![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Focus MK4 ST-Line / KA+
Silnik: 1.5 Ecoboost 150km / 1.2 ti-vct 85km
Rocznik: 2021/2017
|
Tak o te piny chodzi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#92 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021
|
Zbędne w EU.
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
|
Forscan w tym samochodzie nie wyświetla direct config. Jedyne poszczególne moduły asbulit. Pytanie czy ktoś wie która cyferkę w acm trzeba by zmienić aby przeszło sync1 na 2. Bo to będzie rozwiązaniem tematu. Stary pasuje.
|
|
|
|
|
#94 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 hybryda + lpg
Rocznik: 2015
|
Udało mi się rozwiązać problem w moim Mondeo. Próbowałem dosłownie wszystkiego, tak jak pisałem parę postów wcześniej. Wczoraj wymieniłem akumulator na na nowy, stary jeszcze był ok i nie był przyczyną braku dźwięków z głośników, ponieważ po wymianie i resecie bms, ipc i acm nadal czujniki pikały w zegarach...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozwiązanie: wszedłem w konfigurację zegarów, tam do wyboru jest opcja dzwonków ( do wyboru z zegarów lub z głośników audio) u mnie oczywiście cały czas była zaznaczona opcja z głośników. Zaznaczyłem opcję "z zegarów" zapisałem, zgasiłem auto, zamknąłem i poczekałem do wygaszenia wszystkich modułów. Następnie włączyłem zapłon, podpiąłem forscana i ponownie przekodowałem opcję w ipc żeby dźwięki wydobywały się tylko z głosników, zapisałem, zgasiłem i zamknałem ponownie auto do momentu wygaszenia wszystkich modułów. Po ponownym uchomieniu dźwięki czujników wróciły do głośnikówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tutaj zaznaczę, że próbowałem takiej opcji wcześniej, jednak po kodowaniu nie czekałem aż moduły się uśpią - także ten niuans jest w tym wypadku kluczowy. Moje auto jest po przekładce sync2 na sync3, dźwięki zgubiły się mniej więcej po którymś z kodowań, czy miało to wpływ? - nie wiem, pewnie tak, chociaż konfiguracji ipc oraz acm nie ruszałem, a apim nie ma nic wspólnego z opisywanym tutaj problemem co było nie raz podkreślane. Wykluczam także opcję spadku napięcia przy kodowaniu ponieważ na włączonym zapłonie akumulator jest ładowany. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
|
U mnie chyba rozwiązał się problem przez przejście na dual audio. I fajny efekt jest bo zmienia się teraz dźwięk jak mam przeszkodę z danego boku to też z tego boku działa głośnik
|
|
|
|
|
#96 |
|
|
Niestety to nie pomogło. Ale się nie poddałem.
Spróbowałem metody kolegi wyżej. I o dziwo wszystko się naprawiło. Nie wiem jakim cudem widocznie jakoś się to kolejkuje i gdzieś zapisuje co ma wydawać dźwięk. Ja zrobiłem trochę inaczej. 1. Wyłączyłem całkowicie dzwonki w liczniku. 2. Odczekałem równo 10 minut co równo po tych 10 licznik śmiesznie pyknął wskazówkami. 3. Niestety myślałem że nie będzie dźwięków w ogóle. Co dziwne dalej były z licznika. 4. Wszedłem forscanem do ipc i ustawiłem znowu dzwonki z audio i kolejny raz odczekałem po zaprogramowaniu 10 minut. Dziś cały dzień jeździłem i dzwonki są z głośników licznika nie słychać. A zaznaczę że tak nie udało się nigdy od zainstalowania sync3. Co ciekawe rezerwa paliwa mi łapała dość wcześnie bo przed czerwonym polem, teraz się naprawiła i zapaliła się już na czerwonym polu jak było kiedyś. Normalnie cuda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. widocznie porządnie się licznik zresetował i wszystko się poukładało. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#97 |
|
|
A i wydaje mi się że nie do końca APIM i ACM i IPC nie mają nic do sobie bo pracują niezależnie.
U mnie w Ford ka plus szyną can jest połączony APIM i ACM a druga szyna can łączy IPC z APIM. Więc wydaje mi się że jednak to się musi jakoś dogadać. Aby APIM przejął od licznika dzwonki i przekazał sygnał na ACM. To takie moje przemyślenia, które do końca nie mają potwierdzenia. W polifcie już licznik jest połączony z APIM i ACM oddzielną szyną can. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#98 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021
|
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 hybryda + lpg
Rocznik: 2015
|
moja radość nie trwała długo - do następnego odpalenia samochodu rano w poniedziałek.. znowu dźwięki idą przez zegary...
znalazłem ogłoszenie z autem po lifcie w identycznej konfiguracji jak moja z fabrycznym sync 3 i po nr vin pobrałem jego konfiguracje doIPC, ACM i na wszelki wypadek APIM ale nic to nie zmieniło. Ponownie w ipc przestawiłem "dzwonki" tylko na zegary, odczekałem godzinę na z zamkniętym autem i znowu przestawiłem na "głośniki audio" - znowu odczekałem godzinę i nadal nic... Uszy mi więdną od tych dźwięków i mam ochotę wywalić całkowicie ten śmieszny głośniczek. Chyba, że ktoś ma jeszcze pomysł co może być nie tak? przypomnę, że aku mam nówkę, BMS resetowany po wymianie aku. |
|
|
|
|
|
#100 |
|
|
To samo i u mnie ale to inny samochód. Ale raczej ta sama blachostka do poprawy. Tylko u mnie częściej jednak jest z głośników niż z licznika. Tak jak zostało to już napisane stary licznik nie bardzo dogaduje się z nowym apim. Chyba, że u Ciebie wszystko w oryginale.
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|