![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: BARTŁOMOEJ
Model: Mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
|
DZISIAJ zrobiłem trasę Wrocław Ciechanów. Wyjeżdżając z Wrocławia ustawiłem na tempomacie 160 i w drogę. Przejechałem do Sieradza i tam się zatrzymałem. Odrazu zauważyłem że auto inaczej pracuje na postoju. Zgasiłem , zapaliłem i pokazały się wszystkie wskazania paliwa i zasięg. Silnik pracuje równo i nie wywala żadnych błędów. Dalsza droga do Ciechanowa już na wskaźnikach. Widocznie musiał się ustawić jakoś w trasie po czyszczeniu. Pokazuje spalanie na postoju 0,6l/h z klimą 0,9
Tak jak było wcześniej . ADAPTACJA dpf przez program delphi widocznie nie ustawia tego Od razu. Komputer jakoś ustawił spalanie dopiero na trasie. Poinformuje jakby coś się zmieniło. Ale wydaje mi się że już po problemie i w dodatku rozwiązał się sam . |
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: Lampowy
Model: Galaxy
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2010
|
Problem rozwiązany. DPF nawet nie wymagał wymiany. Ponieważ nigdy nie był wypalany ani czyszczony w żaden inny sposób niż w czasie jazdy, został poddany czyszczeniu ultradźwiękowemu. Wgrano nowy soft jak dla nowego DPF i wszystko działa bez zarzutu.
Rok gwarancji. Łączny koszt 1050 zł. Spalanie bez klimy na postoju 0,8l a z klimą na 3 strefy na full 1,2l czyli tak jak było przed zapchaniem filtra. Ostatnio edytowane przez masza1968 ; 28-08-2019 o 14:32 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Bartek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008, obecnie 2012
|
Witam was serdecznie.
Mam identyczny problem. Mianowicie Mondeo 2.0TDCI 140km 2012r. kupiłem w Niemczech, ma przejechane ok 260tys.Km . Przy zakupie był błąd silnika (usterka) okazało sie ze zapchany dpf. Dpf zdemontowałem, wysłałem do czyszczenia, odebrałem z wynikiem bardzo dobrym, ponoc był bardzo zapchany i jest teraz ok. Zamontowałem go z powrotem, zresetowałem czujniki dpf oraz zresetowałem cała informacje o DPF i kontrolka zgasła. Po przejechaniu sie wszystko ok. Auto sie zbiera jedzie jak trzeba, lecz troche kopci. Po diagniostyce wychodzi błąd regulatora cisnienia paliwa, oraz bład grzałki sondy lambda 1. Zauważyłem ze auto duzo spala ON. Mianowicie 20 L / 200km około..... Wymieniłem regulator ciśnienia paliwa i jest troche lepiej mniej kopci. Błąd sondy lambda nadal pozostał. Lecz po tygodniu zapalił sie dodatkowo bład jakosci oleju, brak spalania chwilowego, Wyzsze spalanie i słysze ze dpf non stop sie wypala. Dodam ze po wyczyszczeniu dpfa, i resecie w DELPHI 150e Spalanie na postoju byo ok.2l/h, oraz słyszałem ze jest właczony wentylator i głośniejszy wydech. Czyli DPF dalej sie wypala. Aktualnie jest dalej wypalanie dpfa i brak wskazan na liczniku o spalaniu. Załączam zdjecia z diagnostyki. Prosze o pomoc i Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Baloon Ostatnio edytowane przez BaaLooN ; 09-10-2019 o 01:50 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: C-max Grand
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2013
|
Witam, mam identyczny problem pacjent to C-max 2.0 tdci 163 KM rocznik 2013, po wymianie DPF, dodatkowego wtrysku paliwa w ukłądzie DPF i termostatu, który powodował niedogrzewanie się silnika i tym samym nie załączało się wypalanie DPF. Auto od miesiąca w serwisie nieautoryzowanym, odbierane kilka razy po przejechaniu kilkuset metrów gasną dane na komputerze dot. spalania średniego i chwilowego oraz zasięgu. Auto puszcza biały dym przy zmianie biegów, ale tylko przy zmainie biegów, po przejechaniu kilkunastu kilometrów komunikat awaria silnika natychmiast serwis. Auto wraca do serwisu kasowanie błedu i znów to samo, serweis bezradny. Proszę o pomoc jestem z okolic Gdańska, czy możecie kogoś polecić kto jest w stanie rozwiązać problem.
Ostatnio edytowane przez wojjankes ; 03-10-2025 o 09:32 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Wyjmiesz bezpoecznik od swiecy dopalajacej DPF i bedzie ok, tyle ze DPF nie bwdzie sie wypalal.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|