrządem, przejechałem 50 km w tym czasie autko gasiłem 3 razy. Gdy dojechałem do domu wyłączyłem silnik, wskazówka obrotów zatrzymała się na około 500 obrotów, tak jak na zdjęciu, po odpaleniu auto miało 1100 obrotów.... zacząłem szukać informacji o podobnych problemach i przeczytałem o resecie zegarów i wszedłem do auta, żeby ten reset zrobić po 15 minutach i okazało się, że wskazówka opadła sama. I teraz nie wiem czy mam zgłaszać się do warsztatu z tą nazwijmy to usterką która na ten moment ustąpiła i czy w ogóle ma to związek z rozrządem, czy po prostu przypadek i jakaś awaria zegarów się nałożyła. Akumulator jest nowy. Dziś autem zrobiłem 100 km gasiłem je kilka razy i wieczorem znowu dwa razy wskazówka po wyłączniu silnik zawiesiła się na 500 obrotach po czym opadła po 5 minutach od wyłączenia silnika. Auto jeździ jak przed wymianą rozrządu, silnik chodzi równo i tak się zastanawiam, może jak robili rozrząd odpięli aku i jakieś problemy się zaczęły. Pomyślałbym, że to problem z zegarami tylko kurcze jak pisałem wcześniej, autem jeżdżę ponad 3 tyg. przejechałem 4 tys km, a problem pojawił się wczoraj po wymianie rozrządu.

poniżej 2 obrazki 1 po wyłączeniu silnika obroty stoją na ok. 500, drugi obrazek po odpaleniu ma biegu jałowym 1100 obrotów (tylko auto chodzi jak na niskich obrotach czyli ok 900) po kilku minutach od ponownego wyłączenia wskazówka opada

pawel94t jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2025, 23:30   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Ford Fiesta 2018 wskazówka obrotomierza nie opada po wyłączeniu silnika

Aku naładuj.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2025, 23:54   #3
pawel94t
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: focus mk1 hatchback
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: 2018 wskazówka obrotomierza nie opada po wyłączeniu silnika

Akumulator nowy według sprzedawcy auta, przy zmianie rozrządu pomiar wskazał takie wartości jak w 3 linku, podaję też linki zdjęć obrotomierza bo zniknęły z pierwszej wiadomości

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez pawel94t ; 25-09-2025 o 00:07
pawel94t jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania